Proprietarii de câini "maidanezi" sunt obligaţi să îşi castreze animalele: Timişoara va fi împânzită de clinici mobile de sterilizare

Proprietarii de câini

Începe campania de strilizare în Timişoara. Câinii care nu sunt de rasă vor fi castraţi

În şedinţa extraordinară a Consiliului Local Timişoara s-a aprobat noua hotărâre prin care se încearcă reducerea numărului de câini vagabonzi de pe străzi.

Consilierii locali, susţinuţi de mai multe asociaţii pentru protecţia animalelor, au votat hotărârea prin care proprietarii de câini vor fi obligaţi să îşi sterilizeze animalele de companie. Aceştia vor avea la dispoziţie şase luni, apoi vor fi amendaţi cu sume între 500 şi 1.000 de lei.
 
Sterilizirea este obligatorie pentru toţi câinii care nu sunt de rasă. Excepţie fac câinii cu pedigree, câinii utilitari, femele care află în perioada de alăptare, câinii ale căror stare de sănătate nu permite efectuarea acestor intervenţii chirurgicale.
 
Va continua şi sterilizarea câinilor fără stăpâni, care urmează apoi să fie repuşi în stradă, cu excepţia celor găsiţi în zona Cetate.

“S-a aprobat un regulament care prevede gestionarea câinilor. Problema cea mai mare pe care am avut-o a fost cea legată de abandon. Ca atare, acum avem toate premisele legale să nu ne mai aflăm în situaţia de a avea câini abandonaţi pe stradă. Deţinătorii sunt obligaţi să îşi sterilizeze animalele. Cred că edilii au făcut un pas foarte important, au dat dovadă de curaj, iniţiativă şi creativitate”, a spus Ruxandra Bizera, preşedintele Asociaţiei Pet Hope.
 
“În sfârşit un pas important din partea primăriei. Va începe o campanie de sterilizare a câinilor comunitari, dar şi a câinilor cu stăpâni. Proiectul este în mare foarte bine pus la punct. Mai sunt mici lucruri care trebuie definitivate. E primul regulament de acest gen aşa că perfect nu va fi. Oamenii nu au de ce să se îngrijoreze. Ei trebuie să înţeleagă că această hotărâre este pentru a nu mai avea câini pe străzi. Poate zece la sută din proprietari şi-au sterilizat animalele, dar aceast lucru este infim. Din păcate înmulţirea câinilor este în urma abandonului. Câinii de pe stradă nu au picat din cer”, a spus Carmen Stănescu, preşedintele Act Timişoara.

“Ce s-a întâmplat astăzi este un lucru extraordinar, în primul rând sterilizarea câinilor cu deţinători. Atâta timp cât se sterilizează numai câinii aflaţi în stradă, fără o acţiune în paralel cu strelizarea câinilor cu stăpâni, problema nu se rezolvă. Noi suntem de acord şi sprijinim primăria în acest demers. Să nu ne aşteptăm să se rezolve problema câinilor de pe stradă peste noapte. Probabil că vor trece în jur de zece ani, aşa cum s-a făcut şi în Oradea, dar cu condiţia să se facă sterilizare continuă. Asta fac şi ţările civilizate”, a afirmat Mihaela Graure, de la Asociaţia pentru Protecţia Animalelor Micaela
 
“M-am bucurat că şi asociaţiile de protecţie sunt alături de noi. Nu am făcut altceva decât să venim cu nişte reglementări raţionale, care doresc să îi protejeze pe cetăţeni de haitele de câini care stau în oraş şi totodată să protejeze animalele. Dacă noi nu luăm măsuri atunci riscăm să facem ca aceste animale să fie urâte de oameni.
 
Dacă luăm măsuri, câinii vor fi iubiţi. Aşa cum trebuie să fie. Trebuie să fim oameni raţionali. Este inacceptabil ca zi de zi să mi se aducă la cunoştinţă că timişorenii sunt muşcaţi de câini”, a spus primarul Nicolae Robu.     
 
Sterilizarea trebuie plătită de către proprietari, iar cei care nu îşi vor permite, în special pensionari şi persoane cu probleme sociale, vor primi ajutor din partea primăriei. În Timişoara vor exista clinici mobile, care vin în ajutorul cetăţenilor. 

“Vor fi amendaţi doar proietarii care nu şi-au sterilizat animalele în intervalul de şase luni. Noi venim în întâmpinarea oamenilor. Vom achiziţiona clinici mobile de sterilizare, vom duce medici în apropierea lor, în cartiere. Noi trebuie să umblăm la cauză. Cauza pentru care s-a ajuns ca pe străzi să fie haite de câini este legată de înmulţirea lor. Nu s-au luat măsuri la momentul potrivit, pentru a stop aînmulţirea lor. Vorbim de câinii care nu sunt de rasă”, a mai spus primarul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: