Proiecţia filmului despre cei care au făcut „nave cosmice“ şi au construit „piramidele“ din Egipt. „Deutschland e ţara Dacilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook/Dacii liberi - Filmul
FOTO Facebook/Dacii liberi - Filmul

Documentarul de lung metraj “Dacii Liberi - Filmul” (The Free Dacians), semnat de Monica Lăzurean-Gorgan şi Andrei Gorgan, poate fi urmărit, vineri, la Timişoara, într-o proiecţie specială marca “Ceau, Cinema”.

“Ceau, Cinema” continuă cu proiecţiile unor filme în spaţii neconvenţonale. De această dată, documentarul de lung metraj “Dacii Liberi - Filmul, poate fi văzut la Teatrul Merlin (bulevardul Regele Carol I, nr. 3), un spaţiu care va intra cu această ocazie în lumea cinematografiei. Filmul va rula vineri, de la ora 19.00. Biletele costă 10 lei şi se vor găsi la intrare în seara proiecţiei. Atenţie, sala are doar 150 de locuri. 

Care este adevărata identitate a poporului român? Cine suntem, individual şi colectiv? Dintre toate episoadele istoriei noastre, Dacia a devenit subiectul celor mai multe dezbateri, polemici şi teorii, mai mult sau mai puţin fanteziste. Însă filmul nu răspunde întrebărilor dacologilor, dacopaţilor şi nici dacofobilor, ci este o invitaţie la dialog între tabere si, mai ales, o invitaţie la introspecţie, spun cei de la “Ceau, Cinema”. 

Dacii liberi - Filmul

Filmul va suscita dezbateri consistente, astfel că organizatorii  au invitat doi istorici să rămână la o discuţie cu publicul după proiecţie.

„Cred că în acest an centenar ar trebui să reţinem partea bună a evenimentului petrecut în urmă cu 100 de ani, dar să fim mai rezervaţi cu privire la discursul la superlativ despre români şi strămoşii lor şi să ne uităm puţin în jurul nostru. Vom vedea că societatea în care trăim nu e nicidecum în concordanţă cu acea polologhie care ne spune că noi suntem cei mai buni, cei mai deştepţi, cei mai organizaţi, dar altcineva nu ne lasă să evoluăm. Luna nu se învârte în jurul Bucegilor, ci în jurul pământului. Când porneşti la drum cu o asemenea imagine distorsionată despre tine însuţi, nu ai cum să ajungi departe. Un prim bun pas este să fii realist. Şi asta se aplică şi la felul cum îţi confecţionezi şi interpretezi istoria.” spune Andrei Gorgan, unul dintre regizorii filmului. 

Filmul aduce laolaltă vieţuitorii unui sat dacic, un istoric şi un arheolog - membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanţi la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.

Dacii Liberi este o co-producţie Manifest Film şi Fundaţia Romania One.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite