Proiect de salvare a vechilor porţi ale clădirilor istorice din Timişoara. "Poarta cu nasturi" a fost dusă la restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de salvare a vechilor porţi ale clădirilor istorice din Timişoara a fost demarat de Asociaţia Culturală Kratima.

Asociaţia Culturală Kratima a demarat proiectul „Poartă ARTĂ!” cu restaurarea unei porţi din zona Piaţa Maria. „Poarta cu nasturi”, cunoscută astfel datorită meşterului năsturar care a avut, câteva decenii, atelierul sub această poartă, a fost demontată şi dusă în atelier spre a fi recondiţionată.

Lucrările de recondiţionare a porţii imobilului istoric aflat pe strada 16 Decembrie 1989, nr. 12 au început în cursul săptămânii trecute. Sub coordonarea arhitectului Daniel Tellman, ”poarta cu nasturi” a fost demontată şi dusă în atelier spre a fi recondiţionată, urmând ca în 15 septembrie să fie remontată”, spune Oana Grimacovschi, de la Asociaţia Kratima. 

Poarta istorică selecţionată spre a fi renovată în această primă ediţie a Festivalului „Poartă ARTĂ!”, reînvie povestea unui meşteşug. Pe strada 16 Decembrie 1989, numărul 12 locuia un ”năsturar” cunoscut de timişorenii din toate colţurile oraşului. Meseria de ”năsturar” nu mai există astăzi, însă caseta de pe poarta acestuia în care erau expuşi nasturii îmbrăcaţi cu migală, aminteşte de lumea de odinioară a meşteşugarilor şi a breslelor. 

image


 

Prin protecţia şi restaurarea patrimoniului construit local sunt asigurate premisele pentru ca opinia publică să fie mai bine informată asupra memoriei istorice a Timişoare. În acest context, un proiect precum Poarta ARTĂ! Completează şi sprijină o astfel de iniţiativă, încercând să sensibilizeze publicul larg faţă de importanţa renovării şi punerii în valoare a patrimoniului construit al Timişoarei, printr-un demers adaptat contextului cultural actual”, mai spune Grimacovschi.

image

Proiectul „Poartă ARTĂ!” este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de Primăria Timişoara.

Este un demers complex, adresat comunităţii şi menit să trezească interesul acesteia pentru arta contemporană prin intermediul unor elemente aparţinând patrimoniului construit al Timişoarei: porţile imobilelor istorice. Porţile Timişoarei deschid drumul spre istoria oraşului. În Timişoara, majoritatea clădirilor de patrimoniu fac parte din moştenirea Imperiului Austro-Ungar, care a adus oraşului o înflorire economică inegalabilă şi referinţe stilistice inspirate din curente artistice prezente la Budapesta şi Viena”, a declarat Oana Grimacovschi.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite