Proiect fără precedent în UE: cursuri intensive de terapie intensivă. Câţi români s-au înscris în program

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Europeană de Terapie Intensivă a declanşat la nivel european, cu finanţarea Comisiei Europene, un program de instruire a personalului medical în domeniul terapiei intensive. În program s-au înscris peste 10.000 de medici şi asistente din UE, dintre care peste 500 sunt din România.

După amplificarea crizei COVID-19, sistemul medical s-a confruntat cu o mare problemă. Lipsa personalului specializat în terapie intensivă. Pentru a pregăti cât mai mulţi medici care să poată îngriji pacienţi critici, Societatea Europeană de Terapie Intensivă a iniţiat un program de instruire a cadrelor medicale din toate domeniile.

Potrivit medicului Claudiu Bârsac, coordonator al programului pentru zona de Vest a ţării, Societatea Europeană de Terapie Intensivă şi-a propus să instruiască aproximativ 10.000 de cadre medicale din peste 1.000 de spitale de pe teritoriul Comunităţii Europene. Cu o lună înainte de expirarea termenului de înscriere, peste 10.000 de medici şi asistente s-au înscris în program pentru a beneficia de cursurile intensive de ATI. De asemenea, 1.400 de specialişti s-au înscris pentru a fi trainer, implicarea fiind voluntară şi gratuită.

„Din România, s-au înscris peste 500 medici si asistenţi medicali din diverse specialităţi (medicină internă, chirurgie, pediatrie, medicină de familie, geriatrie, etc..). Din zona de Vest 10 spitale din Timişoara şi Arad au fost înrolate în proiect”, a explicat medicul Claudiu Bârsac.

Potrivit medicului Bârsac, cursul este gratuit şi este conceput atât pentru medici cât şi pentru asistenţi medicali, fiind adaptat pentru fiecare categorie în parte. „Programul se desfăşoară aproape exclusiv online, fără întreruperea activităţii profesionale de îngrijire a pacienţilor. Înscrierile se mai pot face până în 31 decembrie 2020. Programul este în limba engleză, dar ultima parte (interacţiunea dintre traineri şi curanţi) va fi în limba română”, a mai explicat medicul Bârsac.  

Proiectul cuprinde două etape:
• prima etapă de instruire a trainerilor (octombrie-noiembrie 2020 şi va continua şi la anul)
• etapa ulterioară de instruire a cursanţilor - (decembrie 2020—2021)

Medicul Claudiu Bârsac a mai explicat că programul gândit de Societatea Europeană de Terapie Intensivă va avea o durată de aproximativ 24 ore, astfel:

• 16 ore (studiu individual), care pot fi parcurse în aproximaitv 3-4 săptămâni

• 8 ore (sesiuni live interactive) împărţite pe mai multe zile (2-3 ore pe zi timp de 3-4 zile), în urma unei planificări ce va ţine cont de disponibilitatea şi orarul cursanţilor şi al trainerilor. Acestea vor fi în limba română, cu traineri locali (inclusiv sesiunile video din timpul utilizării ochelarilor smart de realitate virtuală vor fi subtitrate în limba română).

„Marele avantaj pentru ţara noastră este că medicii şi asistenţii medicali care vor face acest curs vor avea cunoştinţele necesare de bază pentru a îngriji mai eficient pacienţi care se deteriorează, deci care devin critici în afara secţiei de Terapie Intensivă”, a explicat medicul Claudiu Bârsac.

Cu alte cuvinte, medici şi asistentele care vor urma programul Societăţii Europene de Terapie Intensivă nu vor fi calificaţi direct pentru a lucra într-o secţie de terapie intensivă, dar într-o situaţie de forţă majoră acest personal poate ajuta cadrele medicale care lucrează în secţiile de terapie intensivă.

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

Medicul Virgil Musta: Nu vă faceţi planuri pentru Crăciun. Nu cred că putem să sărbătorim morţi

<strong><a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/timisoara/video-tratament-inovator-folosit-pentru-tratarea-2052100.html">VIDEO Tratament inovator, folosit pentru tratarea COVID-19 la spitalul în care lucrează doctorul Virgil Musta</a></strong>

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite