Proiect de modernizare la Aquatim: contoarele de apă citite de la distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul lunii ianuarie, Aquatim a semnat un contract de colaborare cu o firmă din Israel pentru pregătirea unui proiect pilot privind o nouă metodă de contorizare a imobilelor.

Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de şase luni şi prevede montarea unor contoare de branşament dotate cu o tehnologie de ultimă generaţie, la 63 de imobile din Timişoara.

Noutatea acestor contoare constă în posibilitatea citirii indexului de la birou, direct de pe un server dedicat acestui program, fără a fi nevoie de un operator care să se deplaseze pe teren pentru a citi contorul. Astfel, toate datele transmise de contor softului sunt procesate direct de acesta, păstrându-se o evidenţă exactă a istoricului citirilor şi a consumului de apă”, a declarat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

În Timişoara, contorizarea imobilelor a început în 1998 printr-un program de dezvoltare a serviciilor orăşeneşti de utilitate publică, finanţat din fonduri europene, în cadrul căruia, până în anul 2002, au fost contorizate toate branşamentele. Efectele pozitive s-au resimţit imediat în scăderea la jumate a consumului de apă şi, implicit, scăderea cheltuielilor pentru factura de apă.

"În perioada 2008-2011, Aquatim a montat 4.000 de contoare cu transmisie radio care permit citirea de la distanţă a consumului de apă de către un operator printr-un dispozitiv special. Principalul avantaj al acestora este că permit citirea consumului de apă chiar şi în situaţii mai dificile: contoarele se află pe domeniul privat şi operatorul nu are acces la ele, căminele sunt inundate sau se află în locuri greu accesibile", a mai spus Vlaicu.

În prezent, în Timişoara există 27.000 de contoare de branşament care se citesc o dată la două luni. Data citirii contorului este înscrisă pe factură, în partea stângă în josul paginii.



Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite