Procurorul de caz din Dosarul Revoluţiei: „Libertatea dobândită prin sânge este demonică. Sper ca blestemul acelui sânge să fie ridicat de pe umerii poporului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul militar Cătălin Piţu, care a semnat rechizitoriul de trimitere în judecată a Dosarului Revoluţiei, a participat luni, la Timişoara, la o dezbatere pe tema justiţiei organizată de Societatea Timişoara. La evenimentul organizat de Societatea Timişoara a participat şi procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Prezent la Timişoara pentru o dezbatere organizată de Societatea Timişoara pe tema independenţei justiţiei, procurorul militar Cătălin Piţu, cel care a semnat rechizitoriul de trimitere în judecată a Dosarului Revoluţiei prin care au fost deferiţi justiţiei Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, a vorbit în premieră despre acest dosar. În discursul său, procurorul Piţu, timişorean la origini, a vorbit despre cum a trăit Revoluţia din  Decembrie 1989, la Timişoara.

În 20 decembrie 1989, împreună cu tată meu, alături de 150.000 de timişoreni m-am aflat în Piaţa Victoriei şi am îngenunchiat alături de toţi ceilalţi şi am spus Tatăl Nostru. Cred că a fost un moment unic în istoria naţională. Nu ştiu să fi existat un astfel de moment în trecut. Pentru mine a însemnat foarte mult. Am memorat acel moment, astral aş putea spune, şi iată că soarta a făcut că după aproape trei decenii eu am ajuns să finalizez Dosarul Revoluţiei”, a arătat procurorul.

Cătălin Piţu a mai declarat că „starea de fapt reţinută prin rechizitoriu tratează întregul interval cuprins între 16 şi 31 decembrie”. „Nu ne-am ocupat numai de intervalul de după 22 decembrie. Au fost reţinute conduitele tuturor factorilor de decizie, atât înainte de 22 decembrie, cât şi după 22 decembrie. Am stabilit cine, în opinia mea, se face vinovat pentru săvărşirea crimelor împotriva umanităţii atât înainte de 22, cât şi după data de 22 decembrie şi am dat o soluţie în consecinţă”, a mai declarat procurorul Piţu, potrivit căruia dosarul este unul unic.

„L-am tratat ca pe un dosar unic, o combinaţie între drept penal şi istorie. Un moment istoric unic. A fost greu, dar a fost şi frumos. Mie îmi place istoria. Mi-a plăcut să lucrez la acest dosar. Am lucrat cu foarte multă plăcere, chiar cu pasiune. Am dat tot ce am avut mai bun din punct de vedere al inteligenţei şi al cunoştinţelor despre drept şi despre istorie şi sper ca acest lucru să fie evident pentru toţi cei care vor citi actul de sesizare. Nu mi-e frică să spun că am lucrat cu onestitate. Sunt absolut convins că ceea ce am reţinut ca stări de fapt şi de drept corespund adevărului”, a mai declarat procurorul militar care a trimis în judecată Dosarul Revoluţiei.

Procurorul a dat şi un citat din Petre Ţuţea, susţinând că este total de acord cu gândirea filosofului. „În aprilie 1990, Petre Ţuţea, ştiu sigur, a spus că libertatea dobândită prin sânge este o libertate demonică. Dacă staţi să vă gândiţi profund la aceste vorbe, este foarte mult adevăr în această gândire a lui Petre Ţuţea. Sper ca prin această soluţie onestă blestemul acelui sânge să fie într-o oarecare măsură dacă nu în totalitate ridicat de pe umerii poporului român. Era necesar un astfel de moment în care să se spună lucrurilor pe nume, aşa cum au fost ele, cu bune şi cu rele, cu toate tragediile care au fost atunci, cu toate tragediile care au fost atunci, minciunile şi manipulările, cu ceea ce în termeni militari se cheamă inducere în eroare, diversiuni, dezinformări la care au coparticipat şi persoanele trimise în judecată pe data de 5 aprilie”, a mai declarat procurorul Cătălin Piţu.

De ce au fost trimise în judecată doar trei persoane

Procurorul militar care semnează rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus a explicat şi motivele pentru care au fost trimise în judecată doar trei persoane. „Dacă ne imaginăm o piramidă a răspunderii, nu putem merge la cercetarea crimelor împotriva umanităţii, la baza sau al mijlocul acestei piramide, ci doar la vârful piramidei decizionale. Au fost trimise în judecată doar trei persoane pentru că alţi coparticipanţi au decedat între timp. S-au dau 15 soluţii de clasare pentru persoane considerate în mod egal responsabile, dar doar cei trei sunt în viaţă”, a declarat Cătălin Piţu.

Procurorul a mai spus că în privinţa lui Petre Roman s-a dispus clasarea din lipsă de probe. „Faţă de Petre Roman s-a dat o soluţie de clasare întrucât probatoriul administrat nu a fost apt să demonstreze cu certitudine că se face vinovat de săvârşirea infracţiunii de crimă împotriva umanităţii”, a mai declarat procurorul Piţu.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite