Problemele românilor din Valea Timocului semnalate la Timişoara, prin baschet: „Cei mai mulţi cred că suntem străini, dar noi ne simţim români”

Problemele românilor din Valea Timocului semnalate la Timişoara, prin baschet: „Cei mai mulţi cred că suntem străini, dar noi ne simţim români”

Echipa de baschet a studenţilor timoceni de la Timişoara FOTO Daniel Dancea

Studenţii din Valea Timocului care învaţă la Timişoara încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la situaţia românilor din Valea Timocului. Primul pas a fost înfiinţarea Asociaţiei Studenţilor Timoceni (AST) sub sigla căreia studenţii români din Serbia au concurat cu la Sport Fest, o competiţie sportivă studenţească.

Organizat de Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii de Vest şi OSUT, Sport Fest a adunat sute de studenţi care participă la competiţii de înot, tenis de câmp, tenis de masă, badminton, volei, baschet, fotbal sau handbal. Scopul evenimentului  studenţesc este promovarea unui spirit de echipă şi încurajarea unui mod de viaţă sănătos, bazat pe mişcare, bună dispoziţie, competivitate şi fair-play.

În competiţie au intrat cu o echipă de baschet şi studenţii timoceni de la Timişoara. Cu tricouri personalizate cu sigla Asociaţiei Studenţilor Timoceni (AST), studenţii din Valea Timocului au declarat că vor să promoveze organizaţia pe care au înfiinţat-o în toamna anului trecut pentru a semnala problemele cu care se confruntă românii din Valea Timocului, cărora Serbia nu le acordă statut de minoritate naţională, fiind numiţi „vlahi”. „Situaţia românilor din Valea Timocului e foarte ciudată. Sunt oameni care vor să înveţe limba română şi nu au unde”, a declarat preşedintele Asociaţiei Studenţilor Timoceni de la Timişoara, Miloş Zurzevic (foto).

Tânărul a mai declarat că inclusiv între studenţii români de la Timişoara, timocenii sunt consideraţi străini. „Cei mai mulţi spun că suntem străini, dar noi ne simţim români pentru că vorbim română şi acasă, dar venind din Serbia cred că suntem străini, dar noi suntem români”, a mai declarat Miloş Miloş Zurzevic, potrivit căruia studenţii români din Valea Timocului învaţă în România pe banii statului român. Studenţii timoceni au organizat şi un eveniment dedicat românilor din Timoc, „Cunoaşte-i pe românii din Timoc”, eveniment care va avea loc luni, de la ora 18.00, la Universitatea de Vest din Timişoara. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările