Primul suspect de noua gripă porcină din România, internat la Spitalul Judeţean din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singura metodă eficientă împotriva virusului AH1N1 este vaccinarea
Singura metodă eficientă împotriva virusului AH1N1 este vaccinarea

Un tânăr din Petroşani, care s-a întors recent din Anglia, se află în stare gravă la Terapia Intensivă de la Spitalul Judeţean Timişoara

Medici timişoreni au recoltat probe pe care le-au trimis la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, pentru a vedea dacă este putătorul noului virus AH1N1 (numită şi gripă porcină), care face ravagii în Statele Unite ale Americii. 
 

“Pacientul este suspectat de noua gripă. Dar nu putem spune cu certitudine până nu ne parvin rezultatele. El este internat la secţia ATI, dar nu este în comă, ci doar sedat pentru o ventliaţie mai bună. Este echilibrat hemodinamic şi starea lui s-a mai amerliorat un pic”, a declarat Liana Dacilescu, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean Timişoara.


Gripa care se aşteaptă să ajungă în România este socotită drept cea mai gravă pandemie din ultimii zece ani din SUA.  Până acum au murit 18 copii, iar peste 2.200 de persoane au fost spitalizate.

Medicii avertizează că noua gripă porcină şi gripa sezonieră se deosebesc în ceea ce priveşte simptomele. La gripa sezonieră şi virozele respiratorii obişnuite sunt vizibile şi uşor de identificat. 

“AH1N1 este caracterizată prin subfebrilitate de 37,5 – 38, cel mult 38,2, cu o stare generală uşor alterată, adică o senzaţie de disconfort, îi curge nasul secreţie apoasă şi tuşeşte. Dacă în două-trei zile aceste simptome se accentuează, pacientul trebuie să se prezinte obligatoriu la o secţie de boli infecţioase, pentru că riscă să i se înrăutăţească starea”, a declarat medicul Virgil Musta, de la Spitalul “Victor Babes” din Timisoara.

Gripa tip AH1N1 (gripa mexicană, sau gripa nord-americană) a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009 şi a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume. Deşi a fost o boală gripală uşoară şi cu mortalitate relativ scăzută, de la declanşarea sa în aprilie 2009 şi până în august 2010, pandemia a provocat aproximativ 18.500 de decese în lume.

Virusul se transmite pe cale aeriană, persoanele vulnerabile fiind cele obeze, diabitice, femeile gravide sau persoanele cu o probleme pulmonare sau cardiac. Singura metoda eficientă de prevenire este vaccinarea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite