Primul hotel plutitor din România, gata de inaugurare: satul lacustru care îi va face pe turişti să creadă că sunt în Maldive sau în Bora Bora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bungalouri plutitoare pe Dunăre FOTO Ştefan Both
Bungalouri plutitoare pe Dunăre FOTO Ştefan Both

Localitatea cărăşeană Berzasca, aşezată pe Clisura Dunării, va deveni în foarte scurt timp un importat punct de atracţie pe harta turistică a României. În cel mult două săptămâni se va deschide aici primul sat lacustru din România.

Micuţa localitate Berzasca (judeţul Caraş-Severin) se va transforma în curând într-o staţiune exotică. Aici s-a construit, pe fonduri europene, o complex hotelier plutitor, aşa cum sunt cele de la tropice, de pe insulele Bora Bora, Galapagos, Maldive sau Filipine. Bungalourile de la Berzasca sunt construite pe Dunăre, la peste 30 de metri de mal, cu vedere spre graniţa sârbească.

„Conceptul a plecat de la realizarea Planului Urbanistic, în cadrul unei tabere interdisciplinare la care au venit mulţi specialişti. Aceştia au creionat viitorul. Aşa a apărut proiectul «Dreptul la Dunăre». Pentru că Dunărea este cel mai de preţ lucru pe care îl avem în Clisură. Trebuie să apărăm Dunărea, să nu construim, să nu o îngrădim prin construcţii, asemenea celor din Mehedinţi. În Dubova şi Ieşelniţa s-a construit haotic, între Drumul Naţional şi Dunăre, practic au îngrădit dreptul de a accede spre fluviu. S-au construit case, iar Dunărea nu se mai vede. Aşa s-a născut ideea de locuinţe plutitoare, lacustre, pe piloni“, a declarat Petru Nicolae, primarul din comuna Berzasca.

Bungalouri plutitoare pe Dunăre FOTO Ştefan Both

Patru căsuţe au căzut în apă

Lucrările au început în urmă cu patru ani, însă au stagnat pentru că la un moment dat bungalourile au început pur şi simplu să se scufunde. Patru căsuţe au intrat, la propriu, la apă, din cauza unor probleme de execuţie.

Bungalouri plutitoare pe Dunăre FOTO Ştefan Both

„Au fost patru căsuţe care au căzut. Motivul a fost greşeala de execuţie. Nu au pus contravânturi pe direcţia longitudinală, doar pe transversală, iar în momentul în care au încărcat căsuţele, atunci s-au înclinat. Au încercat să le îndrepte, dar iar au fost greşeli. Constructorii şi-au asumat acele probleme. S-a lucrat mult. Şi tehnologia este destul de greoaie. Nu s-a mai făcut un complex de acest gen în Europa. S-a folosit un material obţinut din reciclarea deşeurilor din plastic şi aluminiu. Asemenea materiale s-au folosit pentru stabilizarea malurilor în zona Veneţia şi în Austria, pentru corecţia torenţilor, fiind un material care nu rugineşte, nu putrezeşte, nu îngheaţă. Nu există riscul să fie inundate de apa Dunării, pentru că apa este cotrolată de sistemul hidroenergetic. Mai mică poate să fie, dar nu mai creşte“, a afirmat edilul din Berzasca.

Bungalouri plutitoare pe Dunăre FOTO Ştefan Both

Pregătiţi de inaugurare

Conform oficialului de la Primăria Berzasca, în cel mult două săptămâni se va inaugura o primă parte a proiectului, care cuprinde 15 căsuţe suspendate pe Dunăre. „Acum se fac ultimele retuşuri în interior. Se pun balustadele, se amenajează vestiarele pentru piscină, se mai lucrează la debarcaderul pe care vor sta oamenii la plajă. Toată lumea aşteaptă să se inaugureze“, a mai declarat Petru Nicolae.

Bungalouri plutitoare pe Dunăre FOTO Ştefan Both


Autorităţile locale sper să revigoreze zona din punct de vedere turistic. Cei care aleg un sejur pe Clisura Dunării au ce vedea. „Va fi punctul principal de unde se va pleca în tot ce înseamnă atracţie în zona Clisurii. Se ştie de ea deja în toată Europa. Suntem convinşi că vor veni şi mulţi turişti străini“, a adăugat primarul.

Etapele proiectului

Până acum, proiectul a costat 400.000 de euro. Aici intră banii pentru construirea celor 15 căsuţe plutitoare, recepţia, piscina şi zona de vestiare. Construcţia unui bulgalou costă în jur de 18.000 de euro. Acestea are un living, chicineta, baia, în partea de jos, plus dormitorul aflat la etaj. Există şi o terasă perfectă pentru momentele de relaxare.

Bungalouri plutitoare pe Dunăre FOTO Ştefan Both


 

Proiectul a creat deja nouă locuri de muncă, vor fi încă pe atâţi angajaţi când se va deschide şi restaurantul. Personalul se va mări când va fi gata şi cealaltă aripă a complexului. Etapa următoare este construcţia restaurantului central. Apoi vor urma, în oglindă cu cele realizate deja, alte 15 locaţii de cazare.

Până la construcţia restaurantului plutitor, cei care doresc să mănânce vor avea la dispoziţie o tarabă de fast-food, montată într-o căruţă. S-au stabilit deja şi preţurile pentru cei care vor să doarmă deasupra Dunării: 250 de lei pentru o noapte într-o căsuţă plutitoare.

Bungalouri plutitoare pe Dunăre FOTO Ştefan Both

Cine e proprietarul

O parte din banii pentru hotel sunt din fonduri europene, pe măsura 313 - Încurajarea activităţilor turistice, măsură accesată de firma GPC & Gabriela, a lui Sorin Vinilescu, un om de afaceri din zonă. Jumătate din valoarea proiectului este acoperită de fondurile europene.

Citiţi şi:

Insula cailor sălbatici, paradisul ascuns al Banatului. Comuniştii au vrut să facă aici un depozit de deşeuri

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite