Primul copil din Timiş născut în 2012

Primul copil din Timiş născut  în 2012

Roxana Pălărie, alături de micuţa Gabriela, fiica ei. Foto: Cătălin Radu

O fată de doar 17 ani a dat naştere unui bebeluş sănătos pe 1 ianuarie. Mama minoră mai are un copil şi spune că se va opri aici.Roxana Pălărie a venit din comuna timişeană Jamu Mare să nască la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu“ (Maternitatea Odobescu) din Timişoara, la fel ca alte câteva mii de femei în fiecare an.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cazul ei este, însă, diferit faţă de cele ale restului pacientelor din spital, chiar dacă vorbim tot de o mamă fericită, cu un nou-născut frumos şi, mai ales, sănătos. Diferit, deoarece Roxana are 17 ani şi doi copii.


Părinte minor


Fenomenul copilelor care devin mame înainte de majorat este în continuare des întâlnit în România, ţara noastră fiind printre primele din Europa la acest capitol. Primul nou-născut din evidenţa pentru noul an a Maternităţii Odobescu a primit de la doctori nota nouă, are o greutate de 3,6 kilograme şi 52 de centimetri lungime. Gabriela a venit pe lume fără probleme, iar ieri la amiază dormea liniştită în pătuţ alături de mama ei, care în urmă cu un an şi şapte luni îl năştea pe Flavius, primul său copil.
Tatăl celor doi micuţi, Pavel Friedmann, are 33 de ani şi este tot din Jamu Mare. Părinţii nu sunt căsătoriţi. „Nu putem încă, mă voi mărita când voi împlini 18 ani. Ne-am cunoscut întâmplător. Au existat şi tot felul de comentarii după ce am avut copii, dar asta este, nu poţi să opreşti gura lumi“, a declarat Roxana Pălărie. Mama minorei, devenită bunică după naşterea lui Flavius, este plecată în Italia la muncă.


„Ajung doi“


Deşi nu a avut o sarcină cu probleme, mama minoră a spus că perioada care tocmai s-a încheiat a fost destul de dificilă. Potrivit acesteia, fetiţa va putea să îşi aleagă ce vrea să devină când va creşte mare.
„A fost o perioadă grea. Nu mai vreau copii, îmi ajung doi. Fetiţa va face şcoala în Jamu Mare, la fel ca şi fratele ei. Vreau ca ea să ajungă ceea ce îşi doreşte, nu o voi obliga eu să aleagă un anumit drum“, a precizat mama de 17 ani. Potrivit personalului medical al maternităţii, cazurile de părinţi minori nu sunt tocmai rare, una dintre principalele cauze ale fenomenului fiind lipsa de educaţie sexuală.


Vreau ca fetiţa mea să ajungă ceea ce îşi doreşte, nu o voi obliga să aleagă un anumit drum
Roxana Pălărie, mamă


Campioni la părinţi minori

Statisticile realizate de UNICEF au tras de mai multe ori semnale de alarmă privind numărul ridicat de copii care au părinţi cu vârste sub 18 ani. România a fost inclusiv „campioană“ europeană la acest domeniu, iar în clasamentul mondial a fost plasată alături de Filipine şi Mauritius. Chiar dacă nu toate cazurile sunt la fel, mulţi dintre miile de copii născuţi de minore îngroaşă rândurile micuţilor care ajung în centre de plasament în urma abandonului. O altă problemă cauzată de acest fenomen este faptul că majoritatea mamelor-copile renunţă la şcoală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările