Primul concurs internaţional de maşini din Banat, de la Timişoara, din anul 1930, s-a încheiat cu o tragedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1930, la Timişoara s-a organizat primul concurs de automobile din Banat. Printre cei care au participat a fost şi Principele Nicolae.

Ziarul Vestul a scris despre primul concurs automobilistic din Banat, care a avut loc la Timişoara, în perioada 19-20 mai 1930. Evenimentul a fost organizat de Automobil Club Regal din Bucureşti.

Prima probă s-a desfăşurat lângă Chişoda. Era vorba de o probă de viteză în urma căreia „misiunea tehnică va stabili vitezele maşinei”, scrie ziarul Vest.

În dimineaţa zilei următoare, concurenţii au plecat spre locul de start care era la ieşirea din oraş, iar traseul de 9 kilometri cuprindea şoseaua care duce în localitatea Şag.

La competiţie a luat parte şi Alteţa Regală Principele Nicolae, care a fost cel de-al doilea fiu al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria, fratele mai mic al lui Carol al II-lea, unchi al Regelui Mihai I al României.

Pe lângă Principe, ziarul Vestea i-a enumerat şi pe ceilalţi participanţi: „d-nii Gh.Ghica, Eug.Crişan, Silviu Cioban, dr.Andrei Szana, dr.Simion Nestor, Ing.Fischer, Ing. Hladik şi d-nele Greta Juchhoff, Elisabeta Nadai şi Emilia Gabor”.

La acea vreme, concurenţii pilotau maşini ale mărcilor Chevrolet, Buick, Oakland, Nash, Willis Knigt, Nakh sau Mercedes.

Mai aflăm din Vestul că pe traseu s-au amenajat mai multe tribune dintre care şi una oficială unde au luat loc printre alţii Sever Bocu, ministrul Banatului, generalul Constantinescu, Valeriu Boleanţu, prefectul judeţului şi Coriolan Băran, primarul Timişoarei.

„La ora 10 s-a dat primul semnal de înecpere al cursei de viteză. Primul care a plecat a fost ASR Principele Nicolae, într-o maşină contrucţie proprie. Pornirea a fost în aşa fel făcută încât asupra rezultatului se putea anticipa. Totul a decurs în ordine, fiecare fiind pregătit şi stăpân pe volan”, a scris Vestul.

Copia din ziarul Vestul din 1930 a fost publicată de reprezentantul Retromobil România, Vlad Capotescu, pe bolgul său.

Concursul de la Timişoara avea să se încheie şi cu o tragedie, care este descrisă astfel de ziarul Vestul:

„Când a venit şi rândul concurentului 10, d-l ing.Fischer, însoţit de şoferul Hegedus Alexandru, asistenţa aştepta sfârşitul concursului de viteză, fiecare având însemnări asupra rezultatului relativ.  Între posturile de telefon 1 şi 2, maşina ing. Fischer a fost observată luând direcţia către şanţ. După puţin timp în plină viteză s-a rostogolit. Nenorocitul şofer şi-a găsit sfârşitul, iar ing.Fischer s-a ales cu o rană uşoară. Imediar A.S.R., domnul Mininistru Sever Bocu şi d-l general Constantinescu au sosit la faţa locului. Comisia a constatat că accidentul a avut loc din cauza nesiguranţei ing.Fischer, care conducea maşina asupra volanului. După accident victimele au fost transportate în sanatoriul Bega..,”, mai scria Vestul din 1930.

În 20 mai s-a desfăşurat şi un concurs „de eleganţă şi confort, la care au participat şi concurenţii cari nu au luat parte la clasamentul general”.

Tot din Vestul am aflat şi prmiile concursului automobilistic: „Premiul I cupa Judeţului Timiş-Torontal şi lei 25.00 în numerar. Premiul II medalia de argint şi lei 10.000 în numerrar, premiul III medalia de bronz şi lei 8.000 în numerar. Premiul de viteză lei 8.000. Premiul A.S.R. Principelui Nicolae constă dintr-o cupă Challenge, donată de A.S. Premiul Doamnelor lei 8.000”.


Citeşte şi:

Colecţie inedită cu cele mai vechi permise de conducere din România. Timişoreanul Francisc Keller deţinea, în 1927, carnet pentru a conduce un Ford T
 

Ingeniozitate. Un timişorean cumpăra şasiuri de Chevrolet şi le transforma în camioane şi autobuze

Fotografii neştiute din Timişoara anilor '40. Ofiţeri nazişti fericiţi să se afişeze cu proprietarul unei maşini Dodge superbe

FOTO Maşinile timişorenilor în perioada interbelică: „Preferau modelele făcute în Europa: Mercedes, Ford, Opel sau Fiat. Circulau şi zece Rolls-Royce-uri“
 

FOTO Maşinile fabricate în vestul României: Marta, prima de pe teritorul ţării, Malaxa, cea „furată“ de sovietici, şi „Lăstunul“ visat de Ceauşescu


O maşină de legendă din America – din filmele cu Clint Eastwood, Robert Redford sau Kim Basinger, pe străzile din Timişoara

FOTO Un Ford Mercury Monarch fabricat în 1979 face furori pe străzile Timişoarei

FOTO Bijuteriile pe patru roţi care fac turul României au ajuns la Timişoara. Mărcile de epocă Rolls-Royce, Buick, Plymouth şi Dodge atrag privile tuturor

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite