Primăvară pe piaţa joburilor din Banat: află ce caută patronii şi cum poţi avea succes la job

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oferta pentru locuri de muncă se dezgheaţă încet, iar patronii au propuneri. Unul dintre semnele bune din segmental resurselor umane este faptul că în tot mai multe domenii se fac angajări.

Oferta de joburi din regiune a fost destul de limitată până nu de mult. În afară de domeniul IT sau cel al muncilor necalificate, previziunile erau sumbre pentru cei care nu aveau un loc de muncă. Pretenţiile angajatorilor au fost şi ele foarte mari, datorită situaţiei financiare generale. Cu toate acestea recruterii dau o speranţă celor care vor să fie angajaţi.

Sectorul IT merge bine

„În acest moment se fac angajări în sectorul IT, în centre pentru servicii clienţi, în financiar, în vânzări. De asemenea, operatorii de producţie încep să fie din ce în ce mai căutaţi”, a spus Gabriela Crainic, research driver în cadrul Manpower. În acest sens, specialiştii în resurse umane spun că piaţa joburilor se mişcă mai bine decât în perioada precedentă. „Asistăm practic la o dezgheţare şi o concretizare a nevoii de forţă de muncă în aceste domenii comparativ cu anul trecut”, a completat Gabriela Crainic.

Noi criterii pentru angajaţi

Mai mult, marile companii s-au reorientat înspre tinerii pe care îi recrutează direct din facultate pentru a-i cizela în cadrul companiei. Deschiderea spre tinerii fără experienţă este profitabilă pe termen lung. „Când vin trebuie să-şi dea silinţa, să ţină ritmul cu noi. Durează de la şase luni până la un an ca să înceapă să dea ceva, până la şase luni abia învaţă”, a spus Lorand Ianoşi, unul dintre specialiştii Continental. Dacă până nu de mult, ca să fie luaţi în seamă de angajatori, bănăţenii în căutarea unui job se bazau doar pe experienţa şi vechimea acumulată în locuri de muncă anterioare, acum aceştia trebuie să înveţe să se promoveze şi să îşi scoată în evidenţă chiar şi calităţile personale.

Caută oameni curioşi

„Căutăm oameni curioşi, care nu se mulţumesc cu lucrurile la un anumit nivel, care să preia conducerea, să inoveze, să-şi depăşească limitele”, a spus Luminiţa Zota, recruting leader în cadrul Procter and Gamble. Cu toate acestea, este extrem de important ca tinerii să încerce să îşi formeze o experienţă profesională, fie ea şi minimă, chiar din proiecte personale sau programe de voluntariat. „Se angajează în funcţie de nevoia angajatorilor. Totuşi, se observă că cei cu experienţă relevantă şi competenţe rare sunt mai căutaţi, dar angajatorii au tot timpul nevoie şi de angajati la început de carieră”, a completat Gabriela Crainic.

Portret robot

Pretenţiile angajatorilor diferă în funcţie de mai multe considerente. „Sunt angajatori care au nevoie de forţă de muncă pură, pe care să o formeze în funcţie de specificul companiei. Sunt angajatori care au nevoie de competenţe speciale, de o anumită expunere în câmpul muncii, ceea ce îl va face pe angajator să-l caute pe acel candidat cu experienţa relevantă pentru nevoia lui”, a spus Gabriela Crainic. Cu toate acestea, toţi au câteva cerinţe comune ce nu pot fi trecute cu vederea. Pe lângă minimum o limbă străină pe care oricine vrea să se angajeze trebuie să o cunoască, angajaţii ideali trebuie să cunoască programele de lucru din domeniul ales, să fie serioşi şi riguroşi, dar şi practivi şi sociabili, pentru a se încadra uşor în colectiv şi pentru a munci în echipă. „Trebuie să aibă abilităţi organizatorice şi să-şi depăşească limitele”, a spus Aleksandra Talpoş, recruter în cadrul Continental.

Atitudinea te recomandă în concurenţa pentru un post nou

Începutul de drum este dificil în cazul oricărei persoane în căutare de job. Specialiştii în resurse umane spun că atitudinea celor care se prezintă la un interviu este extrem de importantă. „Practic prin atitudine îl pot convinge pe angajator că sunt omul potrivit pentru un post anume”, a spus Ileana Ciochină, branch manager în cadrul Manpower. Cei care deja au experienţă anterioară trebuie să arate exact ce ştiu. „Pe lângă atitudine şi competenţe, vorbim şi de demonstrarea clară a rezultatelor obţinute, trecerea lor în CV nefiind suficientă”, a completat reprezentantul Manpower.

Greşeli care te pot costa un job bun

Mulţi dintre cei care au un loc de muncă stabil ţin cu dinţii de el pentru a nu se trezi în postura în care să o ia de la capăt. Există câteva pericole pentru angajaţi, atât pentru cei începători, cât şi pentru cei cu experienţă.

În ceea ce priveşte greşelile pe care bănăţenii le pot face la job, acestea nu diferă foarte mult de la o perioadă la alta. Comportamentul profesionist este o cerinţă la care angajatorii ţin foarte mult, la fel şi respectarea angajamentelor luate faţă de companie.

„Diferenţa în această perioadă este faptul că angajatorul nu mai este dispus să tolereze greşeli repetate din partea angajatului”, a spus Gabriela Crainic, reprezentant Manpower. Cele mai dese greşeli din cauza cărora bănăţenii îşi pierd jobul în această perioadă se datorează lipsei de experienţă sau reticenţei în faţa schimbărilor. „Se întâlneşte destul de des o setare greşită a aşteptărilor de la un loc de muncă, lucru datorat lipsei de experienţă în câmpul muncii. La angajaţii cu experienţă, constatăm că, în cazul introducerii de noi proceduri sau procese, aceştia pot manifesta o rezistenţă la schimbare, care poate impacta negativ asupra companiei”, a completat recruterul.


AFLĂ MAI JOS CE JOBURI SUNT OFERITE ÎN REGIUNEA NOASTRĂ:


ARAD: Meseria de brăţară de aur, ce caută angajaţi cu multă experienţă

HUNEDOARA şi DEVA: Tinerii ambiţioşi au şansa unui job stabil

ORADEA: Ca reacție la criza de pe piața muncii, un orădean îşi caută job cu CV-ul pus pe tricou

REŞIŢA: Construcţiie sunt cele mai afectate de lipsa muncitorilor

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite