Primarul-exemplu pentru o ţară întreagă. Lucrează fără salariu şi mai aduce bani de acasă: „Familia mi-a spus clar că vin aici pentru un motiv - să fac treabă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul din Becicherecu Mic, Raimond Ovidiu Rusu, lângă balta de pescuit pe care a construit-o pentru comună din bani proprii FOTO Daniel Dancea
Primarul din Becicherecu Mic, Raimond Ovidiu Rusu, lângă balta de pescuit pe care a construit-o pentru comună din bani proprii FOTO Daniel Dancea

Primarul unei comune din Timiş lucrează fără salariu, edilul investind banii care i s-ar fi cuvenit în flori pentru doamnele din comună de 8 martie şi pomi fructiferi pe care îi oferă localnicilor, cerându-le în schimb să dea dovadă de responsabilitate civică. În plus, primarul vine şi cu bani de acasă premiind copiii cu rezultate bune la şcoală şi finanţând activităţile culturale şi sportive din comună.

Chiar dacă pare greu de crezut, există în judeţul Timiş un primar care lucrează fără salariu, el fiind, de fapt, un finanţator al Primăriei. Membru al familiei Rusu, care deţine una din cele mai mari fabrici de mobilă din România, primarul din Becicherecu Mic, judeţul Timiş are suficienţi bani încât să se lipsească de salariul de primar în valoare de 27.615 lei anual, conform ultimei declaraţii de avere. 

Încă din momentul în care a candidat, actualul primar din Becicherec a ştiut că se va lipsi de salariu, Raimond Rusu fiind „oferit” comunei de familia care derulează o afacere sănătoasă şi profitabilă, fără contracte cu statul. „Familia mi-a spus foarte clar că vin aici pentru un singur motiv: să fac treabă. Nu am nevoie de alte surse de venit decât cea pe care mi-o asigură familia”, a declarat primarul Raimond Ovidiu Rusu, pentru „Adevărul”.  

La instalarea sa pe funcţia de primar, Rusu s-a confruntat cu o problemă destul de spinoasă. Situaţia juridică a multor localnici sau proprietăţi era neclară, ceea ce afecta şi bugetul comunei. Astfel, în urmă cu trei ani, primarul a cumpărat din salariul său pe un an pomi fructiferi pe care i-a oferit localnicilor cerându-le în schimb să completeze un formular care ajuta la clarificarea situaţiei privind încasarea taxelor pentru gunoi. „Am văzut că oamenii au nevoie de anumite stimulente să se conformeze unor reguli. Dacă le impui, cu forţa reacţionează mai rău. Dacă îi iei cu vorba bună sau îi stimulezi, chiar se implică. La noi, gunoiul se plăteşte în funcţie de numărul de persoane din fiecare gospodărie. Neavând o situaţie clară, m-am gândit să pun salariul meu pe aproximativ un an de o parte şi am oferit cu câte doi pomi fructiferi, cu condiţia să vină fiecare să declare câte persoane locuiesc în fiecare casă”, a declarat primarul.

Raimond Rusu

Văzând că stimulentul funcţionează, în anul următor primarul a oferit pomi pentru clarificarea situaţiei la apă, iar în acest an le-a cerut localnicilor să îşi clarifice în schimbul pomilor situaţia juridică a proprietăţilor. „Anul acesta le-am cerut la toţi să îşi aducă actele de proprietate pentru că sunt unii care aveau domiciliu de Timişoara şi declarând că locuieşte aici îi emiteam decizie de impunere, ceea ce nu era normal. Mulţi nu au făcute moştenirile şi succesiunile. Au venit în proporţie de 80-90 la sută. Dacă i se explică motivul pentru care este chemat şi mai este şi stimulat, omul vine”, a mai declarat primarul, căruia îi rămân bani, după ce cumpără pomii fructiferi, să cumpere de 8 martie şi câte o floare pentru fiecare doamnă din comună.

„Se dau pomi pentru tot satul. Te înscrii pe listă cu pomii pe care îi vrei şi îi primeşti. Se face de vreo trei ani de zile necondiţionat. Anul ăsta am primit un gutui şi un păr. Anii trecuţi am primit măr, păr, cireş şi vişin. E o idee foarte bună”, a declarat Ana Marinău. „Eu am şi mâncat roada din ele. Am primit un păruţ care a şi rodit după un an. A pornit după ce a venit actualul primar. E foarte bună ideea”, a declarat şi Maria Popovici, o altă localnică din Becicherecu Mic.



Ana Marinău, beneficiară a pomilor primiţi de la primar

Pomi Fructiferi Becicherecu Mic
Pomi Fructiferi Becicherecu Mic

Maria Popovici, beneficiară a pomilor primiţi de la primar 

Pe lângă salariul pe care îl donează, practic, comunei Raimond Rusu şi familia lui finanţează şi activităţile din comună. În fiecare an, premianţii de la şcoală participă la programul „primar pentru o zi”, stând o zi întreagă alături de primar, care îi şi premiază pe cei cu rezultate deosebite. În plus, familia Rusu finanţează echipa de fotbal a comunei şi activităţile culturale. De asemenea, din bani proprii, primarul a realizat pe un teren al primăriei o baltă pe care se organizează la sărbători concursuri de pescuit.

După niciun mandat la primărie, Raimond Rusu se declară dezamăgit şi spune că în poporţie de peste 90 la sută nu va mai candida. Dezamăgirea primarului nu vine din faptul că vine cu bani de acasă, ci din modul în care funcţionează administraţia publică din România. „Sunt foarte dezamăgit. Eu cred că într-un viitor apropiat nu se vor rezolva problemele. Sunt multe neconcordanţe. Nu se alocă banii cum ar trebuipentru bugetul fiecărei comune. Se aprobă proiecte sau nu se aprobă după criterii care nu ţin cont de realitate sau pe criterii politice. Care e logica să faci un birou de informare turistică într-o localitate în care nu ai turism”, spune Raimond Rusu.

Ales ca şi candidat al USL, Raimond Rusu este membru PSD, dar spune că 70 la sută din localnici sunt de dreapta alegând omul, pe care l-ar fi ales „şi dacă ar fi candidat din partea Partidei Romilor”. În mandatul său, Raimond Rusu a reuşit să stingă datoriile de 33 de miliarde de lei moştenite de la fostul primar şi să obţină fonduri europene pentru cinci proiecte. Pe lângă asta, împreună cu primarul PNL din Dudeştii Noi colaborează pentru a aduce gazul în comună. „Am terminat studiul de fezabilitate pentru a aduce gazul metan pentru a putea dezvolta o zonă industrială şi mică producţie pentru că sunt utilităţi necesare. Când lucrezi în interesul oamenilor nu există culoare politică”, a declarat Raimond Rusu pentru „Adevărul”. Edilul a mai spus că dacă fiecare familie care a reuşit ceva pe forţe proprii, fără ţepe la bănci sau împotriva statului, ar da un membru al familiei în administraţia publică locală sau în politică, faţa României. „Toţi aceşti politicieni care sunt afacerişti, dar ei nu au făcut în viaţa lor decât afaceri cu statul nu au cum să înţeleagă ce se întâmplă în economia reală”, a punctat primarul din Becicherecu Mic.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite