Primăria unui mare oraş şi CFR, obligate să-i plătească 100.000 de euro unui bărbat sfâşiat de câini în Gara de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bărbat muşcat de câini în 2013 trebuie să primească daune morale de 100.000 de euro FOTO tion.ro
Un bărbat muşcat de câini în 2013 trebuie să primească daune morale de 100.000 de euro FOTO tion.ro

Judecătorii au pronunţat setinţa finală într-un dosar în care un bărbat muşcat de câinii fără stăpân pe un teren care apaţine Companiei Naţionale de Căi Ferate a cerut daune morale de 250.000 de euro. Judecătorii au admis în parte cererea, dispunând plata unei sume de 100.000 de euro.

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa finală în dosarul în care un bărbat de 54 de ani din Jimbolia a fost sfâşiat în anul 2013 de o haită de câini, în Gara de Nord din Timişoara. Bărbatul se îndrepta spre peron, mergând pe o potecă folosită de oameni, ca scurtătură, pentru a ajunge în gară de pe strada Dunărea. Bărbatul a fost scos din colţii câinilor de doi angajaţi ai CFR care au şi sunat la 112. Rănit grav, bărbatul a stat mai multe săptămâni în spital şi a rămas cu cicatrici pe mai multe zone ale corpului.

În acest caz a fost deschis de Parchetul Judecătoriei Timişoara şi un dosar penal care a fost clasat, nefiind identificat niciun vinovat pentru atacul la care a fost supus bărbatul. Victima a deschis, însă, un proces civil în care le-a cerut judecătorilor să oblige Primăria Timişoara şi CFR să îi achite daune morale de 250.000 de euro.

În cererea de chemare în judecată, bărbatul a arătat că „prin acţiunea câinilor, dar şi prin pasivitatea organelor abilitate şi neluarea măsurilor de protejare a persoanelor împotriva animalelor fără stăpân, prin care se aduce atingere integrităţii corporale şi sănătăţii, i s-a cauzat o infirmitate, având mari dificultăţi de auz, deplasându-se foarte greu şi nemaisimţindu-şi o mână”. Bărbatul a mai arătat că nu mai poate să lucreze şi că a fost pus într-o stare anormală care îl face să  se simtă inferior faţă de ceilalţi membri ai societăţii, transformându-se într-o persoană infirmă, inutilă şi nefuncţională. Omul a mai arătat că i-a fost pusă în primejdie chiar viaţa.

Cum s-a apărat CFR

În proces, CFR s-a apărat arătând că incidentul „s-a produs într-o zonă restricţionată publicului călător iar prezenţa acestuia la locul menţionat nu poate fi justificată”. De asemenea, CFR a mai arătat că le-a cerut în repetate rânduri firmei Danyflor şi Primăriei Timişoara să ridice câinii fără stăpân refugiaţi în zona gării. Compania mai arată că după incident, firma de ecarisaj a ridicat din perimetrul gării 19 câini fără stăpân.

Cum s-a apărat Primăria Timişoara

În proces, Primăria Timişoara a depus întâmpinare prin care a arătat că responsabilitatea gestionării câinilor pe terenul aflat în administrarea Companiei Naţionale de Căi Ferate îi aparţine CFR, „care avea obligaţia de a lua măsurile necesare cu privire la ridicarea câinilor fără stăpân de pe domeniul aflat în administrarea sa”.

Decizia instanţei

În primă instanţă, Tribunalul Timiş a dispus plata unor daune morale de 100.000 de euro. Tribunalul a decis ca suma să fie achitată doar de Compania Naţională de Căi Ferate. În pronunţarea sentinţei a contat decisiv mărturia primului poliţist ajuns la faţa locului, care a arătat că zona în care bărbatul a fost atacat de câini este una deschisă publicului, gardul dintre terenul CFR şi stradă fiind chiar prevăzut cu o poartă de acces. Poliţistul a declarat că „există o potecă ce traversează liniile de cale ferată de la Stadionul CFR Timişoara şi până la Gara de Nord, potecă ce este accesibilă publicului”. Poliţistul a mai arătat că poteca este amenajată, fiind montată şi o uşă cu balamale şi cu zăvor, accesibilă publicului 24 de ore din 24.

Poliţistul a confirmat la data audierii sale că, cu prilejul patrulelor efectuate în această zonă, a constatat că există haite de câini de care nu te poţi apropria şi care staţionează în zonă. Mai mult, martorul a arătat că există foarte multe sesizări în cadrul secţiei de poliţie în care activează vizând prezenţa masivă a câinilor maidanezi în zonă, subliniind că nu există panouri prin care să fie interzis accesul publicului în zonă. „Pârâta însăşi (n.r. CNCFR), prin întâmpinare a recunoscut că adăposteşte pe domeniul administrat câini maidanezi, chiar personalul şi publicul prezent în incinta Gării fiind timoraţi de această situaţie”, a mai reţinut Tribunalul Timiş.

Sentinţa a fost atacată cu apel, iar judecătorii Curţii de Apel Timişoara au admis apelul în sensul că, a fost obligată, alături de CFR, să achite daunele morale de 100.000 de euro şi Primăria Timişoara. Potrivit sentinţei, daunele trebuie achitate de cele două instituţii în solidar. Decizia Curţii de Apel Timişoara, care este definitivă, încă nu a fost redactată.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite