Primăria Timişoara dă terenuri de milioane de euro în baza unei evaluări eronate făcute de o firmă fără acreditare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subpasajul din centrul Timişoarei aparţine patronilor "acvariului" pe care primarul încearcă să o demoleze
Subpasajul din centrul Timişoarei aparţine patronilor "acvariului" pe care primarul încearcă să o demoleze

În baza unui act întocmit de o firmă neautorizată s-a dat o hotarare de Consiliu Local cu implicaţii importante: subpasajul din Piaţa Victoriei va fi achiziţionat de Primărie la schimb cu trei terenuri

În ultima şedinţa ordinară a Consiliului Local Timişoara, primarul Nicolae Robu a prezentat soluţia găsită pentru achiziţionarea de către municipalitate a subteranului de sub Piaţa Victoriei.

Pe beze unei evaluări făcute de firma SC Consultim SA, s-a ajuns ca Primăria să ofere proprietarilor subpasajului trei terenuri în valoare de aproape două milioane de euro. Acestea se află în Piaţa 700, zona Mircea cel Bătrân şi Calea Lipovei.

Problema este că firma care în trecut a avut contract de evaluare cu Primăria, SC Consultim SA, nu mai are dreptul să facă rapoarte de evaluare, nefiind înscrisă în tabelul membrilor corporativi ai Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR).

Descoperirea a fost confirmată de consilierul local PNŢCD Bogdan Herzog, fost preşedinte ANEVAR filiala Timiş.

„Ordonanţa apărută anul trecut şi care reglementează regimule evaluării bunurilor delimitează foarte clar la Art. 12 <Activitatea de evaluare poate fi desfăşurată numai de persoane care sunt înscrise în Tabloul Uniunii>. În ciuda acestui fapt, aceeaşi firmă SC Consultim SA care nu este membru al uniunii a semnat toate cele patru rapoarte care fac obiectul schimbului”, a declarat Bogdan Herzog.

Pe tabelul Uniunii, între firmele înscrise apare o altă firmă din grupul Consultim şi anume SC Consultim Evaluări-Arhivări SRL, o firmă diferiă de cea care avea contract cu Primaria.

“Terenurile cedate de Primărie valoreaza cel puţin dublu faţă”

Proabil că primarul şi direcţiile din primarie care şi-au dat avizul nu au ştiut că firma sub contract cu municipalitatea este decăzută din dreptul de a elabora astfel de materiale, iar patronul acesteia nu a vrut să îi avertizeze ca să încaseze nişte bani.

Lăsând la o parte acest aspect, lucrurile sunt grave pentru că pe baza unui act întocmit de cineva neautorizat s-a dat o hotarare de Consiliu Local cu implicaţii importante.

“E ca şi cum ai afla că notarul care ţi-a autentificat un contract de vânzare-cumpărare de fapt nu mai are dreptul să autentifice acte, ne mai fiind notar. Pe lângă aceasta, valorile sunt aberante, ridicate mult în sus în cazul acvariului şi coborate foarte tare în jos pentru terenurile date la schimb. În opinia mea terenurile cedate de Primărie valoreaza cel puţin dublu faţă de ceea ce se scrie în raport”, a concluzionat consilierul Bogdan Herzog.

Primăria încearcă să răscupere subpasajul care aparţine patronilor "acvariului" din Piaţa Victoriei. Primarul Nicolae Robu doreşte ca subpasajul să fie dat circulaţiei maşinilor, care vor intra în zona Materna şi vor ieşi la Modex. Proiectul este o prioritate pentru primar, care în 2013 ar dori să inaugureze subpasajul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite