Spitalul COVID din Timişoara a cumpărat 85 de aparate de oxigen pentru a reduce riscul de a ajunge la terapie intensivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concentratoarele de oxigen sunt mobile FOTO Primăria Timişoara
Concentratoarele de oxigen sunt mobile FOTO Primăria Timişoara

85 de aparate, destinate îngrijirii pacienţilor, care au nevoie de oxigen suplimentar, au ajuns în spitalele din Timişoara implicate în lupta împotriva COVID 19. Concentratoarele de oxigen sunt necesare pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus care dezvoltă simptome respiratorii moderat severe. Aparatele realizează o separare a oxigenului din aer de celelalte gaze, cu ajutorul unor filtre special, ce conţin Zeolit.

Concentratoarele sunt mobile şi cântăresc 14 kg fiecare. Cu ajutorul acestora se poate asigura un debit de 5 l/min de oxigen cu o concentraţie de până la 93 la sută. Intervalul de timp pentru atingerea concentraţiei optime este de sub un minut.

„Aceste concentratoare pot să facă diferenţa între viaţă şi moarte pentru că, dacă un pacient cu o formă moderată are insuficienţă respiratorie, poate rapid să se degradeze şi să ajungă în Terapie Intensivă. Oxigenoterapia poate să împiedice acest lucru. Nu toţi pacienţii care se internează beneficiază de oxigen. Şi, atunci, pentru a-i ajuta şi a avea toate paturile acoperite cu oxigenoterapie, pentru că oxigenoterapia face jumătate din tratament, deci 50 la sută din tratamentul pacienţilor cu COVID 19 necesită oxigenoterapie, împreună cu Linde Gaz, şi îi mulţumim şi domnului primar Dominic Fritz că ne-a ajutat în acest demers al nostru, am adus aceste concentratoare.” spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeş Timişoara.

Cele 85 de concentratoare de oxigen au fost achiziţionate de la compania Linde Gaz Romania de către Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeş Timişoara, dar vor fi distribuite şi celorlalte unităţi sanitare suport COVID 19 din Timişoara. Astfel, Spitalul CFR va primi 15 asemenea aparate, Clinica de Recuperare Cardiovasculară, devenită secţie externă a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeş Timişoara, va primi 33 de concentratoare, Spitalului Municipal, pentru secţia ASCAR, îi sunt repartizate 22 de aparte, iar celelalte 15 concentratoare de oxigen vor ajunge în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeş Timişoara.

“Avem un proiect “Oxigen pentru Timişoara”. Vrem să avem cât de multe paturi cu oxigen, pentru că ştim că, odată ce un pacient cu o formă medie spre severă are cât mai devreme posibil acces la oxigen, probabilitatea ca el să ajungă la ATI este mult mai scăzută. Deci, de fapt, ca să degrevăm cât mai multe paturi ATI, trebuie să avem cât mai multe paturi cu oxigen. Avem o echipă care lucrează în acest sens, mobilizăm, bineînţeles şi resurse financiare şi facem tot posibilul, chiar dacă cresc acum cifrele foarte mult, să putem avea o îngrijire medicală pentru fiecare timişorean care se imbolnăveşte de COVID 19”, spune Dominic Fritz, primarul Timişoarei.

În acest moment, toţi pacienţii internaţi în zona roşie a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeş Timişoara pot primi suport suplimentar de oxigen, fie prin conectarea aparatelor de respirat la instalaţia de oxigen lichid a unităţii sanitare, fie prin folosirea concentratoarelor sosite în cursul acestei zile.

Cele 85 de concentratoare de oxigen au costat 212.000 de lei. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Situaţia în care poţi evita izolarea de 14 zile dacă eşti contact direct al unei persoane confirmate cu COVID-19

Cele 13 măsuri propuse de doctorul Musta pentru începerea şcolii. Tot ce trebuie să facă părinţii şi profesorii

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite