Preşedintele Tribunalului Timiş intervine în ultimul scandal din Justiţie: „Doar noi, cei «mici», avem obligaţia de rezervă?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecator Adriana Stoicescu FOTO Adrian Piclisan

Preşdintele Tribunalului Timiş, judecătorul Adriana Stoicescu, a reacţionat, pe Facebook, după ultimul scandal de la vârful Justiţiei. Fără a o numi pe Cristina Tarcea, Adriana Stoicescu face referire la declaraţiile făcute de preşedintele Curţii Supreme într-un interviu recent.

În postarea publicată pe pagina sa de Facebook, preşedintele Tribunalului Timiş arată că, sub pretextul obligaţiei de rezervă impuse de statutul magistratului, judecătorii şi descurajaţi de atacurile la care sunt supuşi, judecătorii tac „până la anihilarea libertăţii de exprimare”. „Descurajaţi de atacurile suburbane, judecătorii aleg în continuare să tacă. Cu excepţia unor sinucigaşi (e), obligaţia de rezervă este înţeleasă ca dreptul la tăcere deplină, până la anihilarea libertăţii de exprimare. În schimb, mincinoşii ne dau lecţii de sinceritate, iar impostorii de onestitate”, scrie judecătoarea pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele Tribunalului Timiş face referire şi politizarea justiţiei, arătând că  „politizarea este greu de înţeles şi inacceptabilă când e vorba de revocări, devenind absolut normală şi dezirabilă când e vorba de numiri”. „Ceea ce se întâmplă azi sub ochii noştri este consecinţa înţelegerilor politice şi a compromisurilor, a privirilor întoarse în altă parte. Totuşi, nimeni nu a ieşit public să ameninţe judecătorii supremi. Solidarizându-mă cu colegii de la instanţa supremă, copleţiţi de volumul de muncă şi supuşi unor presiuni inimaginabile, mă intreb retoric dacă doar noi, cei «mici», avem obligaţia de rezervă? Libertatea de exprimare permite, totuşi, unora să formuleze opinii publice despre dosare pe rol? Termenul de redactare a unor hotărâri poate face obiectul unei dezbateri publice? Când legea e pentru unii mumă si pentru alţii ciumă, cred că putem pleca cu toţii acasă”, mai scrie Adriana Stoicescu pe pagina sa de Facebook.

Contextul în care vine reacţia preşedintelui Tribunalului Timiş

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul Cristina Tarcea a declarat într-un interviu pentru Realitatea TV că revocarea Laurei Codruţa Kovesi a fost „inadmisibil de mult politizată”. În acelaşi interviu, preşedintele Curţii Supreme l-a criticat pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader, care a şi reacţionat pe Facebook. „Să înţelegem că este normal ca un judecător de rang înalt să facă politică? Să înţelegem că nu este normal ca un ministru să critice un judecător, dar este normal ca un judecător să critice un ministru?”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

O altă declaraţie a preşedintei Înaltei Curţi care a stârnit controverse e cea referitoare la impunerea termenului de 1 septembrie pentru motivarea tuturor deciziilor din dosarele penale judecate la Înalta Curte. Cristina Tarcea a declarat că în caz contrar va sesiza Inspecţia Judiciară.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite