Preşedintele Tribunalului Timiş, despre modificarea legilor justiţiei: „Nu o să tac. Din mormânt mă voi întoarce şi voi urla la voi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecator Adriana Stoicescu FOTO Adrian Piclisan

Preşedintele Tribunalului Timiş, judecătoarea Adriana Stoicescu, condamnă în termeni duri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, propunerile de modificare a legilor justiţiei, făcute de ministrul Cătălin Predoiu.

În mesajul său, judecătoarea Stoicescu arată: „Într-un dispreţ total la adresa justiţiei şi a noastră, a tuturor magistaţilor oneşti, ministrul justiţiei din Absurdistan a prezentat ieri viziunea echipei sale pentru următorul cincinal de împliniri măreţe”.

„Un aspect este noul avânt al luptei anticorupţie. Dar ce facem cu lupta împotriva traficului de droguri? A, ma scuzati, tocmai ce doriţi să dezincriminati consumul. De abia aştept să văd, post pandemie, cluburile de fiţe pline cu traficanţi, senini consumatori „decât”. Dar cu traficul de minori ce facem? A, tocmai ce aţi dorit să scădeţi limitele de pedeapsă pentru pedofili şi violatori, dar ciumata de Curte Constituţională s-a opus orientării europene. La fiecare termen de judecată în boxă sunt cel puţin doi inculpaţi cercetaţi pentru infracţiuni sexuale cu minori, dar nu-i problemă, nu-i asa?”, scrie Adriana Stoicescu, pe Facebook.

Referitor la „noul avânt al luptei anticorupţie”, judecătoarea Adrian Stoicescu spune, ironic, că „trebuie” „să ne întoarcem la practicile sănătoase: cătuşe, arestări televizate”.

„Când vă trag de urechi stăpânii, le povesteşte cineva despre infractoarea cu ceas cu cuc? Despre judecătorul CEDO umilit şi sfârtecat public? Despre lotul de judecători de la Înalta Curte, ţinut pe tuşă 4 ani, ca mai apoi să fie achitat? Despre judecătorii care tocmai au fost despăgubiţi pe motiv de interceptări nelegale? A, nu? Dar vorbim despre corupţia imensă din sistem pentru care numărul de procurori din SIJ este insuficient, motiv pentru care trebuie să o desfiinţăm. Cât de penibili putem fi? Cât de tare dispreţuim adevărul şi dreptatea încât să ne dorim umilirea judecătorilor?”, scrie preşedintele Tribunalului Timiş.

Judecătoarea Adriana Stoicescu mai reclamă faptul că atunci când a vorbit despre „politişti burtoşi” a fost acuzată că a adus atingere independenţei justiţiei, „dar când ministrul vorbeşte despre gafele unei secţii, ca temei pentru desfiinţare, este în regulă. „Când promite că vor fi trimise multe dosare în instanţă, atenţionând indirect procurorii, este în regulă”.

„Vreţi din nou procurori cu 4 ani vechime care să cerceteze judecători cu 20 de ani vechime. Vreţi judecători care să se uite peste umăr când scriu minute. Vreţi ca ministrul justitiei să poată sesiza Inspectia Judiciară ori de câte ori un judecător nu se înscrie în linia partidului. Vreţi o justiţie politizată pe faţă. De fapt, vreţi justiţia voastră. Dar, ştiţi ceva? Nu e a voastră, cum nu e nici a noastră. E a amăratului ăsta de popor, care merită ceva mai mult. Nu o să tac. Ca să fiu în ton cu vremurile, din mormânt mă voi întoarce şi voi urla la voi. Voi spune adevărul şi voi pune degetul acolo unde vă doare. Şi nu vă vom lăsa să vă bateţi joc de noi”, a arătat Stoicescu.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat miercuri seara care sunt principalele modificări pe care MJ le-a pus în dezbatere publică cu privire la Legile Justiţiei:

A fost eliminată prevederea potrivit căreia judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului – executivă şi legislativă. MCV – Raportul din noiembrie 2018 a criticat aceastăprevedere, motivat de faptul că aduce îngrădiri libertăţii de exprimare a magistraţilor şi poate aduce atingere independenţei acestora, constituindtotodatăo sursă de presiune la adresa lor.
 
Eliminarea prevederilor referitoare la primirea în magistratură fără concurs a foştilor magistraţi cu cel puţin 10 ani vechime. Profesionalizarea procesului de selecţie a magistraţilor se realizează şi prin eliminarea oricăror modalităţi alternative de intrare în magistratură fără concurs (de exemplu, prin interviu), cu excepţia judecătorilor şi procurorilorpensionari care pot fi reîncadraţi fără concurs după pensionare la instanţe sau parchete care nu pot funcţiona normal din cauza numărului mare de posturi vacante.
 
Revizuirea sistemului de promovare a judecătorilor la ÎCCJ, prin revenirea la prevederile anterioare anului 2018, în sensul introducerii unei probe scrise de concurs, cu caracter teoretic şi practic, pe lângă celelalte două existente (evaluarea hotărârilor judecătoreşti redactate şi interviul). În concepţia Ministerului Justiţiei, recrutarea şi promovarea magistraţilor se pot face doar prin concurs pentru creşterea gradului de profesionalizare (Art.112 şi urm.)

Promovarea pe loc sau efectivă a judecătorilor şi procurorilor

Reducerea vechimii minime necesare pentru înscrierea la examenul de promovare la curtea de apel sau la parchetul de pe lângă curtea de apel. S-a redus de la 10 ani la 9 ani vechimeaminimănecesară pentru înscrierea la examenul de promovare la curtea de apel sau la parchetul de pe lâncă curtea de apelpentru corelarea cu vechimea cerutăde legepentru promovarea procurorilor la PÎCCJ, care este tot de 10 ani(Art.129 alin.1 lit.b).
 
Mărirea mandatelor funcţiilor de conducere pentru procurorii de rang înalt de la 3 la 4 ani. Preluarea în lege a procedurii de selecţie pentru procurorii de rang înalt aplicată dejade către Ministrul Justiţieila numirile procurorilor de rang înalt făcute în anul 2020.
 
Eliminarea posibilităţii ca Preşedintele României să refuze o singură dată numirea procurorilor de rang înalt. Greco – Raportul din 9 iulie 2019 a cerut eliminarea acestei limitări pentru o mai mare transparenţă a rolului Preşedintelui României în această procedură, în scopul asigurării echilibrului puterilor în stat şi a diminuării rolului Ministrului Justiţiei(Art.149 alin.2).
 
Clarificarea criteriilor şi procedurii revocării procurorilor de rang înalt
 
Textul propus a detaliat procedura de revocare, criteriile avute în vedere, modul de analizare a acestora.

  •  Revocarea este făcută la propunerea motivată a Ministrului Justiţiei, care se sesizează din oficiu, la cererea adunării generale a procurorilor acelui parchet, sau, după caz, la cererea Procurorului General sau procurorilor şefi ai DIICOT sau DNA.
  •  Propunerea este trimisă pentru aviz Secţiei pentru procurori a CSM.
  •  Avizul se emite în 30 de zile, iar neemiterea acestuia nu împiedică continuarea procedurii.
  •  Dacă procedura este continuată, propunerea este trimisă Preşedintelui României poate refuza revocarea, pentru motive de legalitate.


A fost prevăzută posibilitatea procurorului revocat din funcţia de conducere de rang înalt de a ataca decretul Preşedintelui României de revocare din funcţie la instanţa de contencios administrativ competentă, în condiţiile legii, fără parcurgerea procedurii prealabile ca urmare a jurisprudenţei recente a Curţii Europene a Drepturilor Omului, respectiv cauza Kövesi împotriva României-cererea nr. 3594/19/din 5 mai 2020(Art.173 şi urm.).
 
Eliminarea prevederii posibilităţii de pensionare anticipată la împlinirea a 20-25 de ani vechime în magistratură.
 
Greco – Raportul din aprilie 2018, Raportul Greco din iulie 2019, Comisia de la Veneţia - Avizul nr.950/2019, Comisia de la Veneţia Avizul nr.924/2018 au cerut renunţarea la această prevedere, deoarece nu a fost făcută pe baza unui studiu pentru a se vedea impactul asupra sistemului judiciar.Rapoartele internaţionale au semnalat riscul unei crize de personal în cadrul sistemului judiciar, în corelaţie şi cu mărirea duratei formării profesionale a auditorilor de justiţie la INM de la 2 la 4 ani.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Preşedintele Tribunalului Timiş: „Ne cumpărăm singuri măşti şi mănuşi. Am primit în schimb combinezoane şi botoşei”

Preşedintele Tribunalului Timiş: „Am fost hăituită şi vânată de pigmei ce se pretind magistraţi, avizi de publicitate şi putere”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite