Preşedintele Croaţiei vine miercuri la Timişoara. Urmează şefii de stat din Austria şi Portugalia, dar şi secretarul general al ONU

Preşedintele Croaţiei vine miercuri la Timişoara. Urmează şefii de stat din Austria şi Portugalia, dar şi secretarul general al ONU

Kolinda Grabar-Kitarovic, preşedintele Croaţiei FOTO Inquam Photos

Preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, va participa miercuri, la Timişoara, la deschiderea noului an de studii al Universităţii de Vest.

Kolinda Grabar-Kitarović vine la Timişoara să semneze protocolul privind înfiinţarea Lectoratului Croat la Uiversitatea de Vest. 
 
“Ne bucurăm că Universitatea de Vest va avea încă un Lectorat de limbă străină. Suntem o universitate deschisă, care doreşte să aibă cât mai multe conexiuni cu statele europene şi numai. Este o oportunitate pentru viitori studenţi. Probabil că vom aduce şi studenţi croaţi la UVT. Preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, va fi însoţit de Ministrul Educaţiei din Croaţia cât şi ambasadorul acestui stat la Bucureşti”, a declarat Marilen Pirtea.
 
Kolinda Grabar-Kitarović se va adresa celor aflaţi în Aula Magna, la ora 10.35.
 
La UVT va veni un lector din Croaţia, acesta urmând să fie susţinut financiar de către ţara sa. 
 
“În zona de vest există o comunitate importantă de croaţi. Ideea acestui lectorat a venit din partea croată. Ea a fost intermediată de Facultatea de Litere. Miniştii Educaţiei din Croaţia şi România au fost la UVT şi au discutat despre potenţiala existenţă unui lectorat de limbă croată”, a mai spus Pirtea. 
 
Sunt aşteptaţi şi preşedinţii Austriei şi Portugaliei
 
Conform rectorului Marilen Pirtea, anul acesta urmează să mai vină la Timişoara alţi doi preşedinţi de state.
 
Este vorba de Alexander Van der Bellen, preşedintele Austriei, şi Marcelo Nuno Duarte Rebelo de Sousa, şeful Portugaliei. Ei vor primii titluri de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest.
 
“Propunerile către cele două mari personalităţi au venit înainte ca ei să devină preşedinţi, când erau profesori universitari. Preşedintele Portugaliei era profesor de Drept internaţional, iar preşedintele Austriei, specializat pe Economic. Titlurile de Doctor Honoris Causa nu au legătură cu demităţile actuale pe care le deţin”, a explicat Pirtea.
 
O altă mare personalitate care este aşteptat la UVT este portughezul Antonio Guterres, actualul Secretar General al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările