Preot la Catedrala din Timişoara: În Banat şi Ardeal nu s-a făcut corect botezul. Copiii nu au fost scufundaţi complet în apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonia botezului la ortodocşi este adusă în discuţie după moartea unui copil
Ceremonia botezului la ortodocşi este adusă în discuţie după moartea unui copil

Lia Lucia epure, jurnalistă la Ziua de Vest, a fost revoltată, la începutul lunii ianuarie, când preotul de la Catedrala din Timişoara propovăduia teoria scufundării totale în apă a copiilor în timpul ceremoniei de botez.

În 3 ianuarie, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, preotul Mihail Piroc, fost cantor şi student la Arad, cu rădăcini moldoveneşti, a ţinut o predică care a revoltat enoriaşii bănăţeni. Întâmplarea a fost făcută public de cunoscuta jurnalistă Lia Lucia Epure, de la Ziua de Vest. Şi este relevantă în contextul scandalului de la Suceava, unde un copil a murit după ceremonia religioasă de botez, oficiată la biserica ”Sfinţii Constantin şi Elena”. 

Preotul a scufundat copilul născut prematur în cristelniţă, în totalitate. Imediat după, micuţul s-a învineţit, iar cei prezenţi au sunat la 112. Copilul de şase săptămâni a fost dus în stare critică la Spitalul din Suceava, iar decesul acestuia s-a produs în dimineaţa zilei de luni, 1 februarie. 

Revenind la predica preotului Mihai Piroc, Lia Lucia Epure a scris:  

„Preotul a ţinut o predică jignitoare, umilitoare pentru noi, bănăţenii şi ardelenii nativi, o predică pentru care nu ar mai trebui să rămână preot în catedrala noastră, nicio zi. Nici măcar una. Pericopa evanghelică (adică, textul din Evanghelie, folosit ca învăţătură ortodoxă pentru cei ce ascultă) este unic, în fiecare duminică, în toată ţara. Cel de ieri era despre botez. Despre cum trebuie făcut botezul copilului, despre cum şi ce trebuie să facă preotul, dar nimic despre mesajul botezului, despre înţelesul profund al ”tainei” acestuia, deşi a bălmăjit ceva despre asta, fără simţire, fără inteligenţă emoţională, aşa cum fac marii duhovnici, nimic.

Ba, a făcut ceva care ne-a oripilat (pluralul este pentru percepţia unor persoane care au înţeles cuvintele şi gravitatea lor). Vorbind despre botez, despre tehnica sa, ca şi cum ar fi ţinut un mic curs pentru analfabeţi, a spus răspicat ”Botezul se face prin scufundare totală în apă. Baptist, cuvânt de origine greacă, asta arată. În Banat şi Ardeal nu s-a făcut corect botezul. Copiii nu au fost scufundaţi complet în apă. De asta, ei (bănăţenii şi ardelenii-nr) au nevoie de mai multă stăruinţă, de mai mult efort pentru a fi buni creştini”. Serios? Ce preot este acesta? Cât analfabetism cultural poate avea acest ins, numit preot? Să analizăm: mai întâi, scufundarea totală este specifică Bisericii Baptiste, biserică neoprotestantă! Apoi, priviţi imaginea cu Iisus Hristos, o găsim în desene vechi din Evul Mediu timpuriu, cu Hristos în apa Iordanului stând în picioare. Apoi, în picturile marilor renascentişti, la fel, stând în picioare, cu Îngerul Domnului deasupra capului, cu Sfântul Ion Botezătorul stropindu-l cu apă din răul Iordan. Iisus Hristos nu a fost scufundat în apă, domn părinte, agresiv şi incult!”, a scris Lia Lucia Epure, directorul publicaţiei Ziua de Vest. 

Jurnalista l-a interpelat pe preotul Mihai Piron, după slujbă.  

„Părinte, sunt mai buni creştini şi mai bine botezaţi, cetăţenii din judeţul Vaslui, pe locul I, conform datelor Poliţiei Române, la numărul violurilor din România? Poate sunt mai bine botezaţi cei din unele judeţe îndepărtate, aflaţi pe locul I la consumul de alcool şi nemuncă? (datele oficiale se găsesc pe site-ul Ministerului Muncii). Poate sunt mai bine botezaţi şi mai buni creştini unii din zona Bucureştiului, despre care însuşi părintele Arsenie Boca spunea că creează focarul de corupţie naţională?”, a întrebat Epure, fără să primească un răspuns. 

„M-a răsplătit cu ton ridicat, cu ură şi cu o carte în mănă despre care susţinea că era baza discursului său penibil şi plin de dispreţ. Nu a pomenit nimic despre copilaşii înecaţi în timpul botezului, când preotul a ţinut copilaşul prea mult sub apă. Nici despre familiile disperate, care au rămas în doliu. Nimic. Doar orgoliile celor ce vor să ne calce tradiţiile în picioare devin evidente. Să ne transforme după modelele lor, fără conţinut emoţional, fără valoare istorică. Asta vor noii ”cantori” care folosesc incantaţii bizantine, aici, în patria latinităţii ortodoxe?”, scria Lia Lucia Epure, la începutul lunii ianuarie, prevestind, parcă, tragedia de la Suceava. 

Vă mai recomandăm:
 

A murit bebeluşul ajuns în stare critică la spital după botez
   

Ce spune un neonatolog despre scufundarea totală a bebeluşilor în timpul botezului

Reacţia Mitropolitului Ardealului după botezul de la Suceava: „Niciodată nu a fost un caz de malpraxis”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite