Premierii Dacian Cioloş şi Alexandar Vucici s-au întâlnit la Timişoara. Serbia face autostradă până la graniţă, România nu are în plan aşa ceva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirea oficială dintre Dacian Cioloş şi Alexsander Vucici, de la Timişoara, vizează îmbunătăţirea relaţiilor dintre România şi Serbia, dar mai ales între oraşele de la graniţă.

Dacian Cioloş şi Alexandar Vucici se află în vizită oficială la Timişoara. Premierii României şi Serbiei au început ziua cu o convorbire bilaterală, la Palatul Adinistrativ, la care au participat şi miniştrii Ioan Dragoş Tudorache, Lazăr Comănescu, Dragoş Pîslaru, Costin Borc şi Maria Ligor. Apoi, oficialii au semnat o serie de acorduri istorice între România şi Serbia.

Lazăr Comănescu şi Jandranka Josimovici au semnat acordul prin care România susţine integrarea Serbiei în Uniunea Europeană. 

“Am preferat să-l invita pe Alexandar Vucici, pentru această întâlnire, aici la Timişoara, şi nu la Bucureşti, pentru că aici suntem mai aproape unii de alţii. Chiar şi fizic. Am vrut să dpm semnal că această relaţie dintre Serbia şi România este una de durată, una consistentă, dicolo de durata guvernelor, de culorile politice. Serbia şi România au potenţial şi trebuie să devină şi parteneri economici. Aderarea Serbiei la UE este şi în interesul nostru să avem o Serbie europeană din toate punctele de vedere. S-a semnat un protocol şi vor avea tot sprijinul nostru pentru reformele pe care Serbia are de gând să le facă în vederea aderării la Uniunea Europeană. Astfel de întâlniri ar trebui să devină o normalitate, un lucru firesc. Am convenit că aceste contacte vor continua”, a declarat Dacian Cioloş. 

Nu au lipsit discuţiile legate de construcţia autostrăzii între Timişoara şi Belgrad. Alexandar Vucici a spus, la Timişoara, că Serbia are proiecte concrete şi vor începe construcţia autostrăzii pe ralaţia Belgrad-Pancevo-Vârşeţ-Moraviţa –până la frontiera cu România. Cele două ţărin nu se vor lega însă printr-o autostradă, pentru că Masterplanul de Transport, documentul strategic pentru investiţiile din domeniul transporturilor pe urmatorii 15 ani, nu prevede acest lucru. 

image

“Printre subiecte am discutat de perspectivele de cooperare economică pe care le putem avea în viitor. În mod clar avem un potenţial insuficient exploatat. În mod clar va trebui să ne gândim pe viitor şi la interconectarea dintre Serbia şi România din punct de vedere al infrastructurii. Am discutat despre ce putem face. Noi avem un Masterplan deja aprobat. Din păcate, în momentul de faţă, nu prevede o autostradă de legătură cu Belgrad. Prevede un drum naţional. Pe când, de cealaltă parte, se prevede o autostradă. O să analizăm şi noi posibilitatea de a adapta lucrurile în măsura în care ajungem la concluzia că şi de partea noastră se justifică o autostradă”, a mai spus Cioloş. 

Un alt subiect abordat la Timişoara va fi legat de punctul de frontieră Lunga-Nakovo, care în prezent este deschisă între orele 8-20. Premierul sârb, Aleksandar Vucici doreşte ca vama să aibă program de 24 de ore.

“Am discutat şi despre relaţia dintre cetăţenii noştri, despre comunitatea noastră din Serbia, despre posibilitatea de a coopera ca românii de acolo să poată să studieze în limba română. Şi de dezvolta mai mult schimburi între cetăţenii noştri. Numărul de turişti români creşte în Serbia în ultimii ani. Am discutat şi despre protecţia frontiere comune. Am convenit la o patrulare comună, să modificăm programul să avem un nou punct de frontieră deschis 24 din 24 de ore. Legat de fluxurile migraţioniste, în măsura în care aceste patrule comune vor intra în activitate, vor fi mult mai uşor de controlat. Cooperarea cu vecinii sârbi e esenţială. Pentru Serbia nu este uşor să gestioneze aceste lucruri”, a afirmat Cioloş.

image

Cei doi premieri au abordat şi situaţia fericită şi inedită în care Timişoara şi Novi Sad, două oraşe înfrăţite, despărţite de 140 de kilometri, urmează să fie Capitale Culturale Europene în 2021.

“E o foarte bună oportunitate de a concretiza nu doar cooperarea între Novi Sad şi Timişoara, dar şi de a intensifica schimburile culturale dintre noi. Cu siguranţă vom avea proiecte comune, vom pregăti lucruri în comun, este o foarte bună oportunitate, nu doar de a promova Novi Sad şi Timişoara, dar şi de arăta că între ţările noastre există schimburi şi consistenţă culturală. Este un domeniu în care vom putea lucra împreună în perioada imediat următoare”, a afirmat Dacian Cioloş.

image

După întâlnirea de la Palatul Administrativ, Dacian Cioloş şi Alexandar Vucici au plecat pe jos la restaurantul Amphora din Bastionul Therezia.

Următorul punct de pe agendă este o întâlnire cu mediul oamenilor de afaceri, la Sala Vienază din cartierul Iosefin.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite