Premieră în Banatul Montan. Se deschide cea mai mare bibliotecă dintr-o comună de la poalele Muntelui Semenic

Premieră în Banatul Montan. Se deschide cea mai mare bibliotecă dintr-o comună de la poalele Muntelui Semenic

Casa 3 Compas de la Văliug FOTO Facebook/Dan Pascariu

Cea mai mare bibliotecă dintr-o comună de la poalele Muntelui Semenic se va deschide, sâmbătă, la Văliug. Aceasta va fi pusă la dispoziţia oaspeţilor Casei 3 Compas, o cabană deschisă pentru persoane cu nevoie speciale.

Ştiri pe aceeaşi temă

În zona turistică Văliug-Crivaia, în apropierea lacului Gozna, a fost amenajat un loc special pentru persoane cu dizabilităţi şi categorii defavorizate. Cabana dispune de 12 camere, cu o capacitate de cazare de 35 de persoane, sală de sport şi terasă pentru activităţi outdoor, o piscină interioară şi saună. Indeea îi aparţine lui Dan Pascariu, care a iniţiat şi Asociaţia Trei Compas.
 
El a luat o casă din Văliug şi a transformat locaţia într-un loc ideal pentru organizarea de tabere pentru copii.

GALERIE FOTO DE LA VĂLIUG
 
„Îl ştiam pe fostul proprietar al casei de la Văliug, am aflat că vrea să vândă. Am văzut o oportunitate, am cumpărat casa şi m-am gândit din start să fac un centru multifuncţional dedicat persoanelor din categorii sociale defavorizate. Adică, copii din centrele de plasament, copii cu dizabilităţi. Ideea era ca acest centru să se autosusţină din activităţile culturale sau tabere. Am amenajat camerele pentru 35 de locuri de cazare. Sunt camere timp cabană, cu paturi supraetajate”, a declarat Dan Pascariu.

Sursa Facebook Dan Pascariu
 
"Nu va funcţiona ca o unitate de turism”
 
Arhitect de meserie, specialist atestat de Ministerul Culturii, Dan Pascariu a trebuit să conceapă un proiect şi să transforme casa din Văliug.
 
“Au fost foarte multe lucruri de făcut. Începând cu instalaţiile pe care le-am refăcut. Nu funcţiona nimica, nici încălzire, nici apă. Încet, încet am reuşit să pun la punct totul. Anul acesta am mai cumpărat o centrală termică pentru încălzit camerele, urmează încă una, şi mai rămâne să găseasc o soluţie şi pentru sala de sport. Acolo e o problemă, pentru că e volum mare de încălzit. Nu sunt şcoli care să aibă aşa o sală mare de sport”, a mai spus Dan Pascariu. 

Sursa Facebook Dan Pascariu
 
Bibliotecă cu peste 3.500 de volume
 
Locul avea nevoie şi de o bibliotecă. Aceasta numără acum peste 3.500 de volume şi va fi deschisă în mod oficial, sâmbătă, 20 martie. 
 
“Ne-am gândit să facem şi o bibliotecă astfel încât să diversificăm şi oferta. Am început să lucrăm la el în vara anului trecut. Am zis să fie oferim cărţi celor care vor veni, dacă vrea cineva să citească. Am făcut rafturile, am început să strângem cărţi din donaţie şi acum avem deja peste 3.500 de volume. Din toate domeniile, de la beletristică la poezie, cărţi tehnice, o colecţie impresionantă de dicţionare, dar avem şi cărţi vechi. Cel mai vechi e din 1897, dar avem şi din 1903, 1905. Sunt şi cărţi în engleză, maghiară, germană. Vrem să ajungem pe la un număr de 5.000 de cărţi”, a mai declarat Dan Pascariu.

Biblioteca va fi deschisă atât pentru beneficiarii direcţi ai cabanei, cât şi pentru localnici sau turişti.
 
Sursa Facebook Dan Pascariu
 
În Casa 3 Compas s-au desfăşurat deja tabere, seminarii, conferinţe, evenimente culturale, tabere de artă şi creaţie. Toate acţiunile care s-au făcut pentru categorii defavorizare au fost gratuite, cheltuielile fiind suportate din donaţii primite de Asociaţia 3 Compas. 
 
“Am funcţionat ca un fel de week-end de respiro pentru copii cu dizabilităţi, care au venit împreună cu părinţii. Copiii erau supravegheaţi, părinţii puteai să aibă activităţi, să se plimbe. În afară de asta, nu oferim cazare, decât evenimente. Fie organizate de noi, fie de alte ONG-uri. Ne gândim să facem şi un mini-festival, să fie artizani, muzică, teatru. Ne-am oprit din cauza pandemiei. Nu va funcţiona ca o unitate de turism”, a mai spus Pascariu. 


Sursa Facebook Dan Pascariu
 
Casa 3 Compas a realizat deja parteneriate cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Primăria Văliug.
 
“Cu Primăria avem proiectul <Trei familii, 3 Compas>, în care sunt trei familii defavorizate din comunitatea locală, pe care dorim să-i ajutăm pe termen lung, cu ce putem, obiecte, eletrocasnice, haine. Îi ajutăm pe copii de acolo să aibă acces la activităţile pe care le facem”, explicat Dan Pascariu. 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările