Prăbuşirea Cascadei Bigăr. Un ghid turistic reclamă o intervenţie umană realizată în urmă cu zeci de ani UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cascada Bigăr s-a prăbuşit luni 6 iunie 2021 FOTO Garda Naţională de Mediu
Cascada Bigăr s-a prăbuşit luni 6 iunie 2021 FOTO Garda Naţională de Mediu

Cascada Bigăr, considerată una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume şi principal punct de atracţie din judeţul Caraş-Severin, s-a prăbuşit luni după-amiază.

GALERIE FOTO - Cascada Bigăr după prăbuşire


Romsilva a reacţionat în urma informaţiilor lansate de ghidul turistic Mircea Jumanca. 

„Romsilva respinge cu fermitate informaţiile false referitoare la prăbuşirea Cascadei Bigăr, lansate în spaţiul public de un ghid de turism şi "activist de mediu". Acesta a lansat informaţia FALSĂ că prăbuşirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniş.

Care este adevărul?Păstrăvăria Valea Miniş a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbuşirii cascadei. Aşa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbuşit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului şi a muşchiului”, a scris Romsilva, pe Facebook. 

Ştirea iniţială: 

Mircea Jumanca, ghidul turistic şi activist de mediu, susţine că o cauză a prăbuşirii cascadei ar putea fi intervenţia omului. „Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a declarat Jumanca pentru Deustche Welle. Jumanca a mai spus că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

Şeful Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Remus Blujdea, a declarat că o echipă de comisari s-a deplasat la faţa locului, dar varianta prăbuşirii cascadei din cauza devierii cursului de apă spre Păstrăvăria Miniş, care aparţine Romsilva, este puţin probabilă, cursul fiind deviat astfel de zeci de ani.

„Acolo e o păstrăvărie la câţiva km mai jos, care e de pe vremea lui Ceauşescu, nu e de acum. Eu mă îndoiesc că acea păstrăvărie e cauza prăbuşirii pentru că acum câţiva ani a mai picat un perete de partea cealaltă a cascadei. Acum, pe Facebook mulţi îşi dau cu părerea, dar din ce am discutat cu oamenii din zonă cauzele sunt naturale”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Caraş-Severin, într-un prim punct de vedere după prăbuşirea cascadei.

La rândul său, primarul comunei Bozovici, pe raza căreia se află Cascada Bigăr a declarat că este exclus să fie vorba de o prăbuşire din cauza intervenţiei umane. „Devierea aia e de 50 de ani. De când am crescut ştiu păstrăvăria acolo. Nu are nicio legătură. Ei (n.r. cei de la Romsilva, căreia îi aparţine păstrăvăria) captau apă din izvor. Tot Romsilva se ocupă şi de încasarea taxei prin Parcul Naţional. La urma urmei erau principalii beneficiari”, a declarat primarul din Bozovici, Adrian Stoicu.

 GALERIE FOTO Cum arăta Cascada Bigar din Caraş-Severin, înainte de prăbuşire

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite