Povestea tristă a fotbalistului din naţionala Ungariei executat de comunişti la începutul anilor ‘50

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Szucs Sandor a murit la vârsta de 30 de ani FOTO Hirmagazin.hu
Szucs Sandor a murit la vârsta de 30 de ani FOTO Hirmagazin.hu

Una dintre victimele regimului comunist din Ungaria a fost fotbalistul Szűcs Sándor, care a strâns 19 selecţii în echipa naţională.

Szűcs Sándor a făcut parte din generaţia Ferenc Puskas. Fundaşul avea 30 de ani când a încercat să fugă din lagărul comunist. Temuta securitate AVH, cu ajutorul unor colaboratori, a aflat despre planul lui Szűcs, care a fost arestat. I s-a intentat rapid un proces, a fost condamnat la moarte şi executat.  

Aşa a dorit dictatura comunistă să arate un exemplu pentru ceilalţi fotbalişti sau sportivi din Ungaria, ca nu cumva să le treacă prin cap să încerce să fugă. 
 

Szűcs Sándor a jucat pentru echipele Szolnoki MÁV (1938–1944) şi UTE / Budapesti Dózsa (1944–1951). A câştigat de trei ori campionatul cu UTE. Din 1941 a fost convocat în naţionala Ungariei, pentru care a jucat 19 partide. 
 

O poveste demnă de romane
 

În 1948, Szűcs Sándor a cunoscut-o pe cântăreaţa Kovacs Erzsi, iar între cei doi a început o relaţie iubire. Pentru că amândoi erau căsătoriţi, regimul comunist nu a privit cu ochi buni relaţia, chiar şi preşedintele clubului impunându-i jucătorului să rupă legătura cu fata. În aceste condiţii, cei doi au decis că singura şansă pentru iubirea lor este să fugă din ţară, în Occident.
 

Având în vedere că echipa la care juca, UTE, ţinea de Ministerul de Interne (similar clubului Dinamo Bucureşti), nu a fost chiar greu ca planurile lui Szűcs să ajungă la urechile celor de la AVH, temuta securitate maghiară. 

Szucs


În naţionala de fotbal al Ungariei
 

Fiind legitimat la echipa M.I., Szűcs Sándor era angajat şi la poliţie cu rang de locotenent. 
 

Szűcs a cerut ajutor unui traficant de persoane, care s-a dovedit a fi, de fapt, un colaborator al AVH. 
 

În 5 martie, 1951, Szűcs Sándor şi-a luat la revedere de la colegii de echipă, iar conform dosarului de la securitate, AVH a primit informaţii chiar în acea zi, semn că şi printre fotbalişti aveau colaboratori.
 

Cei doi au fost arestaţi într-un sat din apropierea graniţei cu Austria. Fotbalistul avea asupra sa şi pistolul care făcea parte din dotarea personală. 
 

În urma unui proces rapid, Szűcs Sándor a fost condamnat la moarte, în 26 mai 1951.
 

“Scăpaţi-mă! M-au condamnat la moarte!”, a scris fotbalistul pe o bucată de hârtie. Colegii de echipă, Ferenc Puskas şi Jozsef Bozsik, alte două vedete ale fotbalului maghiar, au încercat să-l ajute, dar au ajuns prea târziu. 
 

Trebuia să fie un exemplu pentru cei care visau la libertate
 

Szűcs Sándor executat, prin spânzurare, în 4 iunie 1951.

Szucs


FOTO Kosakaroly.hu
 

Un martor ocular a povestit că fotbalistul s-a dus la spânzurătoare ţinând în mână fotografia celor doi copii.  

Până la Szűcs au mai încercat să fugă şi alţi fotbalişti (Lóránt Gyula, Mészáros József, Kéri Károly sau Egresi Béla), care au fost trimişi în centre de reabilitare. Trebuia însă un exemplu care să îi facă pe fotbalişti să nu mai viseze la lumea liberă. 
 

Până la Revoluţia din 1956, niciun alt fotbalist din Ungaria nu a mai reuşit să fugă în Occident. Până în 1989, povestea lui Szűcs Sándor nu a fost adusă în faţa opiniei publice, iar locul de veci a fost considerat secret de stat.
 

După schimbarea regimului, a primit titlul de general-post mortem. 

Szucs Sandor


Mormântul fotbalistului ucis de comunişti
 

Cântăreaţa a murit la 85 de ani
 

Cântăreaţa Kovacs Erzsi a fost condamnată la patru ani de închisoare. A încercat să se sinucidă tăindu-şi venele, dar a fost salvată. După un an a fost mutată într-un lagăr de muncă, iar după executarea pedepsei a fost eliberată. De-abia atunci a aflat ce s-a întâmplat cu iubitul ei. După câţiva ani, în 1957, a revenit pe scenă, albumele ei fiind vândute în milioane de exemplare. În 1964 s-a mutat în străinătate, în Germania şi Suedia. A revenit acasă, unde a continuat să cânte. 

Szucs Sandor


În studioul Televiziunii Maghiare, în anul 1964 FOTO Wikipedia.org
 

A murit în 2014, la vârsta de 85 de ani.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite