Povestea primului rector al Politehnicii din Timişoara. Matematicianul care a luptat pentru ridicarea culturală a oamenilor din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Lelescu FOTo radiotimişoara.ro
Traian Lelescu FOTo radiotimişoara.ro

Şcoala Politehnică din Timişoara, înfiinţată în 15 noiembrie 1920,  îl avea ca prim rector pe matematicianul Traian Lalescu.

Universitatea Politehnică din Timişoara este una dintre cele mai mari universităţi din această parte a Europei. Cuprinde zece facultăţi, la care sunt înscrişi peste 15.000 de studenţi. 

A fost înfiinţat la scurt timp după trecerea Banatului sub administraţie românească. În 15 noiembrie 1920, Regele Ferdinand a emis Decretul de funcţionare a universităţii. 

Ideea înfiinţării unei şcoli politehnice la Timişoara apărut din 1907, sub administraţia maghiară. Acesta urma însă să fie deschisă de abia peste zece ani. În noiembrie 1917 primăria a cedat pentru universitate un teren de opt hectare pe malul Begăi. Iniţiatiativa de a inaugura şcoala poltehnică a fost amânată din cauza războiului. 

Stan Vidrighin, primul primar român al Timişoarei, avea să înainteaze Consiliului Dirigent, Resortul Cultelor şi Instrucţiunii un memoriu prin care se cere înfiinţarea şcolii.

S-a numit iniţial Şcoala Politehnică din Timişoara şi îl avea ca prim rector pe Traian Lalescu, care a ocupat această funcţie vreme de un an. Acesta a rămas în istorie ca omul sub conducerea căruia a fost înfiinţată Societatea Sportivă, de unde s-a născut şi echipa de fotbal „Poli”. 

În primii ani cursurile s-au ţintut în locul unei şcoli primare (astăzi sediul Facultăţii de Chimie), actualul sediul fiind construit în 1923. Rectorul Traian Lalescu era şi profesor de analiză matematică.

Dar cine a fost Traian Lalescu? Aflăm de la Coleta de Saba, care a scris cartea monografică „Oameni, idei, fapte”.

rector

Profesorul universitar Traian Lalescu a venit de la Universitatea din Bucureşti. Aparţinea unei familii grănicereşti din comuna Cornea (din Banat) – iar după mamă bunicii erau transilvăneni.

„Probabil că această ascendenţă explică în parte dârzenia cu care a luptat pentru ridicarea culturală a oamenilor din Banat”, scrie Coleta de Sabata.

Lalescu s-a născut la 12 iulie 1882 în Bucureşti ca fiu al unui funcţionar de bancă. Familia sa a peregrinat prin mai multe oraşe ale României, după cum era mutat tatăl cu seerviciul.

„Elevul Traian lalescu va avea ocazia să urmeze şcoala în diverse locuri, Craiova, Roman, Iaşi -, trebuind să se adapteze mereu la noi cerinţe şi ajungând în acelaşi timp să cunoască felul cum se făcea carte în regiunile ţării. A fost un strălucit elev şi premiantul de onoare al tuturor şcolilor pe care le-a frecventat”, a povetit Coleta de Sabata.

A fost remarcat la Iaşi  ca un real talent al matematicii, prin contribuţia la „Gazeta Matematică”.

Va studia matematica la Iaşi şi mai apoi la Bucureşti. 
 

„Cu o bursă modestă studiază la Paris, unde ajunge în contact cu o pleiadă de celebri matematicieni – Emile Picard, Jaques Hademard, Edouard Goursat, Henri Poincare – şi îşi susţine în 1908 teza de doctorat cu lucrarea <Sur l’equation de Volterra>, care va fi condiderată prima contribuţie de seamă în domeniul ecuaţiilor integrale şi îi va aduce şi stima marelui matematician Volterra”, mai aflăm din monografie.

"Către acest institut de cultură vor converge sforţările tuturor naţionalităţilor din Banat"

După încheierea primului război mondial, Traian Lalescu, a contribuit din plin la înfiinţarea Şcolii Politehnice din Timişoara.

“Frumoasa şi moderna Timişoară, capitală de provincie cea mai populată a României după Bucureşti, oraşul industrial prin excelenţă, nu posedă nici un institut de cultură superioară. Provincia Banatului, aşa de înaintată pe terenul economic şi social, graţie bogăţiilor naturale şi hărniciei locuitorilor săi, se găseşte astfel, din punct de vedere cultural, într-o situaţie de vădită inferioritate faţă de alte provicnii româneşti. Către acest institut de cultură vor converge sforţările tuturor naţionalităţilor din Banat, fiindcă mai presus de orice pe bănăţeni îi leagă între dânşii înţelegerea firească a intereselor lor sociale iar acestea nu pot avea altă temelie decât integritatea provinciei lor”, scria Lalescu în ziarul “Banatul Românesc” din 5 noiembrie 1919.

Tot prin Decretul Regal, profesorul universitar Traian Lalescun va fi numit primul rector al Şcolii Politehnice la 16 noiembrie 1920.
 

Traian Lalescu, care era şi deputat de Caransebeş, a fost rector până în 1921, când a cedat locul academicianului Victor Vâlcovici.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite