Povestea omului care a învins sistemul bolnav al asigurărilor de sănătate. „Când am avut nevoie de ajutorul statului mi s-au închis toate uşile în nas!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Kovacs a câştigat în instanţă dreptul de a nu achita datoriile către bugetul asigurărilor de sănătate
Florin Kovacs a câştigat în instanţă dreptul de a nu achita datoriile către bugetul asigurărilor de sănătate

Avocatul timişorean Florin Kovacs a câştigat în instanţă dreptul de a nu achita o datorie de 20.000 de euro către bugetul de stat al asigurărilor de sănătate. Judecătorii au motivat că nimeni nu poate fi asigurat fără voia lui sau să fie obligat să încheie un contract cu Casa de Asigurări.

Florin Kovacs (39 de ani) este unul dintre cei peste 400 de avocaţi timişeni care au refuzat, în ultimii zece ani, să plătească statului român asigurările de sănătate şi primul care a câştigat în instanţă dreptul de a nu le achita. Concret, în 2008, statul român i-a pus poprire pe conturi pentru datoria de aproximativ 20.000 de euro pe care o acumulase către bugetul asigurărilor de sănătate. Atunci a început războiul avocatului cu statul român.

Avocatul îşi motivează refuzul de a plăti aceste datorii spunând pe de o parte că are o asigurăre private, iar pe de altă parte că spitalele din România nu-i oferă condiţii civilizate.

La fel spun 400 de avocaţi timişeni care nu şi-au mai achitat datoriile către Casa de Asigurări de Sănătate, adică jumătate din Baroul Timiş. Între timp, nici statul român nu a stat cu mâinile în sân şi a declanşat procedurile de recuperare pagubei. Avocaţii sunt ameninţaţi cu executarea silită, unora le-au fost deja luaţi banii din conturi, însă ei au pornit o serie de procese împotriva Casei de Asigurări de Sănătate Timiş.

Războiul, pornit în tribunale

După doi ani de luptă în instanţă, Florin Kovacs a pierdut primul proces în 2010 la Tribunalul Timiş. Decizia Tribunalului îl obliga să-şi plătească datoriile la stat. Kovacs a făcut recurs, iar Judecătoria Timişoara i-a dat dreptate de data asta.

„Acest sistem este o bătaie de joc. Am plătit taxele atâţia ani, iar când am avut nevoie de ajutorul statului, mi s-au închis toate uşile în nas. Am vrut să-mi duc copilul la spital, mi s-a spus că trebuie plătite toate analizele. Păi, eu de ce am cotizat atâţia ani cu bani la asigurările de sănătate? Practic, eu am aruncat banii pe geam. Am dovada că în ultimii 20 de ani nu mi s-a decontat nici măcar un leucoplast“, a declarat avocatul Florin Kovacs.

Victorie definitivă la Cluj

În urmă cu trei săptămâni avocatul Florin Kovacs a câştigat procesul definitiv şi irevocabil la Curtea de Apel Cluj, care a decis că nimeni nu poate fi asigurat fără voia lui sau să fie obligat să încheie un contract cu Casa de Asigurări.

„Românii trebuie să înveţe să nu se mai lase jecmăniţi de Casa de Sănătate. Oamenii pot să înţeleagă acum mai bine că e o diferenţă mare între taxele şi impozitele la stat, obligatorii, şi contribuţia la fondul de sănătate“ Florin Kovacs, avocat

Concret, avocatul a câştigat dreptul de a nu mai achita niciun leu din datorie, iar toate creanţele să fie şterse. „Ori de câte ori am avut o problemă de sănătate am mers în străinătate pe banii mei. Am şi asigurare privată de sănătate. Românii trebuie să înveţe să nu se mai lase jecmăniţi de Casa de Sănătate. Oamenii pot să înţeleagă acum mai bine că e o diferenţă mare între taxele şi impozitele la stat, obligatorii, şi contribuţia la fondul de sănătate. Orice român are dreptul să negocieze cu Casa de Sănătate un contract şi trebuie să o facă pentru că altfel e un câştig unilateral: omul plăteşte şi nu beneficiază de mai nimic pentru banii daţi“, a explicat Florin Kovacs.

„Nu am beneficiat nici de o aspirină“

Un alt avocat din Timişoara care se luptă cu Casa de Sănătate este Rodica Cozac. Ea a pierdut în prima fază, spune ea, pentru că s-a judecat pe formă, nu pe fond. Însă a deschis un nou proces.

„În mod normal, Casa de Sănătate trebuie să emită un titlu de creanţă, să te avertizeze care sunt datoriile şi cât timp ai să plăteşti, astfel încât să poţi ataca în contencios administrativ. Ei îţi trimit direct somaţia şi titlul de executare“, a declarat Rodica Cozac.

Avocata din Timişoara susţine că, spre deosebire de ceilalţi avocaţi care se judecă cu Casa de Sănătate, ea beneficiază şi de Legea 118, ca deportat în Bărăgan, prin care este scutită de plata contribuţiei la sănătate.
„Legea este aplicată pentru pensie, dar ei spun că trebuie să plăteşti dacă beneficiezi de venituri. Mi-a venit somaţia de executare. Au pus poprire pe conturile din bancă, fără să mă înştiinţeze şi mi-au luat 170.200 de lei. Acum mă judec din nou cu ei să îmi restituie banii“, a spus Rodica Cozac.

Aceasta afirmă că într-un contract există întotdeauna două părţi, astfel că românii nu pot fi obligaţi să plătească dacă nu doresc. „Eu nu am beneficiat niciodată de un spital din România, dar Doamne fereşte, dacă va fi cazul nu mă internez aici! Nu am beneficiat de nimic. Nici măcar de o aspirină. Cineva trebuie să se revolte“, a mai declarat Rodica Cozac.

Casa de Sănătate speră să-şi recupereze banii

Mariana Rădulescu, director de relaţii contractuale de la Casa de Asigurări de Sănătate Timiş, susţine că avocatul Kovacs a profitat de un viciu de formă, însă până la urmă va fi nevoit să-şi plătească datoriile.
„Domnul Kovacs este un rău-platnic şi s-a ajuns la executare silită. Avocaţii au o profesie liberală şi trebuie să-şi plătească singuri contribuţia. I s-a anulat poprirea pe cont, însă banii de la domnul Kovacs vor ajunge la bugetul de stat.  E doar o chestiune de timp. Nu ar fi corect faţă de alţii să încerce să dribleze Casa de Sănătate“, a declarat Mariana Rădulescu.

Datoria avocaţilor: jumătate de milion de euro

În judeţul Timiş sunt peste 30.000 de persoane care nu şi-au plătit asigurările de sănătate. Pentru ca statul să nu piardă alte procese, dosarele restanţierilor au fost mutate la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, conform Ordonanţei de Urgenţă 125. Astfel, Fiscul se va ocupa de executarea silită a datornicilor.


Datoriile celor 400 de avocaţi timişeni însumează jumătate de milion de euro.



„Numărul dosarelor preluate până acum este de peste 200. Mai mult ca sigur, faţă de cei care nu şi-au plătit obligaţiile la stat o să continuăm executarea silită. Avem nevoie de cel puţin şase luni să mutăm întreaga bază de date cu datornicii“, a spus Mihai Călin, director Direcţia Finanţe Publice Timiş.

Acesta susţine că prioritate la sechestru vor avea dosarele avocaţilor, de la care trebuie să se recupereze jumătate de milion de euro.

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară fac parte din una sau alta dintre următoarele categorii de asiguraţi: asiguraţi obligaţi la plata contribuţiei: plătesc direct contribuţia, calculată în funcţie de veniturile realizate (liber profesioniştii); asiguraţi fără plata contribuţiei (copiii) şi asiguraţi cu plata contribuţiei din alte surse, de exemplu şomerii şi pensionarii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite