FOTO Povestea de dragoste dintre fostul procuror-şef al Timişului şi soţia unui bogat industriaş, în casa în care a funcţionat cinematograful Arta

FOTO Povestea de dragoste dintre fostul procuror-şef al Timişului şi soţia unui bogat industriaş, în casa în care a funcţionat cinematograful Arta

Clădirea fostului cinema Arta FOTO salvatimareleecran.ro

Fostul cinematograf Arta a fost preluat de Teatrul Maghiar din Timişoara, care o va amenaja un spaţiu de proiecte teatrale, coregrafice, cinematografice, educative şi de cultură contemporană.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăria Timişoara şi Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” au semnat, săptămâna trecută, un protocol prin care fostul cinematograf şi grădina de vară Arta vor fi atribuite Teatrului. Urmează să se creeze un spaţiu pentru proiectele comunităţii, păstrând şi funcţia de cinema – prin proiecţii de spectacole înregistrate, filme europene şi filme de artă.
 
Lucrările de renovare şi refuncţionalizare, precum şi dotarea cu mobilier şi aparatură tehnică a imobilului din str. N. Văcărescu nr.18, vor fi asigurate de către Primăria Timişoara, iar Teatrul Maghiar va face demersurile pentru a obţine finanţări din partea instituţiilor statului maghiar. 
 
Cinematograful Arta şi grădina sa de vară din cartierul Iosefin au făcut parte din vechile cinematografe timişorene. Arta a fost inaugurat în 1926, iar până în 1948 s-a numit Regal.
 
Era renumit pentru filmele de calitate pe care le aducea. Timişorenii, până şi cei din cartierele mai îndepărtate, veneau cu plăcere la Regal deoarece tramvaiul avea staţie (care astăzi nu mai există) la nici o sută de metri de cinematograf, chiar la actualele hale ale pieţii din Iosefin, -  ceea ce constituia un mare avantaj, mai ales la ieşirea, pe înserat, de la film.

 
Frumoasa clădire din Iosefin, în care a fost amenajat cinematograful, a aparţinut industriaşului Lajos Weisz, cunoscut în Timişoara pentru afacerile cu grâne şi vin. 

Fostul cinema Arta din Iosefin Cinema Arta FOTO www.salvatimareleecran.ro
 
Am aflat de la istoricul Ioan Szekernyes şi o poveste frumoasă care se leagă de acestă casă.
 
“Acolo a locuit Weisz Anna, soţia lui Lajos Weisz, de care s-a îndrăgostit un scriitori recunoscut în Ungaria, Gozsdu Elek (n.r. a trăit între 1849-1919). Elek locuia în Fabric şi a fost o bună bucată de vreme procurorul-şef al comitatului Timiş. Acesta a scris câteva sute de scrisori Annei. Recent a fost editată corespondenţa sa într-un volum. A existat şi o grădină foarte frumoasă, cu plante exotice, aduse din toată lumea. Sunt multe referiri la această grădină în scrisori. Anna era o tinerică, iar Elek Gozsdu era cu peste 20 de ani mai în vârstă. Dar bătrânul s-a îndrăgostit de ea şi i-a scris scrisori”, a spus Ioan Szekernyes.
 
Weisz Anna a locuit în clădire şi după naţionalizare, chiar dacă statul i-a dat doar un mic apartament. Ea avea să moară în anii ’50. 


Grădina fostului cinema Arta FOTO www.salvatimareleecran.ro
 
În anul 2000, în Timişoara mai funcţionau numai şapte săli de cinema: Capitol, Timiş, Dacia,  Studio, Unirea, Melodia şi Arta. Acesta din urmă a fost printre ultimele închise de RADEF, iar o vreme a fost folosită ca sală de jocuri “Bingo”. 


 
Primăria a recuprat în urma unor procese toate spaţiile de cinema care au fost în administrarea RADEF.

Citeşte şi:

Fostul cinematograf Arta din Iosefin intră în posesia Teatrului Maghiar din Timişoara

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările