Povestea celor două regine moarte la Timişoara în decurs de opt ani. Cum a grăbit purtarea scandaloasă a regelui sfârşitul Mariei Piast

Povestea celor două regine moarte la Timişoara în decurs de opt ani. Cum a grăbit purtarea scandaloasă a regelui sfârşitul Mariei Piast

Maria Piast de Beuthen a murit la Timişoara în 1317 FOTO Wikipedia

Două dintre soţiile Regelui Carol Robert de Anjou au murit la Timişoara: Maria Piast de Beuthen şi Betarix de Luxemburg.

Ştiri pe aceeaşi temă

În anul 1316, Regele Ungariei Carol Robert de Anjou avea să se mute la Timişoara, în palatul de reşedinţă care i s-a construit. Capitala regatului maghiar se mută astfel la Timişoara, până în 1323. 

Carol Robert a pregătit fortificaţiile şi refacerea cetăţii de pământ de la Timişoara încă din 1307. Apoi a ridicat un casetel. În 1316 a fost destul de strâmtorat în centrul Ungariei, la Buda. O parte din marii oligarhi nu l-a acceptat ca rege. Aşa că a ales un loc mai sigur. Cetatea a fost apărată de mlaştini şi de cumani, de care s-a înconjurat şi Carol. Cumanii erau credincioşii lui. Carol Robert a făcut reforme serioase în Ungaria, pe plan fiscal, a ridicat o nouă nobilime. În perioada lui, Timişoara s-a dezvoltat enorm, practic a fost adusă viaţa în cetate”, a declarat istoricul timişorean Ioan Szekernyes. 

Cu meşteri italieni pricepuţi, zideşte un palat regal, luxos şi solid întărit. Deodată cu regele vine la Timişoara şi o parte din nobilimea mai de seamă, partizană regelui. Prin Timişoara trec, în aceste zile de splendoare, o mulţime de episcopi, călugări, notabilităţi, nobili. Fastul de la curtea regală mistuie o sumedenie de bani, ceea ce face ca regele să confişte de la capitulii episcopali veniturile numite <vita canonica>”, a scris Nicolae Ilieşiu, în “Timişoara- Monografie istorică”.

Carol Robert a avut patru soţii. Prima a fost Maria Halics, care avea să moară în 1309. Următoarea regină era Maria Piast de Beuthen, cea cu care Carol Robert se mută la Timişoara. 

Maria-pricipesa de Silezia şi regina a Ungariei, neputând suporta clima de la Timişoara, moare în 15 decembrie 1317. 

“În Cronica Pictată de la Viena, se pune că doamna Maria, fiica ducelui Casimir, şi-a sfârşit fericită zilele la Timişoara şi a fost băgată în sânul pământului în Alba Iulia. Ceea ce contribuie la grabnicul sfârşit al reginei a fost şi purtarea scandaloasă şi necredinţa lui Carol Robert faţă de soţia Maria, necredinţă care a mers atât de departe, încât în timpul în care era regina bolnavă, regele aduce la palatul din Timişoara pe Elisabeta fiica lui Csaaki, o femeie de-o frumuseţe răpitoare”, a mai scris Nicolae Ilieşiu.

A treia soţie al lui Carol Robert avea să fie Betarix de Luxemburg, fiica împratului Henric al VII-lea, prinţesă a Sfântului Imperiu Roman, pe care o aduce la Timişoara. Şi aceasta se stinge din viaţă la numai un an de la căsătorie, în 11 noiembie 1319. Ea a fost înmormântată în Catedrala de la Oradea. 

Cea de a patra soţie al lui Carol Robert a fost Elisabeta Piast, fiica regelui polon Vladislav Lokietek I, mama regelui Ludovic I. Aceasta şi-a petrecut doar puţin timp în palatul regal de la Timişoara, Carol Robert mutânu-se la Visegrad, apoi la Buda.

Citiţi şi:

Vizite regale la Timişoara. De la Carol Robert, împăraţii Iosif al II-lea şi Franz Iosef la regii Ferdinand şi Mihai I

citeste totul despre: