PORTRET: Uica Mihai din Banat a hrănit 800.000 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătarul a gătit pentru oameni din toată ţara şi din întreaga Europă şi se pregăteşte să îşi lanseze cea de-a cincea carte pentru gurmanzi. Bucătarul Mihai Ion îşi lansează cea de-a cincea carte de bucate, „Bucătărind cu Uica prin Banat”, care face parte din colecţia de cărţi „Poveşti despre mâncare”.

PROFIL
Născut. 8 noiembrie 1957, Reşiţa.
Studii. Şcoala de Jurnalism de la „Ştefan Gheorghiul” (primul an).
Job. Bucătar.

 Bucătarul spune că până în prezent a gătit mâncare pentru 800.000 de oameni, dar îşi pune toată experienţa sa pe hârtie, pentru că a fost diagnosticat cu o boală terminală, iar medicii i-au spus că mai are de trăit doar cinci ani. Uica vrea să nu lase poveşti nespuse, mai ales că are o experienţă de zeci de ani în gastronomie. El a fost plecat ani în şir în Occident şi a lucrat în Spania, Franţa, Italia, sau Germania.

Nelipsit de la Gărâna
„Cel mai mult mi-a plăcut să lucrez în Spania. În Germania mi-a plăcut bucătăria, nu şi oamenii. Sunt reci şi nu comunică”, a spus Uica Mihai. În plus, în Banat a participat la toate festivalurile câmpeneşti, unde a gătit pentru sute de mii de oameni, începând cu anul 1996. „Particip cam la 20 de festivaluri în fiecare an. La Festivalul de Jazz de la Gărâna am fost de la prima ediţie. Nici nu începe festivalul fără mine”, a mai spus bucătarul Ion Mihai. Uica are în palmares şi câteva recorduri mondiale.
„Anul trecut, a făcut un sandwich de zece metri, iar în anul 2000 am gătit un tăuraş de 730 de kilograme şi am făcut din el porţii pentru 1.200 de persoane”, îşi aminteşte bucătarul, care are şi un blog (uicamihai.blogspot.com), unde are zeci de reţete pe care le-a preparat de-a lungul carierei. Pasiunea pentru gătit i-a dat târcoale încă din clasa a cincea, când a intrat pentru prima dată în bucătăria unui restaurant unde lucrau tatăl şi sora mamei sale. „Bucătarul îi are sub stăpânire pe toţi. Ai la dispoziţie cea mai bună mâncare, iar dacă chelnerii se poartă urât cu tine le dai comanda cu întârziere şi nu primesc bacşiş”, a spus Uica Mihai, care iniţial şi-a dorit să fie jurnalist şi a făcut un an de jurnalism la celebra şcoală „Ştefan Gheorghiu”, însă a renunţat după un an de zile şi a ajuns executor judecătoresc. Ulterior, la Revoluţie, a făcut primul ziar din Reşiţa, Fruncea, ca mai apoi, în 1995, să facă parte timp de un an din Comisia parlamentară pentru aflarea adevărului de la Revoluţie.
„Toţi ştiam cine a tras şi cine era vinovat. Conducerea care a preluat puterea imediat şi generalii, dar nu ne-a permis nimeni să scriem adevărul în acel raport”, a mai spus Uica Mihai.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de sănătos mănâncă românii?
Românii mănâncă total nesănătos. De vină sunt magazinele de tip fast-food. Au uitat să savureze mâncarea cu adevărat. Mănâncă pe fugă, mult şi foarte prost.

Care sunt cele mai nocive mâncăruri care ajung în farfuria românilor?
Răul cel mai mare este reprezentat de carnea congelată din export care este extrem de nocivă şi nu mai are nicio valoare nutritivă. Carnea de pui din SUA care ajunge la noi are aceeaşi problemă, pentru că animalele crescute forţat pierd din nutrienţi şi săruri minerale.

Ce-i place
„Îmi place să gătesc. Bucătăria spaniolă este preferata mea pentru că aproape că se identifică cu bucătăria românească, dar are savoarea specific mediteraneană. Şi bucătăria teutonă îmi place, adică cea germană şi olandeză“.

Ce nu-i place
„Nu îmi place politica şi nu îmi place disperarea celor mulţi şi obidiţi. Nu trebuie să fii disperat când eşti sărac. Trebuie să fii optimist. Ce se întâmplă acum cu criza nu este mai rău decât invazia tătarilor sau ocupaţia Imperiului Austro-Ungar“.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite