PORTRET / Adrian Giurgiu, matematicianul care predă tenis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adi Giurgiu este născut în aceeaşi zi, lună şi an cu marele tenismen Pete Sampras şi a jucat tenis din copilărie. A ales însă Facultatea de Matematică, renunţând la sportul de performanţă.

Profil
Născut.
12 august 1971 (Deta)
Educaţie. Facultatea de Matematică
 Experienţă. De 17 ani e antrenor de tenis
Familie. Căsătorit, are o fetiţă

„M-am apucat de tenis după o selecţie la şcoală, în clasa a II-a. Am fost printre puţinii din grup care au continuat pe termen lung din acel grup. Am jucat până la sfârşitul liceului când, odată cu facultatea, am lăsat-o mai moale. Am început să predau tenis chiar din timpul facultăţii”, a explicat timişeanul.
Întrebarea despre avantajele de a fi antrenor de tenis în România este una dificilă.

„Merită, dacă vrei să faci asta comercial, să strângi bani, însă din punctul meu de vedere, nu poţi să faci asta fără pasiune. Majoritatea antrenorilor de acum gândesc comercial, însă mai sunt şi unii care fac totul din pasiune şi care au şi rezultate bunicele pe plan naţional”, a spus Adrian Giurgiu. Unul dintre impedimentele în ceea ce priveşte performanţele româneşti în tenis este costul ridicat necesar pentru atingerea unui nivel înalt.

„Din păcate, părinţii îi pot susţine cu greu pe copii pentru tenisul de performanţă. Dacă vrei să ajungi la un nivel înalt naţional şi internaţional, trebuie să investeşti bani serioşi. Însă eu cred că foarte mulţi copii ar putea să joace tenis, nu neapărat pentru performanţă, ci pentru socializare, pentru sănătatea lor. În acest caz costurile sunt mult mai mici, trebuie doar să vrei”, este de părere antrenorul de tenis.

Şi instruirea antrenorilor este un proces anevoios în România. „Învăţ din cărţi, internet, mai sunt şedinţe la Federaţie la care mai particip, însă e destul de greu. Pe plan internaţional avem rezultate foarte bune la copii şi juniori, în special la fete. Însă trecerea la circuitul profesionist se face foarte greu. Mai bine reuşesc cei care lucrează în străinătate, vin cu o altă mentalitate, au staff în spate. Aici nu avem un preparator fizic, un specialist care să se ocupe de recuperare”, a spus Adi Giurgiu.

Cheamă copiii la sport

Nemulţumit de faptul că în şcoli se reduc orele de sport, iar copiii au tot mai multe probleme din cauza lipsei de activitate fizică, Adi Giurgiu îi îndeamnă pe timişoreni să facă sport. „Se trezesc copiii că au scolioză, burtică şi mai ştiu eu ce din cauza lipsei de activitate. Aici contează şi lipsa de interes a părinţilor. Poate tenisul e mai scump, însă sunt atâtea sporturi care nu implică mari cheltuieli. E foarte important pentru un copil să facă sport, altfel se dezvoltă”, a spus antrenorul.

Întrebări şi răspunsuri
Cum s-a schimbat tenisul juvenil?


La 11-12 şi 13-14 ani cred că am fost printre primii 10 din ţară. Însă pe vremea lui Ceauşescu nu erau atât de multe competiţii, nici pe plan intern, nici internaţional. Atunci jucam un turneu pe lună, acum sunt atâtea competiţii încât trebuie doar să ai bani şi timp.

Un sfat pentru cei care ar vrea să-şi ducă copilul la tenis?

În primul rând să-l aducă la tenis pentru sănătatea lui. Le recomand tuturor să vină în număr cât mai mare, pot face tenis fără cheltuieli prea mari, pot participa la competiţii pe plan local. Important e să facă sport, nu neapărat tenis, pentru că la şcoală se face tot mai puţin.

Ce-i place

„Îmi place sportul, nu neapărat tenisul. Mai joc fotbal, baschet. Îmi place să ascult muzică, Depeche Mode, Cafe del Mar şi sunt un bun jucător de şah, am jucat mult timp, iar asta ajută şi la tenis, unde trebuie să ai şi strategie”, a spus antrenorul.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că nu prea mai colaborează antrenorii de tenis între ei, ca înainte. Fiecare îşi vede de copiii lui, însă eu cred că antrenorii ar trebui să vorbească mult mai des, să organizeze competiţii, pentru că asta ar ajuta performanţa”, este de părere Adi Giurgiu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite