Pompierul care se descarcă de greutăţile meseriei prin pictură. „De cele mai multe ori particip la misiunile de descarcerare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Moga, angajat la Detaşamentul de Pompieri din Timişoara, pictează de peste 20 de ani. Pompierul pictor şi-a făcut un atelier unde are aproape 70 de învăţăcei.

Plutonierul-major Andrei Moga lucrează de 11 ani la Detaşamentul de Pompieri din Timişoara. Dar nu este un simplu pompier, i se spune „pictorul pompier“, pentru că desenează de când se ştie. Viaţa lui este legată, desigur, în cea mai mare parte, de stingerea incendiilor, de salvarea de vieţi din accidente şi de intervenţii la calamităţi. Dar restul timpului nu-l poate concepe fără pictură. 

Deşi este absolvent al Facultăţii de Arte din Timişoara, Andrei Moga s-a făcut, totuşi, pompier. Spune că a ales să îmbrăţişeze aceasă meserie, deloc simplă, pentru că a crescut într-o familie de militari de carieră. „Părinţii mei au fost cadre militare, acum sunt în rezervă. Am crescut într-un mediu militar şi am vrut cumva să nu mă detaşez total. Nu am ales şcoala militară, ci una de arte, care este mai libertină. Dar eu prin artă mă detaşez cumva de ceea ce întâlnesc zilnic în meseria de pompier, mai ales că, de cele mai multe ori, sunt pe descarcerare. Noi suntem buni la toate, de la prim ajutor la calamităţi, incendii, accidente. Prin pictură mă rup. Cuvântul ar fi «regenerare»“, mărturiseşte Andrei Moga.  

LA 14 ANI, PRIMA EXPOZIŢIE

Pompierul pictează încă de când era copil, iar la vârsta de 13 ani a fost dat ucenic la o familie de pictori din localitatea natală: Beiuş, judeţul Bihor. La 14 ani, avea deja prima expoziţie, la Oradea.


„Desenam şi mâzgăleam de mic. Părinţii şi apropiaţii au observat că am înclinaţii pentru această artă şi m-au dat ucenic la o familie de pictori, soţ şi soţie, care din asta trăiau. Ei m-au învăţat tainele picturii: ce înseamnă pictura în ulei, pe pânză, cum se întinde vopseaua, cum se prepară culorile. Fiind şi stângaci, am avut tot timpul o mică problemă. Am făcut parte din prima generaţie în care stângacii au fost toleraţi în şcoală. Apoi, am urmat cam tot ce se putea pe linie de artă, de la şcoli populare până la facultate“, şi-a explicat parcursul în pictură Adrian Moga, fost ucenic şi al maestrului Ştefan Popa Popa’s.

image



„Un pictor tot îşi dezvoltă stilul până la sfârşitul vieţii. Mai mult, şi-l modifică. Iniţal, am mers pe clasic, dar după facultate, mi-am dezvoltat un stil propriu“, precizează Moga. 

TEMA FAVORITĂ: „FOCUL“

Ca pompier, în 11 ani de activitate, Moga a participat la toate tipurile de intervenţii. Aşa se face că a început să îmbine cele două vieţi ale sale şi să picteze o serie de tablouri care au ca temă focul. Şi chiar s-au vândut bine, spune pictorul-pompier.

„Iniţial nu credeam că o să fie cineva interesat de astfel de subiecte. Până la urmă, tematica asta e pe o anumită nişă. Dar spre surprinderea mea, au cam fost vândute toate tablourile. Şi mai mult, unele au ajuns pe dincolo, în străinătate. Pot să spun că munca de pompier şi cea de pictor se împacă foarte bine la mine“, a adăugat Moga.

ŞI-A FĂCUT ATELIER DE PICTURĂ

În urmă cu un an, Andrei Moga a fondat un atelier de pictură, pe care îl şi coordonează. Astăzi are aproape 70 de artişti amatori, pe care-i învaţă, îi sfătuieşte, îi îndrumă. „În atelierul meu vin oameni de toate vârstele, de la 6 ani la 60 de ani. Vârsta nu e o piedică în artă. Am vrut să fie un loc unde să şi predau, să iau sub aripa mea pe oricine are o înclinaţie şi îi place să picteze. Atelierele se ţin de două ori pe săptămână. Sunt bucuros că într-un an, cei care vin la atelier au evoluat foarte mult“, spune pompierul, care are planuri mari. „Acum caut un spaţiu mai mare pentru atelier, dar planul meu de viitor este să deschid o galerie de artă proprie, unde să şi vând“, a afirmat artistul. 

image

Andrei Moga şi membrii atelierului de pictură au avut prima expoziţie de grup. Operele lor de artă, cu tema „Fantasticul“, au fost expuse în holul casei „Adam Müller Guttenbrunn“ din Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite