Plante ornamentale care vă pot trimite copiii la spital. Cât de periculoasă este Urechea elefantului

Plante ornamentale care vă pot trimite copiii la spital. Cât de periculoasă este Urechea elefantului

Urechea elefantului FOTO ogradinadevis.blogspot.ro/

Urechea elefantului şi mătrăguna sunt două dintre plantele ornamentale de care trebuie să aibă grijă cei care au copii mici acasă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Moda decoraţiunilor interioare a adus şi în România obiceiul de a amenaja plante în apartamente. Astfel, copiii iau contact cu din ce în ce mai diverse plante, unele exotice, altele foarte arătoase, dar nu întotdeauna foarte sigure în mediul familial. În ultimul timp, medicii de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara s-au confruntat cu numerose cazuri de întoxicaţii ale celor mici, fie în urma ingestiei, fie şi prin simpla atingere. 
 
„Vârsta copilăriei este încă cea a explorării prin gust, prin gestul clasic de a duce totul la gură, au dus la întoxicaţii. Una dintre cele mai cunoscute plante este <Urechea elefantului>, numită şi Colocasia. Cu siguranţă toată lumea a văzut acele plante din holuri, cu acele frunze extrem de voluminoase, care însă conţin în sucul lor, să-i spun aşa, substanţe astringente şi cu potenţial vătămător pentru mucoasele bucale şi pentru mucoasele respiratorie şi esofagiană. Acum ne-am confruntat şi cu alte plante, copiii admiră florile colorate, dar şi fructele, care, ştim, nu toate sunt comestibile. O altă plantă pe care au consumat-o copiii, accidental, într-una din zilele trecute, a fost cunoscuta mătrăgună sau Datura. Aşa se face că eu şi colegii de la Compartimentul de Intoxicaţii al Spitalului de Copii ne lovim din ce în ce mai frecvent cu astfel de probleme”, a declarat Mihai Gafencu, medic pediatru la Spitalul „Louis Ţurcanu”.    
 
Prima recomandare pentru părinţi este supravegherea copiilor încă de pe vremea sugarului. „La vârstă mai mare, e bine să încurajăm curiozitatea copilului, dar nu neaparat prin expunerea lui nesupravegheat la plantele ornamentale din locuinţe, holuri şi alte locuinţe în care copilul se plimbă”, a mai spus Gafencu.
 
„Urechea elefantului” este una dintre cele mai spectaculoase plante tropicale apreciată pentru frunzele sale, unele specii având frunze uriaş. Este originară din Asia de Sud-est şi este o plantă nepretenţioasă, în ciuda faptului că poate fi mare şi impozantă. Atuul său este că nu are dăunători importanţi în ceea ce priveşte bolile sau insectele, însă este toxică. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările