Piesa de teatru „Meşterul Manole“ a uimit la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Pleşa a dat lovitura la Festivalul Internaţional de Teatru „Cavalerul de Aur”
Cosmin Pleşa a dat lovitura la Festivalul Internaţional de Teatru „Cavalerul de Aur”

Piesa lui Cosmin Pleşa a primit premiul „Cavalerul de Argint“, la un festival în Rusia.

Regizorul timişorean Cosmin Pleşa a dat lovitura la Festivalul Internaţional de Teatru „Cavalerul de Aur”, desfăşurat la Teatrul Taganka de la Moscova, supranumit „Mecca culturii ruse”.

Pentru prima dată în istoria de 20 de ani al festivalului, a fost invitată o trupă din România, iar „Meşterul Manole”, a fost premiată cu diploma „Cavalerul de Argint”. Pentru a participa la acest eveniment, Cosmin Pleşa a fost nevoit să încropească rapid o asociaţie culturală, denumită Studio Atipik. Piesa s-a născut în 2006, pe când Cosmin Pleşa era director la Casa Studenţilor din Timişoara. A încercat să dea viaţă unei idei de jertfă.

„Această piesă s-a jucat în aprilie la Teatrul Naţional. Era un gând de pe vremea când slujeam la Mitropolie. Preasfinţitul Nicolae îşi dorea foarte mult să dezvolt ca regizor o piesă despre Meşterul Manole, care este o coproducţie între Mitropolia Banatului, Opera Română şi Teatrul Naţional. Pentru a putea intra într-o competiţie acerbă aveam nevoie de un studio. Aşa am născut Asociaţia Culturală Atipik”, a povestit Cosmin Pleşa, absolvent de Teologie şi Teatru. În 2003 a fost primul regizor din lume care a reuşit să transforme un penitenciar de maximă siguranţă într-o scenă de teatru. Acesta a regizat „Ispita lui Iuda”, în care actor principal a fost Miodrag Stojanovici, un tânăr închis pentru trafic de droguri.

Cosmin Pleşa a distrubuit tineri actori şi artişti de la Teatrul Naţional şi de la Opera din Timişoara, cărora li s-au alăturat actori din Cluj şi Iasi, precum şi celebrii Dorel Vişan şi Grigore Leşe. Personajul „Mira”, cea sacrificată în dramaturgia lui Luician Blaga, este interpretat de balerina Cristina Prelipcian.
Sacrificiu pentru prezenţa în Rusia

Piesa s-a construit greu, iar plecarea în Rusia s-a dovedit a fi o adevărată aventură pentru delegaţia timişoreană care a numărat aproximativ 70 de persoane. După 50 de ore de mers cu autocarul, actorii au ajuns la Moscova, unde au descoperit că nu au la dispoziţiei decoruri. Astfel, românii au cumpărat din piaţă scânduri şi de alte obiecte necesare, iar de pe un şantier au ridicat o piatră imensă. La întoarcere, o parte din actorii şi staful teatrului Atipik au petrecut peste 60 de ore pe drum, fiind ţinuţi ore bune la vama cu Ucraina.

La festivalul de teatru de la Moscova, organizat de Patriarhia Rusă şi de Guvernul Federaţiei Ruse, au participat zece trupe: şase din Rusia şi câte unul din Ucraina, Australia, Serbia şi România. „A fost un efrort foarte mare făcut de toţi cei implicaţi în acest proiect. Spectacolul a transmis un mesaj de viaţă, de omenie, cinste, suferinţă. Nu se poate realize nimic în lume fără suferinţă. Nu ştiu dacă va avea viitor această piesă şi în România. La noi tot ce este adevărat nu are viitor”, a spus renumitul actor Dorel Vişan.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite