Pericolul pe care îl ascunde proiectul grandios cu  care „regele mall-urilor” vrea să obţină supremaţia în Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antrepenorul care a dezvoltat clădirile de birouri din Piaţa 700 susţine că proiectul de extindere a actualului mall ar putea afecta puternic centrul istoric al Timişoarei FOTO primariatm.ro
Antrepenorul care a dezvoltat clădirile de birouri din Piaţa 700 susţine că proiectul de extindere a actualului mall ar putea afecta puternic centrul istoric al Timişoarei FOTO primariatm.ro

Cu sud-africanii de la NEPI care construiesc cel de-al doilea mall din Timişoara, ameninţându-i supremaţia, regele mall-urilor, Iulian Dascălu contraatacă printr-un megaproiect, gândit pe 18 hectare din zona centrală a oraşului. Unul din cei mai importanţi antreprenori din Timişoara, Ovidiu Şandor, susţine că proiectul este unul „mediocru”.

În ultima şedinţă de Consiliu Local din Timişoara, aleşii au aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care prevede extinderea Iulius Mall Timişoara printr-un proiect grandios care cuprinde un parc de cinci hectare, grădini suspendate, clădiri de birouri, săli de conferinţe sau un cinematograf  în aer liber. Proiectul, care este gândit pe o suprafaţă de peste 18 hectare, ar urma să fie implementat în aproximativ doi ani. Potrivit documentelor depuse la Primăria Timişoara de Iulius Group, terenul pe care este gândit complexul Open Ville de la Timişoara este format din 20 de parcele.

O parte dintre aceste terenuri sunt proprietate a unor firme din cadrul Iulius Group, dar şi acestea sunt ipotecate de bănci. O mare parte, peste 4 hectare, din terenul situat în apropierea centrului Timişoarei, în zona inelului 2 de circulaţie, este deţinut de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, iar o suprafaţă de aproximativ 1,2 hectare îi aparţine Primăriei Timişoara.

Open Ville Timişoara

În privinţa proiectului în sine, unul din cei mai importanţi dezvoltatori din Timişoara, Ovidiu Şandor, care a construit primul complex de birouri de clasă A din Banat, susţine că proiectul nu este strălucit. „Din păcate mi se pare, urbanistic vorbind, un proiect destul de mediocru, în ciuda faptului că ahitectul de acolo e un arhitect foarte bun. Cred că a fost nevoie de mai multe compromisuri în conceptul acelui proiect ca să acomodeze toate parcelele de teren şi dorinţele diverişilor proprietari de acolo”, a declarat Ovidiu Şandor pentru „Adevărul”.

Antreprenorul timişorean a mai spus că noul proiect de la Iulius Mall ar putea concentra mare parte din activitatea urbană acolo, punând în pericol „viaţa” centrului istoric al oraşului, aflat în reabilitare. „Cred că pentru oraş nu e neapărat un motiv de bucurie pentru că dacă acel proiect se realizează în acea formă va absorbi şi mai mult din energia centrului istoric şi riscăm să golim centrul istoric de activitate şi de energie lucru care nu e foarte înţelept pentru oraş. Cred de asemenea că toată această densificare de funcţiuni şi de oameni în acea zonă va crea mari probleme pe toate căile de acces către acea zonă. Degeaba se lărgeşte strada Popa Şapcă pentru că în continuare toată zona va fi greu accesibilă. Pe de altă parte e normal să apară proiecte noi şi nu cred că e ceva ieşit din comun. E o evoluţie normală a lucrurilor”, a mai spus Ovidiu Şandor care a mai precizat că „nu ştiu dacă oraşul trebuia să încalce prevederile gândite în noul PUG pentru o investiţie care nu va aduce o plus valoare oraşului, ci va crea un set de probleme”.

image

În privinţa celor două mall-uri pe care le va avea Timişoara, Ovidiu Şandor a declarat că oraşul suportă două mall-uri, dar piaţa se va împărţi, construirea unui mall nou neînsemnând că timişorenii consumă dublu.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite