Pericol pentru românii care merg la schi în Bukovel. O boală eradicată în România acum 30 de ani, confirmată în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunea Bucovel este frecventată de amatorii de schi din România FOTO Facebook/ Bukovel
Staţiunea Bucovel este frecventată de amatorii de schi din România FOTO Facebook/ Bukovel

Este atenţionare de călătorie în Ucraina, după ce în regiunile Transcarpatia şi Cernăuţi, care se învecinează cu judeţele din nordul României, au fost decretate focare de epidemie.

Ministerul Afacerilor Externe a informat cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Ucraina că au fost confirmate în această ţară cazuri de difterie în anul 2019, în regiunile se învecinează cu judeţele din nordul României. 

„În acest an, 20 de persoane s-au îmbolnăvit de difterie, inclusiv un copil. 18 cazuri au avut loc în luna octombrie a acestui an. Singura protecţie este vaccinarea. Ministerul Sănătăţii îi îndeamnă pe toţi cei care nu au făcut vaccin contra difteriei să facă cât mai rapid”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din Ucraina. Medicii de familie de la noi au primit şi ei recomandări să fie atenţi la orice simptom de boală. 

În România, difteria a fost eradicată în urmă cu mai bine de 30 de ani. 

“Difteria este o boală infecto-contagioasă dată de un bacil. Din fericire, la noi în ţară, în ultimii 30 de ani nu au mai fost cazuri. Poate fi o boală foarte gravă care să ducă la deces, în urma unor complicaţii cardiace şi neurologice. Ea se manifestă în principal printr-o angină, dureri în gât, însoţite de febră şi de o psudomembrană albicioasă care apare în gât. Boala poate coborî, ajunge la laringe şi atunci edemul poate să producă asfixierea şi aşa-numitul crup difteric. De la formele uşoare, poate să meargă până la asfixiere şi deces. Poate să dea şi pneumonie, iar la boala generalizată toxina pătrunde în organism şi dă miocardită, encefalită şi complicaţii care pot duce la deces. Este bine să fie descoperită precoce, pentru că se transmite pe cale aeriană. Există tratament, dar cea mai eficientă cale de a ne feri de această boală este vaccinarea. Intră în vaccinarea copilului nou născut şi este recomandabil ca în situaţii de epidemie sau alerte epidemiologice persoanele să se revaccineze, indiferent de vârstă, pentru a stimuli anticorpii care există în organism”, a declarat medicul Virgil Musta, de la Clinica Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara. 

Imagine indisponibilă

Vaccin împotriva difteriei FOTO csid.ro

"Aceste boli apar pentru că sistemul lor de sănătate, din cauza situaţiilor de război, nu mai funcţionează"

Vestea că la vecinii de la nord este alertă medicală îi pune pe gânduri şi pe iubitorii de schi din România, care şi-au planificat o ieşire pe pârtiile de la Bukovel - staţiunea de schi numărul unu din Ucraina. Se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Ucraina să se vaccineze împotriva difteriei.

“Anul trecut, în Ucraina a fost alertă epiemilogică pentru poliomelită. Iată că acuma au pentru difterie. Aceste boli apar pentru că sistemul lor de sănătate, din cauza situaţiilor de război, nu mai funcţionează. Oamenii nu se mai vaccinează, e o debandadă general. În acest context au apărut boli. Pentru că există această permanentă mişcare a populaţie dintr-o zonă în alta oricând poate să apară boala şi la noi, prin turişti sau prin persoane care au afaceri în România. Se poate propaga boala pe o populaţie nevaccinată. Pentru cei care vor să meargă să schieze în Ucraina sau cu orice alt scop, le remomand să se vaccineze. În caz contrar riscă să se îmbolnăvească”, a mai spus Virgil Musta. 

Imagine indisponibilă


La graniţa cu Ucraina FOTO dzienniknarodowy.pl

Condiţii de Elveţia, preţuri mai mici ca în România

Bukovel a început să fie descoperită în special cei care locuiesc în zona de nord a ţării. Staţiunea este situată la poalele Muntelui Bukovel, la graniţa regiunilor Ivano-Frankivsk şi Transcarpatia, la 100 de kilometri de Sighetul Marmaţiei, 165 de kilometri de Baia Mare, 200 de kilometri de Satu Mare, 220 de kilometri de Suceava, 230 de kilometri de Bistriţa sau 280 de kiometri de Cluj.
 

Bukovel - Ucraina FOTO Facebook/Bukovel

Până în 2001, acolo nu era nimic. La sfârşitul acelui an, pe versantul nordic al Muntelui Bukovel au fost demarate lucrările de punere în funcţiune a primului telescaun cu o lungime de 691 metri. Aşa a început construcţia unui complex turistic şi de agrement, elaborate de firme din Austria şi Canada. În 2002, proiectul avea deja o mie de metri de instalaţii de transport pe cablu. În 2003 a fost dată în exploatare a doua pârtie de schi şi telescaunul cu două locuri, iar în 2004 a apărut o nouă pârtie cu instalaţie de teleschi.

Bukovel - Ucraina FOTO Facebook/Bukovel

Telescaun la Bukovel FOTO Facebook/Bukovel
 

Cum era de aşteptat, a devenit un magnet pentru turişti. Acum este cel mai important domeniu de schii al Ucrainei, care poate rivaliza chiar şi cu cele din Elveţia. Anual peste un million de turişti vizitează Bukovel, din care aproximativ 10 la sută turişti străini. 
 

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Bukovel, minunata staţiune de schi din Ucraina, noua preferinţă a românilor. Condiţii de Elveţia, preţuri mai mici ca în România

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite