Performanţă fără rost la titularizare în Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul dascăl cu nota 10 va face naveta. Postul la care aspira nu e disponibil. A spălat onoarea Timişului, dar nu poate obţine postul dorit. Tânărul spune că a învăţat pentru elevi, nu pentru salariu.

Singurul profesor din Timiş care a obţinut nota zece la examenul de titularizare este Adrian Marcovici. Performanţa nu l-a ajutat însă pe tânăr să şi obţină postul pentru care a concurat. Masterand la Facultatea de Muzică din Timişoara, specializarea orgă, tânărul a predat, timp de un an, Educaţie Muzicală la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” şi Şcoala Generală nr. 2 din Lugoj. În această vară, Adrian s-a pregătit pentru examenul de titularizare, sperând să obţină un post de profesor de orgă la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara. Chiar dacă a obţinut cea mai mare notă din judeţ, sistemul îl împiedică însă să se angajeze pe postul dorit, întrucât la unitatea din Timişoara, posturile nu sunt disponibile pentru titularizare.

Navetă epuizantă

Originar din Oraviţa, Adrian Marcovici stă într-un cămin din Timişoara. A învăţat pentru examenele naţionale, sperând să scape de naveta zilnică la şcoala din Lugoj. „Am fost motivat să învăţ. Speram să scap de navetă, dar se pare că nu a fost posibil. Este epuizant pentru mine să mă trezesc în fiecare dimineaţă la ora şase, să iau trenul spre Lugoj, ca la ora opt să fiu acolo. După-masa mă întorc la facultate la Timişoara, pentru cursurile de la master. Ajung să mă culc foarte târziu şi îmi este foarte greu să îmi împart timpul, pentru ca să mai apuc să şi studiez la instrument”, a povestit tânărul.

Adrian spune că este printre puţinii dascăli care mai predau din pasiune. Singurii care l-au motivat în a lua examenul de titularizare au fost elevii lui. Pentru bani, tânărul munceşte în agricultură, întrucât din salariul de 800 de lei este nevoit să mai cheltuie 200 de lei şi pentru naveta zilnică. „Predau din pasiune şi deocamdată îmi permit să fac asta. Am noroc că stau la cămin şi nu plătesc întreţinere. Din muzică nu se poate trăi. Am o fermă la Oraviţa, la care muncesc din greu şi mai scot nişte bani, pentru a putea supravieţui. Asta este viaţa artiştilor din România. Astăzi muncesc în agricultură, mâine dau un concert, poimâine le predau elevilor. Nu este o ruşine”, a mai spus Adrian. Bărbatul adaugă că îşi doreşte să îşi întemeieze o carieră în educaţie, însă în cazul în care sistemul nu se va schimba va fi nevoit să se reorienteze.

„Dacă lucrurile nu se schimbă, voi fi nevoit să învăţ să fac altceva sau să plec din ţară. Sper însă să fac ceea ce îmi place – să predau. Elevii mei mă inspiră să aleg asta”, a încheiat profesorul.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite