UPDATE Percheziţii într-un uriaş dosar de fraudare a fabricii de contoare AEM. Prejudiciul: peste 50 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta directoare a companiei AEM, Olimpia Moica, acuzată că a devalizat fabrica de contoare FOTO Arhivă
Fosta directoare a companiei AEM, Olimpia Moica, acuzată că a devalizat fabrica de contoare FOTO Arhivă

Procurorii DIICOT Timişoara au descins marţi dimineaţa la mai multe adrese din Timişoara şi Bucureşti pentru percheziţii într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat, fals, uz de fals, delapidare cu consecinte deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

UPDATE: Mai multe persoane din fosta conducere AEM, în frunte cu soţii Moica, au fost audiate la sediul DIICOT Timişoara. Surse apropiate anchetei ar fi declarat cu ocazia audierilor că recunosc faptele, dând vina pe directoarea companiei, Olimpia Moica. 

Un punct de vedere, la solicitarea „Adevărul” a transmis şi compania de audit PricewaterhouseCoopers:“Suntem la curent cu investigaţia în curs asupra fostului nostru client AEM S.A. Persoane din cadrul PwC au fost solicitate să furnizeze informaţii. Politica noastră este de a nu comenta aspecte legate de clienţii noştri, astfel că nu putem face comentarii asupra unei investigaţii în curs".

Ştirea iniţială

Fosta conducere a fabricii AEM din Timişoara, una dintre cele mai importante fabrici de contoare din Europa (furnizează aproape jumătate din contoarele de pe piaţa de profil din Franţa), în frunte cu fosta directoare, Olimpia Moica, este pusă sub acuzare într-un amplu dosar de înşelăciune şi delapidare.

Olimpia Moica, soţul acesteia şi mai mulţi subordonaţi din conducerea companiei sunt acuzaţi că timp de mai mulţi ani au fraudat AEM (companie privatizată după Revoluţie), raportând o producţie şi venituri fictive uriaşe pentru încasarea bonusurilor de performanţă. Spre exemplu, cu ocazia unui inventar comandat de acţionari, s-a descoperit că în stocuri figurează 800.000 de contoare care nu existau în realitate, capacitatea de producţie şi depozitare a companiei fiind de aproape trei ori mai mică. 

Potrivit unor surse apropiate anchetei, profitul fictiv obţinut ca urmare a înregistrărilor fictive a dus la declararea fictivă a îndeplinirii indicatorilor de performanţă şi la calculul şi plata bonusului de performanţă către membrii conducerii AEM

Aceleaşi surse au mai declarat că o altă metodă de delapidare a companiei era acordarea unor premii angajaţilor. Sumele erau plătite în numerar, însă doar o parte din banii care apăreau în documente îi primeau angajaţii, restul revenind conducerii.

Surse apropiate anchetei au mai declarat că procurorii au mărturia unui om-cheie care arată că  frauda a fost muşamalizată ani de zile cu sprijinul unor angajaţi PricewaterhouseCoopers, una dintre cele mai mari firme de audit din lume, care, deşi au verificat compania timp de zece ani, la solicitarea acţionarilor, nu au sesizat frauda pusă la cale de directoarea.

Prejudiciul estimat în acest caz este de peste 50 de milioane de euro. Sursele „Adevărul” susţin că mai multe persoane, în frunte cu Olimpia Moica şi un angajat al PricewaterhouseCoopers, urmează a fi duse în cursul zilei de marţi la audieri la sediul DIICOT Timişoara. 

„Adevărul” a solicitat PricewaterhouseCoopers un punct de vedere. Un reprezentant al companiei a declarat că va verifica situaţia. 

Vom reveni cu amănunte

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite