Patru milioane de euro pentru reabilitarea unui important simbol al Timişoarei. Construcţia Domului din Piaţa Unirii a început acum 280 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopia Romano Catolică de Timişoara a anunţat intenţia de a realiza un proiect de restaurare a Domului din Piaţa Unirii.

Catedrala romano-catolică sau Domul din Piaţa Unirii este unul din simbolurile Timişoarei. De ani buni, acest important lăcaş de cult are nevoie de lucrări de reabilitare. Iată că Episcopia romano-catolică a anunţat intenţia de a depune un proiect european, în valoare de aprimativ patru milioane de euro, pentru lucrări de renovare, conservare şi reabilitare a clădirii catedralei, în vedera integrării în circuitul turistic naţional şi internaţional.

Investiţia va cuprinde refacerea pardoselilor, refacerea parţială a tencuielilor interioare, curăţire, renovare, restaurare elemente sculpturale şi decorative, reparaţii şi înlocuire a ferestrelor deteriorate, înlocuire şi restaurare vitralii, refacere instalaţiei de încălzire, refacerea instalaţiilor electrice interioare, instalaţii noi de curenţi slabi, iluminat decorativ, reparaţii mobilier, refaceri tencuieli şi rezugrăvire în totalitate a faţadelor, refacerea învelitorii din tablă zincată, înlocuirea de jgheaburi şi burlane. 

De asemenea, se are în vedere refacerea completă a împrejmuirii, executarea unui iluminat nocturn ambiental în scopul punerii în valoare a ahitecturii clădirii, refacerea spaţiilor verzi adiacente.

Episcopia Romano-Catolică de Timişoara, intenţionează să depună documentaţia completă în vederea accesării unei finanţări nerambursabile în cadrul POR 2014-2020, “Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. 

image



Lucrările la construcţia Domului au început în anul 1736

Catedrala Romano-Catolică, Domul Sfântul Gheorghe din Timişoara constituie un monument istoric şi de artă de categoria A, fiind înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România. 

Este cel mai mare edificiu religios de factură barocă de inspiraţie vieneză din această parte a Europei. 

Statutul lăcaşului de cult, în cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara este cel de catedrală, cea mai importantă biserică din întreaga dieceză, ea fiind de jure şi de facto reşedinţa episcopului de Timişoara şi al Capitlului Catedral. 

Lucrările la construcţia Domului au început în anul 1736, la data de 6 august, fiind considerate drept încheiate în anul 1772. Prima Sf. Liturghie a fost celebrată în Dom la 8 septembrie 1754, o dată cu binecuvântarea lăcaşului de către episcopul Franz Anton Engl de Wagrain. Consacrarea solemnă a avut loc însă abia la 24 aprilie 1803, aceasta fiind celebrată de episcopul Ladislaus Kőszeghy. 

Arhitectul căruia îi sunt atribuite planurile Domului este Josef Emmanuel Fischer von Erlach, directorul Oficiului Imperial de Construcţii din Viena, cel care a proiectat şi catedrala din Blaj. Ingineri locali, de înaltă ţinută, precum Theodor Kostka, Carl Alexander Steinlein, Caspar Dissl, Johann Lechner şi Philipp Maurer.


Citiţi şi:

FOTO Actul de construcţie al Domului din Timişoara, semnat de Eugeniu de Savoya şi împăratul Carol al VI-lea, expus în catedrala din Piaţa Unirii

FOTO Misterioasele catacombe de sub Domul Catolic din Piaţa Unirii

Episcopul timişorean Augustin Pacha, victima unuia dintre cele mai sinistre procese politice din istoria României
 

FOTO Vechea orgă Wegenstein din Domul catolic din Timişoara este restaurată de specialişti din Germania
 

FOTO Sfântul Gerhard de Cenad – un brand cultural bănăţean uitat pe nedrept în România

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite