Paradoxul medical din România. Mii de pacienţi din Europa vin să se opereze şi să se trateze la Timişoara

Paradoxul medical din România. Mii de pacienţi din Europa vin să se opereze şi să se trateze la Timişoara

Tiberiu Bratu, unul din cei mai renumiţi chirurgi plasticieni din România

Timişoara este vizitată de mii de pacienţi din Germania, Italia, Elveţia şi chiar America sau Japonia, care vin pentru diverse tratamente medicale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nu e niciun secret că sistemul medical de stat din România este la pământ, condiţiile fiind departe de standardele occidentale şi civilizate. Cu toate acestea, există două domenii care funcţionează cu succes, care atrage pacienţi din toată Europa şi nu numai. Este vorba de chirurgia plastică şi stomatologia. Ele au devenit veritabile „obiective” turistice în Timişoara. 
 
Preţurile sunt mult mai mici decât în vestul Europei, iar calitatea serviciilor şi a materialelor sanitare folosite este de nivel occidental…
 
Timişoara este vizitată de mii de pacienţi din Germania, Italia, Elveţia, Japonia sau America, care vin la clinica doctorului Tiberiu Bratu, care a deschis la Timişoara, în 1995, prima clinică privată de chirurgie estetică din România: Brol. 
 
Strănii vin la Timişoara pentru a deveni mai frumoşi. Preţurile sunt mai mici, iar calitatea este de nivel occidental. Vin pentru corecţii la nivelul feţei: lifting, operaţie la nas -rinoplastie, pleoape, sprâncene, fie operaţii la sâni - mărire, ridicare sau micşorare, dar şi pentru abdomen, lipoaspiraţie sau transplant de păr. 
 
„Cele mai multe femei vin pentru operaţii la sâni. Cam 80 la sută asta vor. Dacă mergi al Milano, la profesorul Nava, plăteşti 10.000 de euro pentru implant. La noi e 3.500 de euro. Dacă vrei să te opereze un medic, la subsolul unei vile la Milano, poate fi ca la noi preţul. Dacă vrei unul care nu are diplomă, e şi mai ieftn. În Italia majoritatea chirurgilor sunt de medicină generală. Nu sunt obligaţi să fie plasticieni. Faţă de Elveţia preţurile sunt la o treime la noi. Dar sunt acelaşi proteze, aceleaşi fire, aceleaşi manevre”, a declarat Bratu, care face în jur de 700-800 de operaţii pe an.

"80 la sută din pacienţi sunt de afară"
 
O operaţie de mărire de sâni costă la Timişoara 3.500 de euro, în timp ce în Italia ajunge la 13.000 de euro sau în Elveţia chiar la 25.000 de euro.
 
Pentru mine e onorant. 80 la sută din pacienţi sunt din afară. Nu ştiu dacă am fi putut supravieţui dacă nu aveam pacienţii din afară. Acum 20 de ani nu mi-aş fi putut închipui că pot să am consultaţii de la Milano, de exemplu. Sau nu ştiu cine din Europa să meargă să ia avionul şi să vină la Timişoara pentru o consultaţie. Pe urmă să revină pentru operaţie. Apoi să mai revină de două-trei ori la controale periodice. Mi se pare ceva fantastic. E onorant pentru mine. Să zicem că ne aducem şi noi contribuţia la imaginea României, la scară mică, desigur, dar dacă mulţi ar face ceva, şi-ar aduce aportul ca noi, medicii, poate nu am mai fi priviţi cum suntem”, a mai spus Tiberiu Bratu, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Estetică.

 
Tiberiu Bratu crede că principal reclamă pe care o are este cea “din vorbă-n vorbă”. „Nu ne ducem la televizor şi spunem noi suntem cei mai buni. Ar fi şi jenant. E jenant la vârsta mea să mă duc să spun că sunt regele nu ştiu cui. Vin pacienţi care au auzit de la alţii că suntem o clinică serioasă, că operăm bine, condiţiile de anestezie şi cazare sunt foarte OK, sunt la nivelul oricărui clinici de afară. Ne preocupă să asigurăm maxim de securitate pentru pacienţi. Avem două săli de operaţii, trei anestezişti în permanenţă. Nu facem economie la lucrurile astea. Încercăm să fim serioşi în ce facem”, a concluzionat Bratu.
 
Preţuri de şase-şapte ori mai mici la dentist
 
Şi tarifele practicate de stomatologii din Timişoara sunt de câteva ori mai mici decât în ţări precum Italia şi Germania. 
 
„Preţurile sunt, după părerea mea, de şase-şapte ori mai mici decât în străinătate. Asta e un aspect important. Lor le convine să vină, chiar dacă ajung aici chiar şi pentru acest lucru. Iar calitatea, îmi permit să spun, este la nivelul ţărilor din care vin. Mă gândesc la Germania sau Italia. Avem tot ce trebuie ca materiale, tot ce înseamnă tehnică dentară la nivel internaţional, putem face construcţii protetice mai frumoase ca în occident”, spune medicul stomatolog Răzvan Mateescu.
 
Stomatologul consideră că turismul medical stomatologic din Timişoara reprezintă un veritabil balon de oxigen pentru cabinete, mai cu seamă că străinii vin la noi să facă lucrări complexe.
 
Acest turism stomatologic poate să reprezinte un suflu important pentru lumea stomatologică din Timişoara. Ne menţine oxigenul. Străinii vin de obicei pentru tratamente de anvergură, nu pentru câte o carie sau o pulpectomie. Ne ajută foarte mult. Nu atât ca număr e important, ci anvergura tratamentelor. Putem avea zece tratamente protetice pe an, făcute de străini, din care să putem trăi cu preţul obţinut de la ei”, a spus Mateescu.


Vin la dentist românii plecaţi la muncă în străinătate 
  
Acum cei mai mulţi pacienţi sunt românii plecaţi în Europa, la muncă. Ei ştiu că nu are sesns să meargă să cheltuiasă în ţările respective pentru lucrări stomatologice, pentru că este mult prea scump. Aşa că atunci când revin acasă pentru concedii îşi programează şi lucrările la dentist.
 
“Lucrăm ca nişte robi. În sensul că ei nu au timp prea mult, trebuie să te transformi în medicul de familie al lui, ca să zic aşa, să lucrezi sâmbătă, duminică. Eu cel puţin aşa fac. Pur şi simplu nici ei nu au timp, au locuri de muncă, nu îşi permit să stea prea mult aici”, a mai declarat Răzvan Mateescu.

Citiţi şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările