„Tatăl viilor şi al vinului“ – iată renumele cu care a intrat în legendă un mare om, un mare agronom, un mare viticultor, stins din viaţă zilele trecute la 93 de ani şi jumătate, când încă mai conducea - cu doar trei săptămâni în urmă - o maşină, ca o cutie de mere roşii, un Tico, pe şerpuitul drum spre culmile viilor Drăgăşanilor.

acum 6 zile · comentarii (1)

România este prinsă în capcana unei agende interne toxice, fiind total deconectată de marile subiecte care sunt pe agenda europeană. În condiţiile în care tranziţia energetică devine din ce în ce mai pregnantă pe masa instituţiilor europene, România, o ţară cu 20 de milioane de locuitori, este absolut pe dinafară, având o prestaţie palidă şi ştearsă, atât în Consiliu, cât şi în Parlamentul European.

acum 15 zile · comentarii (5)

Utilă amânarea votului în parlament pentru guvernul Orban. Acesta are acum timpul necesar să-şi facă toate socotelile, să elaboreze actele normative necesare, pentru a începe cu dreptul. De trecut, este aproape sigur că va trece de votul parlamentului. Până şi Victor Ponta s-a sucit iarăşi, declară acum că ar vota guvernul Orban dacă retrage miniştrii respinşi de comisii.

acum 15 zile · comentarii (27)

Dacă în plan internaţional Festivalul George Enescu şi-a demonstrat şi în 2019 marele prestigiu, la nivel naţional, evenimentul muzical major devenit tradiţional, organizat la iniţiativa şi sub oblăduirea celebrei soprane Mariana Nicolesco, anume Festivalul şi Concursul Liedului românesc, s-a desfăşurat între 23 şi 27 octombrie la Bucureşti în Sala Mică a Ateneului Român.

acum 15 zile · comentarii (1)

Impulsionaţi de scrierile autorilor antici, întemeietorii arheologiei moderne româneşti şi-au îndreptat atenţia către ruinele davei getice din localitatea ialomiţeană Crăsanii de Jos, presupusă a fi mult disputata locaţie a legendarei cetăţi Helis. Cu unul dintre urmaşii acestora am discutat zilele trecute, chiar la faţa locului.

acum 15 zile · comentarii (13)

Luni, blocajul generat de către Franţa lui Emmanuel Macron, care s-a singularizat amânând prelungirea amânării Brexit la 31 ianuarie 2020, a fost ridicat. UE a anunţat acordul prelungirii termenului pentru ieşirea Marii Britanii din UE. Totuşi momentul a fost ciudat, după două reuniuni succesive cu probleme, fără ca argumentele franceze să convingă pe cineva.

acum 16 zile · comentarii (11)

Începe un nou ciclu politic. Din motive pe care le putem discuta, dar sunt mai puţin relevante în acest context, doar printr-o minune poate pierde Klaus Iohannis alegerile prezidenţiale. În siajul acestei victorii, profitând şi scăderea entuziasmului din jurul Alianţei USR-Plus, PNL va deveni actorul principal al guvernării.

acum 16 zile · comentarii (5)

Analiza programului PNL pe Muncă arată o mai bună înţelegere a nevoii de suport în incluziune în muncă, decât are tradiţional partidul, dar din 23.000 de cuvinte nu apare nici o dată nici măcar cuvântul femeie. Au măsuri bune, cum e repararea taxării pe normă parţială, dar unele greu de înţeles, cum e alegerea de a verifica mai mult părinţii adoptivi decât instituţiile de protecţie unde  8 din 10 copii nu reuşesc să aibă statut de adoptabili.

acum 15 zile · comentarii (9)

Conform birocraţilor care adună informaţii în raportele de monitorizare a justiţiei pentru România şi Bulgaria, bulgarii merită să li se ridice MCV-ul, dar românii nu. Preşedintele şi guvernul român ar trebui să protesteze imediat, pentru că toţi indicatorii arată opusul. Poate o fi făcut vreo greşeală o dactilografă a Comisiei…

acum 17 zile · comentarii (77)

Recent am revăzut o reclamă în care mai mulţi părinţi erau întrebaţi pe cine ar invita la cină, dacă ar putea alege orice om din lume. Kylie Minogue sau Justin Bieber au fost doar câteva răspunsuri. Mai apoi copiii au fost întrebaţi, la rândul lor, cu cine ar vrea să ia cina. Iar cei mici au răspuns ceva neaşteptat pentru adulţi: doreau să ia cina cu părinţii lor. Adevărul este că, în fuga noastră zilnică, uităm care sunt nevoile copiilor noştri.

acum 16 zile · comentarii (0)

În primele două materiale publicate de LARICS şi dedicate „fenomenului Trump“, am relevat mistificările din jurul celui de-al 45-lea preşedinte american, dar şi mecanismele care l-au adus pe Donald Trump la putere. În acest ultim material vom cerceta „fenomenul Trump“ ca fenomen global şi consecinţele evoluţiilor la care asistăm.

acum 17 zile · comentarii (9)

Lichidarea liderului „Statului Islamic“, Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri, cunoscut şi sub numele de Al Baghdadi, într-o operaţiune a forţelor speciale americane trasă la indigo după cea în care a avut aceeaşi soartă Bin Laden, nu putea să nu nască întrebările clasice: de ce acum? de ce acolo? dar şi altele, mai conforme cu specificul şi conjunctura operaţiei.

acum 16 zile · comentarii (12)

Eram studentă când am aflat povestea criminalului de război Androhov din Bulci. Făceam parte din Asociaţia culturală Ariergarda din Timişoara şi am început să investigăm cazul unui posibil criminal de război, un soi de doctor Mengele, care lucra într-un lagăr şi care s-ar fi refugiat la finalul conflagraţiei mondiale în comuna Bata, satul Bulci, judeţul Arad.

acum 3 ani · comentarii (12)

Aveam vreo 14 ani pe atunci şi adormeam seara cu groaza că o să pice şi peste noi o bombă până dimineaţă. La vecinii încă iugoslavi era război, asta auzeam peste tot, iar lăţimea Dunării nu mai părea destulă ca să ne separe de o lume a violenţei şi a morţii. În unele nopţi puteam să jur că se aude bubuitul rachetelor de croazieră.

acum 3 ani · comentarii (12)

Dacă aveţi 4.000 de lei şi vreţi să faceţi o petrecere într-un loc sofisticat din Timişoara, Sala Baroc a Muzeului de Artă din oraş ar fi o super-idee. Arată bine, deşi are 262 de ani vechime. Ar mai trebui să adăugaţi nişte bănuţi dacă vreţi, spre exemplu, catering, scaune, staţie, hol şi aşa mai departe.

acum 3 ani · comentarii (16)

Săptămâna aceasta am împlinit un an de când locuiesc în Bucureşti. Aşteptam ziua respectivă de vreo două luni, ca pe un soi de aniversare ciudată, însă mi-am adus aminte de ea abia seara târziu. Mă întorceam de la lucru, ieşisem de la metrou şi nu mai nimeream să deschid umbrela, să răspund la telefon şi să alerg spre autobuz. Atunci „m-a lovit“: acum un an ajungeam în Gara de Nord cu două trolere şi un vagon de speranţă.

acum 6 ani · comentarii (17)
Postari Recente