Pădurea şi malul Timişului, bătaie de joc pentru necivilizaţi. „Singura diferenţă între aceşti oameni şi şobolani este că animalele merg în patru labe“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Orza, fost viceprimar al Timişoarei, locuitor al comunei Şag, se luptă de ani în şir împotriva celor care lasă gunoaie în pădure şi pe malul Timişului.

Malul Timişului şi pădurea de la Şag sunt locuri în care persoane lipsite de civilizaţie lasă după ei mormane de gunoaie. De-a lungul timpului s-au tras numersoase semnale de alarmă, s-au făcut şi campanii de curăţare, degeaba, gunoiul a crescut la loc. Alţi şi alţi cetăţeni au decis că locul deşeurile şi gunoailor este în natură. Adrian Orza, fost viceprimar la Timişoara vreme de 12 ani, este unul dintre cei care de ani de zile se plânge de mizeria lăsată de oameni.
 

“La Şag se întâmplă cam ce se întâmplă peste tot în România. Oamenii nu respectă natura, nu respectă mediul în care trăiesc. Se aruncă peste tot. Aproape că nu mai găseşti o potecă din pădure fără urmele <civilizaţiei> trecătorilor. Aruncă mizerie, de la simple peturi, cutii de sucuri, ambalaje, obiecte de îmbrăcăminte, la cantităţi mari de deşeuri, pe care le aduc cu ei din oraş. E o modă. Suntem asupriţi de nesimţire. Pur şi simplu nu dau doi lei pe mediul în care trăiesc”, a declarat Adrian Orza, care locuieşte la Şag, chiar lângă pădure.

"Dorel" a aruncat molozul cu tot cu adresa firmei de construcţii
 

Odată, într-un morman de materiale de construcţie aruncat în zona Mănăstirii de la Şag, Orza a găsit chiar proiectul de amenajare ale unui restaurant din centrul Timişoarei. Un “Dorel” a aruncat deşeurile cu tot cu documentaţia oficială, aşa că cei de la Garda de Mediu au putut găsit şi amenda responsabilii de mizerie. 

image


 

“Într-un sac cu moloz era proiectul de reamenajare a restaurantului, care aparţinea chiar firmei care a lucrat acolo. Au aruncat şi proiectul de reabilitare cu tot cu adrese”, a povestit Orza.
 

Garda de Mediu a amendat firma respectivă cu 5.000 de lei, obligându-i să cureţe mizeria lăsată.
 

“Am făcut şi o acţiune de voluntariat, am adunat câţiva tineri, dar după scurt timp mizeria a reapărut. Mă doare oriunde văd în România bătaia asta de joc pe care o practică unii la adresa mediului şi a celor care vin să se bucure de natură. Sunt situaţii în care oamenii vin la mănăstire, dar în drum aruncă pe geam ditamai punga cu mizeria, cu care vin de acasă”, a mai declarat Adrian Orza, acum consilier local independet la Timişoara. 

image



"Ne scufundăm în nepăsare şi obişnuinţă"
 

Consilierul local susţine că ceea ce se întâmplă la Şag este “şobolanism”. “Codru-i frate cu românu... Doar că românul nu mai e frate cu Codrul. Dar cel mai grav e că ne scufundăm în nepăsare şi obişnuinţă. Am spus că sunt şobolănisme...Mă uitam o dată pe plaja de la Şag, oamenii stăteau între peturi. Făceau grătare printre peturile aruncate de alţii. Nici măcar nu mai caută un loc curat pe care să-l murdărească. Pur şi simplu stau în mizeria lăsată de alţii. Nu-i mai deranjează, ceea ce înseamnă că există nişte modificări ciudate. Singura diferenţă între genul acesta de oameni şi şobolani este că animalele merg în patru labe”, a comentat Adrian Orza.

image

Campanie controversată la Timişoara

Pe vremea în care a fost viceprimar în Timişoara, Orza a făcut o campanie nonconformistă de sensibilizare a opiniei publice pentru menţinerea cureţăniei în oraş, copiată de la Paris. Caricaturistul Radu Cleţiu a desenat câteva caricaturi cu mesajul “Scuturăm p’orcine”. “Oamenii care murdăreau erau prezentanţi în caricatură cu cap de porc. A fost o campania controversată. Unii au înţeles mesajul, dar alţii m-au întrebat de ce îi fac pe oameni porci. Îi fac pe nesimţiţi...”, a concluzionat Orza.

image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite