Ombudsmanul bănăţenilor spune că primăriile stau prost la capitolul transparenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roxana Marcu crede că dincolo de lege există spiritul acesteia. Iar un bun jurist trebuie să fie mereu în căutarea spiritului legii, în loc să se cramponeze de aplicarea mot-a-mot a textului normativ. Pentru timişoreancă, acesta este şi motivul principal pentru care a ales această profesie.

Roxana Marcu crede că dincolo de lege există spiritul acesteia. Iar un bun jurist trebuie să fie mereu în căutarea spiritului legii, în loc să se cramponeze de aplicarea mot-a-mot a textului normativ. Pentru timişoreancă, acesta este şi motivul principal pentru care a ales această profesie. „În liceu îmi plăceau foarte mult limbile străine, dar mi-am dorit un viitor mai concret, mai aproape de realitatea cotidiană. Atunci am ales Dreptul. Am ajuns la Timişoara datorită soţului meu, care a fost repartizat aici, dar nu aş mai pleca”, spune Roxana.

Balanţa nu înclină
A ajuns la Avocatul Poporului (ombudsman) din 2007, când instituţia şi-a deschis birou la Timişoara. Acum, ea este reprezentanta tuturor locuitorilor din zona de Vest, în relaţia cu autorităţile publice care nu îşi fac treaba aşa cum s-ar cuveni.Roxana  este tânără, dar a învăţat repede ce înseamnă înţelepciunea, calitatea principală a unui ombudsman care vrea să facă dreptate.
„Diferenţa dintre un jurist şi un ombudsman este de cauză. Un jurist reprezintă interesele unei firme sau ale unei instituţii, noi trebuie să ne implicăm foarte mult în relaţia cu publicul. E mai greu, dar şi satisfaţia e mai mare”, a explicat Roxana Marcu. Ea consideră că o altă trăsătură care nu trebuie să le lipsească celor care îi reprezintă pe oameni sunt cunoştinţele de bază ale psihologiei. „Cred că cei care lucrează în această instituţie trebuie să fie şi buni psihologi. Unii oameni vin la noi la instituţie numai ca să îşi spună păsurile. Trebuie să îi asculţi şi să încerci să le rezolvi problemele numai după ce ai înţeles foarte bine despre ce este vorba. Oamenii au înţeles cu ce se ocupă Avocatul Poporului şi nu mai vin la noi dacă ştiu că nu avem atribuţii în situaţia respectivă”, a adăugat tânăra. Şefa biroului teritorial al Avocatului Poporului Timişoara este convinsă că, pe viitor, bănăţenii vor veni în număr tot mai mare ca să-i ceară ajutorul, pentru că încep să-şi cunoască drepturile.
„Noi nu putem intervene în litigii civile. Noi putem doar să-i ajutăm pe oameni în diverse probleme pe relaţia cu autorităţile. Bănăţenii au înţeles deja acest lucru şi de la an la an vin tot mai puţine cazuri de incompatibilitate totală. Oamenii nu îşi prea cunosc drepturile, dar sunt convinsă că şi aceste lucruri se vor schimba”, consideră timişoreanca.
Roxana Marcu crede că de când bănăţenii au şi ei ombudsmanul lor, şi atitutinea unor autorităţi s-a mai schimbat. „Instituţiile sunt mai atente când dau un răspuns. Când întârzie cu acestea, rareori îşi recunosc vina. E o problemă de mentalitate, de responsabilitate. Sper că lucrurile se vor schimba”, a concluzionat tânăra.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt instituţiile cele mai cooperante şi care sunt cele de la polul opus?
Casa de Pensii este destul de transparentă. Au personal care se ocupă în permanenţă de audienţe. Orice probleme am avut, s-au rezolvat prompt, deşi sunt foarte multe sesizări îndreptate împotriva lor. Cele mai mari probleme le-am avut cu primăriile, care nu dau răspunsurile solicitate la timp, fac greşeli, pe care, ulterior, nu le mai recunosc. Sesizările primite au fost, în special, pe fond funciar.

Ce este Avocatul Poporului?
O instanţă menită să medieze litigiile dintre cetăţeni şi instituţiile publice. O instituţie a dialogului şi a rezolvării pe cale amiabilă a problemelor.

Ce-i place
„Cel mai mult mi place onestitatea şi jovialitatea. Consider, de asemenea, mai ales în meseria mea, că trebuie să fii un bun psiholog, pentru că nu toate cazurile se rezolvă în instanţă. Cred că medierea este foarte importantă”, a spus Roxana Marcu.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să fii sclavul unor situaţii, să te cramponezi de prevederile unei legi. De aceea, consider că spiritul legii este cel mai important. Trebuie să fii deschis la minte. Dacă rupi din context un articol de lege şi ţii morţiş să-l aplici, nu înseamnă neapărat şi că ai dreptate”, a mai spus tânăra timişoreancă.

PROFIL
Născută. 23.09.1976, Huşi, Vaslui
Studii. Facultatea de drept de la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi
Experienţă. Este jurist de şapte ani
Familie. Căsătorită şi are o fetiţă

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite