Olimpicii României. Când plecatul ”afară” este la modă, există şi tineri care preferă să rămână în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este cunoscută pe plan internaţional pentru ”exportul de inteligenţă”, mai ales în medicină şi informatică. Există, însă, şi tineri care preferă să rămână în ţară pentru a studia sau pentru a munci.

Andrei Heidelbacher, elev la Colegiul Naţional ”C. D. Loga” din Timişoara, are o vară olimpică de succes. În iulie a fost medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Informatică din Australia, competiţie la care au participat aproximativ 300 de concurenţi din 81 de ţări, iar mai recent, în această lună, a câştigat medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, care a avut loc în Croaţia.

Andrei încearcă să se concentreze pe ce are de făcut acum, pentru că urmează Bacalaureatul şi poate o nouă participare la Olimpiada Internaţională. Chiar dacă nu şi-a plănuit viitorul în detaliu, o hotărâre a fost luată: să rămână pentru facultate în România.

"Nu m-am gândit foarte departe, doar până la facultate. Sigur voi rămâne în România, probabil la Universitatea din Bucureşti. Pentru studiile de licenţă nu este o diferenţă mare între şcoala din România şi cea din alte ţări. Masteratul, însă, îl voi face probabil peste hotare", a mai spus Andrei Heidelbacher după cucerirea medaliei de argint la Olimpiada Internaţională de Informatică de la Brisbane, Australia.

Sfaturi de la un fost olimpic

Mădălin Margan a terminat în acest an Facultatea de Medicină din Timişoara ca şef de promoţie, la specializarea Medicină Generală, iar acum studiază pentru rezidenţiat. Este doctorand şi s-a implicat şi în activităţi de cercetare.

În 2007, Mădălin a absolvit Colegiul Naţional ”C. D. Loga” din Timişoara, iar în timpul anilor de liceu a participat în mai multe rânduri la olimpiade. A primit mai multe distincţii, a şi câştigat o dată Olimpiada Naţională de Biologie şi a făcut parte din lotul de olimpici internaţionali la această materie.

”A contat mult, mai ales în primii ani de facultate. M-a ajutat foarte mult nu atât volumul de cunoştinţe acumulate, ci exerciţiul învăţării, m-am obişnuit de mic să asimilez foarte bine informaţia. Asta este cel mai important, exerciţiul învăţării”, a spus proaspătul absolvent de Medicină.

Mădălin este de părere că motivaţia pentru a învăţa trebuie să vină din interior. ”A fost mai mult un hobby, pentru că nu există o motivaţie pe termen scurt, însă pe termen lung această investiţie de timp în educaţia ta este foarte bună. E important să te axezi de mic pe un domeniu, să-ţi dai seama ce îţi place şi să fii cel mai bun din clasă, din şcoală, din oraş la materia respectivă. Bine, asta nu înseamnă să neglijezi celelalte materii”, a explicat Mădălin Margan.

”Pe termen lung aş vrea să rămân în ţară, însă pe termen scurt aş vrea să merg în străinătate pentru specializare şi ultra-specializare, la cursuri pe care nu le-aş găsi în România. Plecatul în străinătate depinde până la urmă de fiecare, trebuie să pui în balanţă bunele şi relele şi să hotărăşti cum e mai bine pentru tine”, a mai spus tânărul timişorean.

Citeşte şi:

FOTO Elevul timişorean care a luat medalie la Olimpiada Internaţională după doar doi ani de pregătire

FOTO Protest al studenţilor, la Timişoara: "Vrem 6 la sută din PIB pentru educaţie"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite