Oile care pasc iarbă de milioane de euro la marginea cartierelor de vile. Un teren prea scump pentru locurile de parcare ale unui aquaparc este folosit ca păşune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Scutariu, ciobanul care păzeşte oile de la marginea cartierelor de vile din Timişoara FOTO Daniel Dancea
Ioan Scutariu, ciobanul care păzeşte oile de la marginea cartierelor de vile din Timişoara FOTO Daniel Dancea

Procesele întinse pe ani de zile pentru un teren de zeci de hectare de la marginea Timişoarei au făcut ca un teren extrem de valoros să nu fie valorificat mai multe decât o păşune pe care pasc aproape 1.500 de oi. Chiar şi ciobanul angajat de proprietarul oilor spune că terenul ar trebui valorificat cumva.

În timp ce Timişoara şi localităţile din jur s-au dezvoltat puternic în ultimii ani, aproape orice petic de pământ fiind folosit pentru a ridica o casă sau un bloc, un teren de câteva zeci de hectare de la marginea Timişoarei este folosit pentru …păşune. Cea mai mare parte din suprafaţa de peste 30 de hectare îi aparţine Asociaţiei Avram Iancu, care a câştigat în instanţă. O parte din teren, peste trei hectare îi aparţine Primăriei Timişoara. Costică Mitrofan, un proprietar de oi din oraş îşi paşte aici cele peste 1.500 de mioare.

Un om ursuz care mărturiseşte că „nu o mai duce mult din cauza diabetului”, baciul Mitrofan nu are niciun chef să discute despre stâna sa de la marginea Timişoarei şi pasează problema lui Ion Scutariu, ciobanul care îi păzeşte oile. Venit în Banat din Plugari, judeţul Iaşi, Ion Scutariu este cioban de meserie, păzind oi atât la munte cât şi la câmpie. Dacă îl întrebi unde e mai bine să fii cioban, răspunde fără să stea pe gânduri. „La munte e mult mai bine. Aici e plictiseală. Nu pot să mă odihnesc. Mai mulţi lupi decât aici nu sunt niciunde”, spune ciobanul care explică şi fenomenul ciudat al haitelor de lupi de la marginea Timişoarei: e vorba de lupi cu două picioare.

Păşunea de la marginea Timişoarei nu numai că ar putea fi valorificată mult mai bine din punct de vedere economic, dar nici animalele nu o duc foarte bine, oile ducând lipsă de umbră la care să se retragă în verile călduroase. Ciobanul angajat să păzească mioarele ştie cum ar trebui valorificat terenuul. „Ar putea primăria să facă o staţiune pentru tineret, ori să se facă o fermă de oi. S-ar putea face să vii să serveşti o cană de lapte fiert, dar aici trebuie să gândească cineva. Dacă ar fi oile mele aş şti ce să fac”, spune Ciobanul, care declară că ar „consolida” terenul pentru o perioadă de 10 ani şi ar face o fermă la standarde europene.

Consilierul local Dan Idolu a propus valorificarea terenului pe care pimăria îl deţine în Mehala prin construirea unui aquaparc care să concureze cu ştrandurile din Ungaria. Primarul Nicolae Robu a spus că pentru un astfel de obiectiv e nevoie de 1.000 de locuri de parcare şi e păcat să strici un teren atât de valoros pentru parcări. Robu susţine că în zonă primăria are proiecte de extindere a Pieţei de Gros şi construirea unei pieţe de maşini. Reprezentanţii asociaţiei care a revendicat terenul au declarat că se lucrează la parcelarea suprafeţelor pentru transformarea zonei într-una rezidenţială. Până atunci, pe teren pasc, însă, oile baciului Mitrofan.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite