O şoferiţă rămasă fără permis pentru trecere pe roşu s-a apărat spunând că semaforul era „portocaliu”. Ce au decis judecătorii

O şoferiţă rămasă fără permis pentru trecere pe roşu s-a apărat spunând că semaforul era „portocaliu”. Ce au decis judecătorii

FOTO Arhivă

Judecătorii au emis sentinţa finală într-un proces în care o şoferiţă, rămasă fără permis pentru că a trecut pe culoarea roşie, a contestat procesul verbal de contravenţie. Femeia s-a apărat, spunând că a trecut pe „portocaliu”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Timiş a emis, recent, sentinţa finală într-un dosar în care o şoferiţă din Lugoj, judeţul Timiş, a contestat un proces-verbal de contravenţie prin care permisul de conducere i-a fost suspendat pentru 30 de zile. Femeia a a fost amendată cu 580 de lei şi a rămas fără permis în luna februarie a anului trecut, când poliţiştii au surprins-o trecând pe culoarea roşie a semaforului, în zona magazinului Kaufland din Lugoj.

În momentul întocmirii procesului verbal, femeia a obiectat, susţinând că „a trecut pe culoarea portocalie”. Ulterior, şoferiţa a contestat procesul-verbal în instanţă. Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Lugoj, unde amenda a fost transformată în avertisment, fiind anulată şi măsura de suspendare a permisului de conducere.

Astfel judecătorul care a judecat procesul pe fond a stabilit că „deşi fapta comisă de petentă, prezintă un grad ridicat de pericol social, dat fiind faptul că nu a fost săvârşită în împrejurări de natură a o agrava, luând în considerare împrejurările săvârşirii faptei contravenţionale, poziţionarea semaforulu i şi faptul că petenta a fost surprinsă de schimbarea culorii semaforului chiar în dreptul acestuia, sancţiunea avertismentului ar fi de natură să o determine pe petentă să respecte normele privind circulaţia rutieră”.  „De asemenea, s-a apreciat că atitudinea petentei în faţa instanţei conduce la concluzia că acesta este o persoană responsabilă care înţelege importanţa conformării conduitei sale la prescripţiile legii şi faţă de circumstanţele concrete ale cauzei expuse anterior reţine că se impune înlăturarea sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce”, se arată în sentinţa emisă pe fond.

Lăsată fără permis de Tribunal

IPJ a declarat a atacat sentinţa Judecătoriei Timişoara cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Timiş. Judecătorii de aici au schimbat sentinţa, hotărând că femeia trebuie să rămână fără permis şi să plătească amenda. „Din vizionarea probei video nu reiese că petenta intimată a fost surprinsă de culoarea portocalie a semaforului electric aflat în funcţiune, astfel cum se susţine. Din contră, din urmărirea secvenţei se relevă tocmai contrariul. Relativ la cuantumul sancţiunii aplicate, instanţa îl consideră adecvat. Aceasta deoarece se are în vedere gradul de pericol social al faptei, care deşi este una de pericol abstract , iar în speţă urmarea gravă nu s-a produs (ceea ce nici nu este necesar, urmarea socialmente periculoasă trebuind să se producă efectiv doar în cazul faptelor de pericol social concret ), atrage totuşi aplicarea sancţiunii contravenţionale, legiuitorul având la bază în intenţia sa dorinţa de a acţiona în mod proactiv, în vederea înlăturării producerii unor eventuale consecinţe mai grave. Tribunalul are în vedere frecvenţa incidentelor rutiere generate de conducerea autovehiculelor în mod neglijent, cu nerespectarea culorii semaforului, astfel că persoanele vinovate trebuie responsabilizate prin tragerea lor la răspundere, astfel încât – pe viitor – să îşi corecteze conduit”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş, care este definitivă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: