O şansă în plus pentru copiii bolnavi: la Timişoara a fost inaugurat primul Centrul de Excelenţă în tratarea cancerului la copii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Chirilă, dr. Smaranda Aghirescu, Carmen Uscatu, Oana Gheorghiu şi dr. Margit Şerban la inaugurarea noilor dotări de la Spitalul de Copii. FOTO: Vali Silaghi
Tudor Chirilă, dr. Smaranda Aghirescu, Carmen Uscatu, Oana Gheorghiu şi dr. Margit Şerban la inaugurarea noilor dotări de la Spitalul de Copii. FOTO: Vali Silaghi

Banii strânşi în cadrul campaniei „Nu mă ignora” au fost folosiţi pentru modernizarea secţiei de oncohematologie a Spitalului de copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Campania pusă la cale de Fundaţia „Dăruieşte viaţă” a strâns, din donaţii prin SMS, prin cedarea a 2 la sută din impozitul de venit sau prin facilitatea fiscală a companiilor de a redirecţiona 20% din impozitul pe profit, nu mai puţin de 1.170.000 de euro. Cea mai importantă contribuţie a avut-o o companie de telefonie mobilă, care a donat 350.000 de euro.

Aceast sumă a permis realizarea unui laborator de citogenetică moleculară, a unui compartiment de terapie intensivă echipat complet, a unei bănci de stocare de celule stem şi a facilitat achiziţia echipamentelor de tehnică medicală necesare. „Noile dotări vor putea creşte şansele de supravieţuire ale pacientului copil, diagnosticat cu cancer limfatic, de la aproximativ 60 la sută, cât era până acum în România, la peste 80 la sută, cât sunt în Europa”, a declarat doctorul Smaranda Aghirescu, şefa secţiei de oncopediatrie a Spitalului „Louis Ţurcanu”.

Margit Şerban, „îngerul” copiilor fără speranţă

Alături de zeci de oameni, vedete sau nu, care au contribuit la popularizarea campaniei de strângere de fonduri, „sufletul” acestor schimbări este doctorul Margit Şerban. Specialistul a realizat primul transplant medular la un copil, primul transplant cu celule stem din sângele ombilical al fratelui donator şi primul transplant cu celule stem cu donator neînrudit.

Şefa Centrului de Transplant Medular al Spitalului de Copii a organizat numeroase evenimente destinate strângerii de fonduri pentru dotarea spitalului cu aparatura necesară. Creşterea ratei de succes în tratarea cancerelor de sânge la copii în România la 80 la sută este un obiectiv mai vechi, unul îndeplinit odată cu finalizarea acestei campanii. Clădirea modernizată a Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara stă mărturie capacităţii doctoriţei de a-i mobiliza pe cei din jur şi de a atrage fonduri, fie că sunt donaţii private sau fonduri europene.

Mă bucur să văd că, într-o Românie aflată sub semnul crizei, există oameni capabili să transforme în realitate ceea ce la început părea doar un vis, o speranţă

Acum în vârstă de 70 de ani, Margit Şerban nu dă semne că vrea să se oprească, înhămându-se deja la o nouă campanie, şi mai ambiţioasă. O nouă campanie de strângere de fonduri, organizată de acelaşi grup de oameni inimoşi din care mai fac parte, printre alţii, Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, de la Fundaţia „Dăruieşte viaţă”, îşi propune să strângă nu mai puţin de cinci milioane de euro. Scopul este de a moderniza aparatura de radioterapie din România la cerinţele actuale, radioterapia fiind necesară în tratament pentru 70 la sută dintre bolnavii de cancer.

Tudor Chirilă, solistul formaţiei Vama, a realizat mai multe clipuri, filmate chiar în Spitalul de Copii din Timişoara, pentru a sprijini campania de strângere de fonduri. „M-am întrebat de mult timp de ce nu simt nimic de 1 decembrie. O perioadă am crezut că se întâmplă aşa pentru că nu e vară, însă mi-am amintit că nu-mi plăcea nici 23 august. Nu ne bucurăm de ziua naţională pentru că statul nu ne dă nimic. Nu mă înţelegeţi greşit, mă bucur de multe ori că sunt român. Însă statul are datoria ca, până la 18 ani, să investească în cetăţenii săi. Nu aştept ajutor social cum aşteaptă Grecia acum, de exemplu. Sunt trei moduri prin care statul trebuie să-şi ajute cetăţenii: educaţie, sănătate şi sprijinul de a face ceva după ce ai împlinit 18 ani. La noi sănătatea e la pâmânt, educaţia la fel, iar după 18 ani statul nu te sprijină cu nimic, din contră, îţi ia, pentru că ai devenit major, eşti plătitor de taxe”, a spus Tudor Chirilă, care este doar una dintre persoanele publice care au sprijinit această campanie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite