O puşcă de genunchi, realizată în Anatolia şi vândută pe post de suvenir a ajuns în colecţia Muzeului Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puşca de genunchi din colecţia Muzeului Naţional al Banatului
Puşca de genunchi din colecţia Muzeului Naţional al Banatului

Cei care trec pragul Muzeului Banatului din Timişoara pot admira şi exponatele lunii februarie. Este vorba de trei arme realizate în Turcia şi vândute ca suveniruri.

În cadrul colecţiei de pistoale şi revolvere a Muzeului Naţional al Banatului, colecţie care numără la ora actuală aproape o sută de piese, se păstrează şi trei arme decorative de factură turcească. 

Realizate în prima jumătate a secolului al XX-lea în Anatolia, cele trei piese fac parte din larga categorie a obiectelor suvenir, fiind comercializate cu precădere turiştilor occidentali care vizitau Turcia în anii 20-50 ai secolului trecut. 

Din lotul celor trei „arme cu cremene” se distinge aşa-numita puşcă de genunchi sau „knee-gun”, piesă cu un design aparte, mai puţin cunoscută şi foarte rar utilizată în spaţiul românesc. 

Armele de genunchi au fost utilizate cu precădere în arealul Anatoliei, în secolele XVIII-XIX, făcând parte din echipamentul călăreţilor. Se evidenţia prin forma sa specifică (un pistol prevăzut cu pat de puşcă şi cu ţeavă puternic evazată la gură), dar mai ales prin tehnica de folosire: în momentul tragerii, patul armei era sprijinit pe genunchiul călăreţului, de unde şi numele.

Muzeul Banatului


Muzeograful Zoran Markov a ales să prezinte o piesă din cadrul colecţiei de pistoale şi revolvere a Muzeului Naţional al Banatului.
 

Asemenea arme erau utilizate şi în Peninsula Balcanică, în perioada stăpânirii otomane, însă ponderea lor în cadrul armelor balcanice era relativ restrânsă. Piesa aflată în colecţia MNB este o imitaţie târzie de secol XX, pur decorativă, intrată în inventarul muzeului în anul 1977 în urma unui transfer de obiecte de la Administraţia Financiară Timişoara.


Citeşte şi:

Exponatele lunii la Muzeul Banatului din Timişoara. Coliere din cochilii de moluşte din Epoca Neoliticului

FOTO Trofeu macabru pentru judecător. De ce şi-a dorit craniul criminalului în serie după rezolvarea cazului

Mumie de crocodil din Egiptul antic, în custodia Muzeului Banatului din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite