O nouă Proclamaţie de la Timişoara, citită în faţa a 40.000 de oameni. Punctul 8: Fără penali în demnităţi publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 40.000 de timişoreni au protestat sâmbătă seara în Piaţa Operei din Timişoara faţă de Guvern. În a cincea zi de protest, Iniţiativa Timişoara, o mişcare civică formată în jurul protestelor #rezistăm, a dat citire unei proclamaţii care conţine opt puncte.

„Iniţiativa Timişoara este o nouă mişcare civică l Când STATUL DE DREPT este în pericol, avem datoria să îl apărăm! Pentru a-l putea apăra, legea trebuie să ne permită, nouă cetăţenilor, să intervenim în mod legitim în procesul decizional. Prin adoptarea unor acte normative contrare principiilor STATULUI DE DREPT este evident că acest guvern este ostil poporului său”, se arată în proclamaţia Iniţiativei Timişoara care cere:

1. Ca de acum înainte niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată vreo Ordonanţă 13;

2. Organizarea unui referendum anticorupţie;

3. Controlul de constituţionalitate al legilor şi ordonaţelor de urgenţă să se realizeze şi la iniţiativa directă şi neintermediată a cetăţenilor;

4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curţii Constituţionale pentru suspendarea aplicării actelor normative susceptibile de încălcare a Constituţiei;

5. Depolitizarea funcţiilor publice şi ocuparea lor doar prin concurs;

6. Stabilirea incompatibilităţii între funcţiile executive şi legislative;

7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a demnitarilor;

8. Fără penali în demnităţie publice.

Proclamaţia de la Timişoara

Cele 13 puncte ale Proclamaţiei de la Timişoara, al cărei autor a fost George Şerban, au fost citite din balconul Operei pe 12 martie 1990, la o zi după ce în piaţa Victoriei au reînceput mitingurile. Cele mai cunoscute cerinţe erau la punctual 8 şi 11. Prima cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securităţii să nu aibă dreptul de a lucra în funcţii publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punând accent mai ales pe funcţia de preşedinte. Această interdicţie se numeşte lustraţie. Al doilea se referea la descentralizare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite