O fată abandonată la naştere, revendicată de presupuşii părinţii naturali la zece ani de la adopţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa unei adolescente adoptate la vârsta de trei ani a fost dată peste cap după apariţia presupuşilor părinţi biologici FOTO Pixabay
Viaţa unei adolescente adoptate la vârsta de trei ani a fost dată peste cap după apariţia presupuşilor părinţi biologici FOTO Pixabay

O fată de 14 ani, abandonată la naştere în scara unui bloc şi adoptată când avea trei ani, este revendicată de presupuşii părinţi biologici. În mai multe procese, cei care pretind că sunt părinţii naturali ai fetei au cerut anularea adopţiei, dar familia adoptivă a câştigat procesele.

La aproximativ zece ani după ce a adoptat o fetiţă în vârstă de trei ani, abandonată la naştere în scara unui bloc, o familie din Timiş a început să fie hărţuită de pretinsele rude biologice ale fetei. Potrivit unei sentinţe judecătoreşti studiate de „Adevărul”, coşmarul familiei adoptive a început în 2018. Prin intermediul unei cunoştinţe comune, părinţii adoptivi au fost contactaţi de presupusul bunic patern, care a transmis că, împreună cu părinţii biologici, ar vrea să cunoască fetiţa. Potrivit sentinţei, la întâlnirea cu bunicul patern, părinţii adoptivi au fost surprinşi să afle că pretinsul bunic deţine informaţii confidenţiale atât despre adopţie, cât şi anterioare adopţiei.

Anchetă pentru scurgere de informaţii la Protecţia Copilului

Chiar dacă părinţii adoptivi au avut rezerve cu privire la maniera de abordare a pretinselor rude biologice, fiind de bună credinţă, şi la recomandarea unui psiholog, au acceptat ca minora să participe la o scurtă întâlnire cu pretinşii părinţi biologici şi ulterior cu pretinşii bunici biologici după ce au dezvăluit minorei detaliile cu privire la apariţia pretinselor rude biologice.

Ulterior acestei întâlniri, presupusele rude biologice ale copilului au început să fie tot mai agasante, totul culimând cu ameninţări la adresa familiei adoptive. Iar pentru că au considerat că amănuntele pe care le-au furnizat presupusele rude biologice ale fiicei la întâlnirile avute nu se numără printre informaţiile prevăzute de lege a fi furnizate părinţilor fireşti şi/sau rudelor biologice ale adoptatului, familia adoptivă a angajat o casă de avocatură pentru a verifica modul în care informaţii confidenţiale referitoare la adopţie au parvenit unor persoane fără nicio calitate legală. 

În urma anchetei, s-a stabilit că în dosarul de adopţie nu conţine date referitoare la familia naturală (biologică) sau alte rude ale acesteia şi nici nu au fost accesate informaţii la nivelul arhivei D.G.A.S.P.C. Timiş despre acest caz.

Acuzele aduse de Protecţia Copilului presupusei mame naturale

În procesul în care i-au dat în judecată pe părinţii adoptivi, presupuşii părinţi biologici au chemat în judecată şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş. Protecţia Copilului s-a apărat arătând că la momentul la care fetiţa a fost găsită abandonată, sarcina identificării părinţilor biologici revenea Poliţiei, care nu i-a găsit pe părinţii naturali.

Astfel, a fost deschisă procedura de adopţie, iar DGASPC spune că toţi paşii legali au fost urmaţi întocmai. „Acuzaţiile reclamanţilor, aduse atât D.G.A.S.P.C. Ttimiş, cât şi organelor de poliţie nu fac decât să distragă atenţia de la problema reală a acestui caz, reprezentată de faptul că presupusa mamă şi-a abandonat după naştere copilul în scara unui bloc, punându-i viaţa în pericol. Din moment ce toate demersurile privind adopţia minorei au fost făcute în mod corect, cu respectarea prevederilor legale, legea nu îi mai dă dreptul presupusului părinte biologic de a ridica pretenţii referitoare la anularea adopţiei, reintegrare, drepturi şi obligaţii părinteşti sau interesul superior al copilului”, a arătat DGASPC în proces.

Presupuşii părinţi biologici, înfrângeri pe bandă în instanţă

Toate procesele deschise de presupuşii părinţi biologici ai fetei adoptate în urmă cu 11 ani au fost câştigate de părinţii biologici. Ultima sentinţă, pronunţată de Tribunalul Timiş într-un proces în care s-a cerut să se stabilească faptul că reclamanta e mama naturală a fetei şi să fie eliberat un nou certificat de naştere, a fost pronunţată în iunie 2021.

„Având în vedere că instanţele de judecată au soluţionat definitiv dosarul ce avea ca obiect nulitatea adopţiei şi au constatat că se impune menţinerea legăturii de filiaţie rezultată din adopţia minorei de către intimaţii-pârâţi (n.red. părinţii adoptivi), nu poate fi stabilită o altă filiaţie a minorei”, au arătat judecătorii Tribunalului Timiş în sentinţa care le dă dreptate părinţilor adoptivi şi care este  definitivă. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Dăruirea familiei care le construieşte case copiilor luaţi în plasament. Pe doi dintre ei i-a adoptat

O fetiţă le-a propus părinţilor să facă o faptă care să schimbe radical viaţa cuiva. Iar părinţii au adoptat un copil cu nevoi speciale

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite