FOTO O a doua moschee, Ali Bey, a fost descoperită cu ocazia lucrărilor de reabilitare a centrului istoric al Timişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situl arheologic a scos la iveala cateva vestigii istorice importante. Foto: R. Bloanca
Situl arheologic a scos la iveala cateva vestigii istorice importante. Foto: R. Bloanca

Cercetărie efectuate de arheologi în zonele unde se desfăşoară procesul de reabilitare al centrului istoric al Timişoarei au scos la iveală zidurile a ceea ce reprezintă probabil cea de a doua moschee construită în perioada turcească de ocupaţie a oraşului. Conform vechilor planuri este vorba despre moscheea Ali Bey.

Lucrările de reabilitare a centrului istoric al Timişoarei au scos la iveală zidurile unei noi moschei care a funcţionat în perioada de ocupaţie turcească a oraşului, Ali Bey. Zona include mai multe puncte de interes arheologice. Majoritatea au fost afectate, în primul rând, de asediul cetăţii care a avut loc în 1716, dar şi de introducerea diferitor reţele edilitare în perioada modernă.

Arheologii au descoperit o casă de lemn, la aproximativ un metru sub suprafaţa carosabilă care a fost spartă. Este vorba de o locuinţă care a fost probabil distrusă în timpul asediului din 1716, deoarece pe podeaua de lemn (păstrată partial) a fost descoperit un fragment de ghiulea de fontă; locuinţa era orientată paralel cu strada medievală ce a fost surprinsă în imediata apropiere (cu orientare NNV-SSE). Tot în aceeiaşi zonă a fost găsită podirea cu lemn a ceea ce pare a fi o stradă medievală.

„Starea de conservare a străzii este precară, fiind afectată atât de distrugerile din perioada asediului din 1716, dar şi de intervenţiile din perioada contemporană, când numeroase canalizaţii pentru utilităţi au străpuns şi traversat structurile de lemn. Pe mijlocul străzii a fost surprinsă o rigolă cu margini de lemn, destul de lată, lucrată în forma literei V, care a fost realizată la refacerea ultimului nivel de stradă, astfel că străpunge toate etapele anterioare ale străzii”, se arată în raportul întocmit de arheologii din Alba Iulia care lucrează la acest complex.

Situl arheologic le-a oferit acestora şi o surpriză extrem de plăcută. Este vorba de Moscheea Ali Bey, descoperită pe aceeiaşi stradă Vasile Alecsandri. Sunt „Fragmente de ziduri de cărămidă ce apar la -0,36 m sub carosabilul străzii V.Alecsandri. Zidurile fragmentare reprezintă colţul unei construcţii de plan dreptunghiular, ce apare pe planul Perette din 1716 ca fiind moscheea Ali Bey, starea lor de conservare fiind puternic afectată de intervenţii de epocă contemporană când, pentru introducerea reţelelor de apă şi canalizare, au fost sparte părţi importante din traseul zidurilor”, mai spune Constantin Inel conducător al lucrărilor. Acest sector, este în curs de cercetare, la finalizarea lui putând fi făcute şi propuneri pentru conservarea in situ, cel mai probabil cu marcarea traseului lor la nivelul caldarâmului străzii, datorită atât stării de conservare precare, cât şi datorită funcţiunilor viitoare ale acestui sector stradal.

Toate aceste structuri sunt puternic afectate de distrugerile din perioada asediului de la 1716, dar şi de refacerile şi nivelările din perioada de reorganizare realizată sub ocupaţia austriacă, complexele arheologice surprinse fiind cercetate pe parcursul realizării activităţilor de supraveghere arheologică a lucrărilor de la infrastructura stradală, fiind documentate grafic, fotografic si topografic, iar rezultatele descoperirilor vor fi prezentate in raportul arheologic aferent, atât beneficiarului cât si Directiei Judeţene pentru Cultură Timiş, în vederea  luării măsurilor de valorificare/protecţie ce se impun, se mai spune în raportul arheologic.

Lucrările continuă pe str. V.Alecsandri cu supraveghere arheologică, respectiv cercetare arheologica pentru complexele arheologice descoperite.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite